Vinnare på högt oljepris
Oljebolagen är under dubbel press. Samtliga svenska noterade oljebolag med undantag av Lundin Petroleum kan behöva förstärka sin balansräkning. Så skrev Affärsvärlden i februari i år. Ett antal nyemissioner och försäljningar senare kan vi konstatera att oljebolagen inte bara följt med börsen upp utan därtill i vissa fall gått rejält mycket bättre än index. Allra bäst har det gått för PA Resources som återhämtat sig lite sedan förra höstens kollaps. Sämst utveckling av de större oljebolagen visar företaget som klarat sig undan nyemission, Lundin Petroleum.
Utvecklingen är, förutom ett allmänt bättre investerarklimat och hopp om en bättre konjunktur, också att bolag på börsen med sämst balansräkningar haft den bästa kursutvecklingen. Samtidigt har kassatillskotten inom sektorn gjort att marknaden återigen kunnat koncentrera sig på företagens verksamhet. Detta har gynnat och kommer att gynna bolagen med bäst underliggande förutsättningar.
Rapporterna för det andra kvartalet var överlag positiva där oljebolagen, sporrade av ett stigande oljepris, återigen börjar tro på en stabilare marknad som snart befinner sig i en återhämtningsfas. Företagen och då särskilt PA Resources gjorde stora lagervinster på att oljepriset steg med över 40 procent under kvartalet. På produktionssidan har bolagen blivit klart bättre på att hålla sig till sina prognoser och samtliga levde de upp till vad som tidigare utlovats.
Lundin Petroleum har tyngst borrprogram under hösten och kan av det skälet komma att uppvisa den ryckigaste kursutvecklingen framöver. Alliance Oils aktiekurs brukar i normala fall vara extremt volatil, men en lugnare utveckling för oljepriset i kombination med en bredare affärsmodel talar för en stabilare kursutveckling.
Oljeprisets uppgång under andra kvartalet förvånade marknadsbedömare men bättre konjunkturtecken gör att de flesta nu räknar med ett oljepris på 60-80 dollar fatet under resten av innevarande år och 2010. En kraftig återhämtning i ekonomin skulle öka inslaget av spekulation i prisutvecklingen, men höga lagernivåer i OECD-länderna och återförda volymer från Opec torde gör uppsidan begränsad i närtid.
Alla de svenska oljebolagen är vinnare på nuvarande eller högre oljepris men annars skiljer de sig åt i karaktären. Som investerare gäller det därför att välja ett bolag som passar den egna portföljen och humöret. Affärsvärlden har valt att koncentera sig på våra tre större oljebolag.
Lundin Petroleum – vänta
Aktien är övervärderad
Främsta kurstriggern för Lundin Petroleum ligger i kommande borrningar i Petrovskaja som tillhör Laganskyblocket i Ryssland och i Norge i Lunoområdet. På marknaden uppskattas värdena enbart i dessa områden uppgå till mellan 9 och 25 kronor per aktie, beroende på utfall. Därtill kommer bolaget att genomföra ytterligare en serie borrningar som i ett bästascenario kan skapa mervärde upp till femkronan. De kommande månaderna kommer att bli fartfyllda.
Lundin Petroleum är dock dyr och handlas alltjämt med en “Lundinpremie”, alldeles oavsett om man räknar på framtida vinster eller företagets bevisade och sannolika reserver. I värsta fall kan en aktieägare i Lundin Petroleum riskera att missa en plötslig uppgång i oljepriset om Lundin Petroleum samtidigt råkar borra några torrhål. För den försiktige som tycker det är för tråkigt att äga Statoil Hydro framstår PA Resources och Alliance Oil som billigare alternativ.
Affärsvärlden tror att ett högre oljepris kommer att hjälpa Lundin Petroleum att försvara nuvarande aktiekurs, men bolaget blir inte köpvärt enkom för det. Rekommendationen blir avvakta.
PA Resources – köp
Kan överraska positivt
PA Resources är inne i en fas av stark produktionstillväxt vilket gör bolaget extra intressant om man vill exponera sig mot oljepriset. Under andra kvartalet producerade bolaget 8 200 fat per dag i snitt, men låg vid utgången av perioden på 12 000 fat per dag. Bolaget har som målsättning att nå en produktion på hela 20 000 fat per dag i slutet av året. Aggressivt kan tyckas, men ett par saker talar för att det är högst sannolikt.
Produktionen på Didonfältet i Tunisien fortsätter att utvecklas väl och stod ensam för bolagets totala produktion under det andra kvartalet. Därefter har produktionen vid Azuritefältet i Kongo kommit i gång. I bästa fall kan fältet nå full produktion i slutet på året, varav PA Resources andel uppgår till 14 000 fat per dag. Därtill talar en ny brunn och bättre användning av installationer för att Didonfältet i Tunisien kan lyfta sin produktion med ett par tusen fat per dag.
Affärsvärlden anser att PA Resources kan överraska positivt under hösten genom att visa upp bättre produktionssiffror än marknaden räknar med. Lägre investeringstakt under andra halvåret gör också att bolaget kan hålla kassaflödet under kontroll. Rekommendation blir köp.
Alliance Oil – köp
Intressant affärsmodell
Efter genomförda emissioner i början på sommaren är den finansiella frågan avförd från agendan. I stället blickar nu aktiemarknaden framåt och hoppas på kommande förvärv som en kurstrigger. Bolaget säger sig föra “djupa diskussioner” om förvärv inom upstream och räknar med avslut under 2009. Därtill kan det även bli mindre förvärv inom downstream.
Alliance Oils affärsmodell förtjänar också att uppmärksammas eftersom kombinationen av raffinaderiverksamhet och oljeproduktion ger en mer stabil tillvaro. Rysk skattelagstiftning gynnar dessutom bolag som helt kan försörja sina raffinaderier med olja. Skatten för Alliance Oil uppgår därför bara till 70 procent, mot 90 procent för övriga. Bolaget tjänar därför mer än de flesta på ett stigande oljepris. Under fjärde kvartalet kommer bolaget också att borra fler hål än planerat för att försöka öka sin oljeproduktion.
Affärsvärlden tror att Alliance Oil erbjuder en attraktiv uppsida samtidigt som nedsidan begränsas av bolagets raffinaderiverksamhet. Balansräkningen har också stärkts av de senaste emissionerna. Rekommendationen blir köp.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.