Karriär Vinge
Vinges avgående VD om framtiden: ”Kommer fortsätta arbeta med ledarskap”
Under våren kommer Maria-Pia Hope att lämna VD-stolen och Louise Brorsson Salomon ta hennes plats. Nästan tre decennier på Vinge är snart över för affärsbyråns mångåriga VD.
Hur känns det att lämna VD-posten?
”Det känns jättebra att lämna över till Louise. Det här är någonting som vi har planerat länge. Jag har ju suttit som VD för Vinge i tolv år vilket är ett rekord för oss på byrån”, säger Maria-Pia Hope till Affärsvärlden.
Hon fortsätter:
”En viktig del i ett ledarskap är att säkerställa god succession och i vår typ av miljö kräver det tid och arbete. Det är viktigt att den som leder också är en person som har händerna djupt i myllan och är i rätt generation. Det här är också en del av en generationsväxling. Och Vinge går väldigt bra just nu också, så det är ett bra tillfälle att lämna över”, säger hon och lyfter fram att hon arbetat totalt 28 år på Vinge.
Vad mer gör att tajmingen känns rätt just nu?
”Tolv år är en lång tid som VD, oavsett vad det är för företag. Jag kan den här rollen väldigt väl och har haft möjlighet att ägna mycket tid åt många av de frågor som jag har brunnit för och det känns naturligt att också vilja göra något annat.”
Vad ska du göra härnäst?
”Jag ska faktiskt lämna Vinge. Det bestämde jag mig för för länge sedan, att jag inte kommer gå tillbaka till advokatpraktiken. I och med att jag har jobbat med ledarskapet på heltid skulle det vara ett för stort steg. Jag är bäst på just ledarskap så jag kommer fortsätta att arbeta med det. Om det blir ännu en operativ chefsroll eller fler styrelseuppdrag har jag inte landat i ännu och jag tänker att jag ska ge det lite tid.”
Vad tror du att du kommer sakna mest från Vinge?
”Människorna. Jag har privilegiet av att ha otroliga arbetskamrater. Ett fantastiskt team och en dynamiskt spännande miljö. Att inte vara i den, det kommer jag sakna.”
Vad har varit höjdpunkterna under de här åren?
”Jag tog över i en tid när det var utmanande för oss. Jag kom in på ett mandat där mycket handlade om att försöka styra upp och se till att vi stod stabilt och hittade vår riktning framåt. Det var ju ganska utmanande till början med när vi tappade i intäkter och lönsamhet ganska ordentligt precis där i skiftet 2011-2012. Men att se att vi faktiskt lyckades med vår strategi och att vi växte mångdubbelt i fråga om omsättning tycker jag är väldigt roligt.”
År 2012 hade Vinge en omsättning på 834 miljoner kronor och 449 anställda. Tio år senare, 2022, hade bolaget en omsättning på 1,6 miljarder kronor och 535 anställda och även fjolåret var ett rekordår.
Under de här 12 åren har du bland annat upplevt krig i Ukraina, en covidpandemi och en Metoo-rörelse. Vad har varit några av de tyngre ögonblicken under den här tiden?
”Alla de yttre utmaningarna har självklart påverkat oss och alla andra i näringslivet. Det är det som är spännande med ledarroller, att det blir ett väldigt brett spektrum av frågor som man får hantera. Yttre utmaningar kan också vara någonting som man samlas kring, att man försöker hitta en trygghet i organisationen att se till. Även om världen står i brand utanför våra väggar kan man värna den interna kulturen och teamet och hitta en trygghet i det.”
Vad skickar du med till den nya VD:n Louise Brorsson Salomon?
”Jag fick ett väldigt klokt medskick från min företrädare, Michael Wigge, för tolv år sedan. Han sa till mig att som ledare är det viktigt att man är sig själv. Man kan inte kopiera någon annans ledarstil och man kan inte vara någonting annat än sig själv. Så det har jag redan skickat med till Louise.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.