Krönika Grön omställning
Vindkraftens klimathjältar – i Luxemburg
I en serie artiklar har vi visat att vindkraftsanläggningar i Sverige dras med stora förluster. Totalt förlorade branschen 13,5 miljarder under perioden 2017–2022, med en omsättning på 34,4 miljarder ger det en förlustmarginal på 39,2%. Förlusterna är särskild stora i Norrland, men lönsamhetsproblemen griper genom hela landet. 69% av vindkraftverken finns i företag som går med förlust.
Vindkraften som ägs av Kina och svartlistade CGN China har fått mycket uppmärksamhet, inte minst då mer än två miljarder av skulderna hos Markbygden Ett riskerar att stjälpas över på Europas skattebetalare vid Europeiska Investeringsbanken (EIB). Men faktum är att vindkraften som ägs via Luxemburg gör ännu större förluster.
78% av vindkraften ägs via utlandet, 22% av vindkraften i Sverige ägs via Luxemburg, vilket kan jämföras med det kinesiska ägandet på 13%.
Investering: 37,8 miljarder, förlust: 3,89 miljarder
Totalt har 37,8 miljarder kronor investerats i svensk vindkraft via bolag som finns i Luxemburg. Detta belopp motsvarar omsättningen för det svenska polisväsendet år 2023. De 667 vindkraftverken som kontrolleras från Luxemburg har tillsammans genererat en förlust på 3,9 miljarder kronor 2017-2022. Marginalen har i genomsnitt varit minus 62% under samma tidsperiod. För att undvika konkurs har 5,3 miljarder kronor skjutits in som aktieägartillskott. Det är anmärkningsvärt att en så stor del av investeringarna i Sveriges elförsörjning balanserar på konkursens rand. Vem tar notan när investerarna tröttnar?
Snabb expansion 2020-2022
Antalet vindkraftverk som ägs via Luxemburg växte snabbt från 2020 och framåt. Faktum är att 67% av all vindkraft som ägs via Luxemburg driftsattes under de tre åren 2020–2022.
Biggest losers: Havsnäs och Hästkullen
Nedan listar vi samtliga vindkraftsanläggningar i Sverige som ägs via Luxemburg. De största förlorarna är Havsnäs, Hästkullen, Överturingen Wind Park och Maevaara. Mätt i antalet vindkraftverk är Hästkullen och Önusberget störst med 114 respektive 137 turbiner.
En fråga som aktualiseras av dessa förluster är förstås vad som händer vid en konkurs. Vilket ansvar hamnar hos markägarna?
Varför ägs vindkraft via Luxemburg?
I den här artikeln påvisar vi hur stor del av vindkraften som ägs från Luxemburg och hur den presterar ekonomiskt. Våra siffror väcker en hel del frågor. Varför kommer en så stor del av finansieringen från ett land som ofta förknippas med kreativa skatteupplägg? Hur ser affärslogiken egentligen ut för en sektor som förlorar så mycket pengar?
En närmare granskning av bolagens årsredovisningar visar inte sällan att bankräntorna är betydligt lägre än de räntor som betalas till moderbolaget i Luxemburg. Ett exempel är de åtta 146 meter höga vindkraftverken som anlagts i anslutning till Natura 2000-området vid Övrabökesjön i Halland. Via höga räntor till Luxemburg-bolaget har detta bolag undanhållit 20 miljoner från beskattning i Sverige. Ett belopp som motsvarar ungefär de finansiella stöd bolaget erhållit från elcertifikat och ursprungscertifikat.
Vi välkomnar fördjupade analyser av dessa frågor.
Om granskningen
Totalt har vi samlat in data från 3 000 vindkraftverk fördelat på 167 vindkraftsanläggningar, vilket innebär att vi täcker företag som driftsatts under åren 2010–2022. Alla siffror har hämtats från årsredovisningar, uppgifterna är offentliga och inrapporterade till Bolagsverket enligt svensk lag. Mer information om vårt underlag finns här
Läs också:
Pitepalt, prestige, praktfiasko: tio nyckeltal för Markbygden Ett
Vilket land förlorar mest på svensk vindkraft – Kina eller Luxemburg?
Afv avslöjar: kinesiska vindkraftsparken kan bli miljardsmäll för skattebetalarna
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.