Systembolaget
Systembolaget förlorar strid om vinhandel: ”Dramatisk förändring”
Statliga alkoholmonopolet, Systembolaget, hade länge ensamrätt att sälja alkoholhaltiga drycker såsom vin, öl och sprit med alkoholhalt över 3,5%.
Men sedan Rosengrensdomen 2007 har det varit möjligt för svenskar att köpa alkohol online från andra EU-länder.
Det danska bolaget Winefinder driver e-handelsbutik och levererar vin till bland annat Sverige. Systembolaget har länge varit kritiska mot vinhandlaren och hävdat att verksamhet i själva verket varit baserad i Sverige. De båda parterna har tidigare mötts i domstol flera gånger tidigare. Systembolaget har försökt få Winefinder att sluta sälja vin och marknadsföra sig i Sverige.
Högsta domstolen avvisade dock Systembolagets krav under fredagsmorgonen.
DOMEN DEN FÖRSTA AV SITT SLAG
Domen är den första av sitt slag och utmanar potentiellt alkoholmonopolet. Systembolaget tvingas dessutom betala rättegångskostnader på nära 1 miljon kronor.
Winefinder får således rätt och tillåts att fortsätta exportera alkohol till Sverige. Det danska bolaget har köpt tjänster gällande bland annat IT och kundtjänst via sitt svenska moderbolag, men ingen försäljning har ägt rum på den svenska marknaden, enligt domstolen.
”Sedan domen offentliggjordes i morse har vi haft så mycket trafik att vår sajt faktiskt kraschade, det är rekordmånga besökare just nu”, säger Alex Tengvall, storägaren och styrelseordföranden i Winefinder till Di.
Dousa: “Potentiellt en dramatisk förändring”
E-handeln utgör fortfarande en väldigt liten del av den totala alkoholförsäljningen i Sverige. Men domen kan potentiellt öppna upp för fler aktörer att expandera sin verksamhet i Sverige. Det tror Benjamin Dousa, Timbro-chef och tillträdande VD för Företagarna.
“Det här är ju potentiellt en dramatisk förändring”, säger Dousa, som jublar över morgonens domslut, till Afv.
Han menar att domen har ett stort signalvärde. Och att det samtidigt kan öppna upp för fler samarbeten mellan svenska företag och internationella alkoholexportörer.
“Winefinder har tidigare haft samarbete med både Mathem och City Gross. Men Systembolaget polisanmälde City Gross 2012 så dem valde att dra sig ur, och även samarbetet med Mathem klappade ihop för att det har varit i en juridisk gråzon”, säger han och fortsätter:
“Det jag tycker är mest spännande är att det kan uppstå massa nya produkter på marknaden. Allt ifrån att Ica-handlare sätter upp en Ipad i butiken, där du kan prova vinet – för de har serveringstillstånd – och sen köpa hem det och få vinet ett dygn senare. Till att man kan få ett matchande vinförslag när man köper hem italiensk middag från Linas matkasse (LMK Group).”
Benjamin Dousa menar vidare att det kan leda till att fler aktörer nu vågar tänja på gränserna. Detta då beslutet signalerar att det i grund och botten är lagligt att bedriva den verksamhet som Winefinder gör.
Även Winefinder-konkurrenten Vivino, som ägs av Kinnevik, är för tillfället i en juridisk process med Systembolaget. Dagens beslut talar för att även dem kommer klara sig, menar Dousa.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.