Luxemburg-ägda vindkraften skulle förlorat 5 miljarder utan elcertifikat

Vindkraftsanläggningar som ägs från Luxemburg har totalt fått 1,2 miljarder kronor i stöd genom så kallade elcertifikat. Utan dessa pengar skulle förlustmarginalen varit -100% istället för -62%, skriver Christian Sandström och Christian Steinbeck.
Luxemburg-ägda vindkraften skulle förlorat 5 miljarder utan elcertifikat - vindkratensgeografi (1)
Utan stöd från elcertifikat hade Luxemburgägd vindkraft förlorat 5,1 miljarder.

22% av vindkraften i Sverige ägs via Luxemburg. Affärsvärlden har visat att all vindkraft som ägs från Luxemburg går med förlust och att marginalen i snitt varit -62% under åren 2017-2022. Intervjuer med experter har också antytt att de höga räntorna till moderbolaget i själva verket är ett sätt att flytta ut pengar ur Sverige, som åtminstone i fallet Långmarken Wind sedan skickas vidare till Cayman-öarna.

I den här artikeln uppskattar vi att de 19 Luxemburgägda vindkraftsanläggningarna dessutom fått 1,2 miljarder kronor från svenska elkonsumenter via de så kallade elcertifikaten. Vi beräknar att marginalen skulle ha varit -100% istället för -62% om elcertifikaten inte hade funnits.

Kort om elcertifikaten

Elcertifikaten är ett stöd som skapades för att ge incitament att bygga ut vindkraften.

Svensk Vindenergi förklarar pedagogiskt på sin hemsida hur systemet fungerar:

”Systemet går ut på att alla producenter av förnybar energi får elcertifikat för producerad el, som de sedan kan sälja till elleverantörer, som är skyldiga att upphandla en viss kvot. Stödet påverkar inte statsfinanserna utan finansieras av elkonsumenterna.”

Vindkraftsanläggningar tilldelas elcertifikat baserat på hur mycket de producerar, detta oavsett om deras el är efterfrågad eller inte.  I praktiken är detta pengar som elkonsumenter ofta omedvetet betalar till vindkraften via elräkningen.

4 av 19 anger elcertifikatens andel av omsättning

Av de 19 vindkraftsanläggningar som ägs från Luxemburg är det bara fyra som anger elcertifikatens andel av sin omsättning: Lyrestad, Maevaara, Havsnäs och Sörbyparken. Övriga har valt att inte göra det. I genomsnitt har dessa fyra anläggningar erhållit 18% av sin omsättning från elcertifikat.

Förlustmarginal utan elcertifikat: -100%

Resultat efter finansiella poster för de fyra Luxemburgägda anläggningarna ovan uppgår i genomsnitt till -71%. Om elcertifikaten inte hade funnits som en intäkt under åren 2017-2022 skulle marginalen istället varit -106%.

I genomsnitt har de fyra vindkraftsanläggningarna ovan erhållit 18% av sin omsättning från elcertifikat. Om vi antar att detta genomsnitt gäller för all vindkraft som ägs från Luxemburg skulle den totala förlusten uppgå till  5,1 miljarder åren 2017-2022 istället för  3,9 miljarder. Den genomsnittliga marginalen var -62% utan elcertifikat, utan elcertifikaten hade marginalen istället varit till -100%.

Slutsats: stora förluster trots stora stöd

Vår analys visar att vindkraftens lönsamhetsproblem i själva verket är värre än vad tidigare siffror visat. Utan stort stöd från Sveriges elkunder i form av elcertifikat hade resultaten varit betydligt sämre. Förlustmarginalen hade för den Luxemburgägda vindkraften gått från -62% till -100 %. Den totala förlusten hade då varit 5,1 miljarder istället för 3,9 miljarder. Vi återkommer till frågor om vindkraftens lönsamhet, men givet denna historik måste man nog fråga sig vilka stöd vindkraften kommer behöva i framtiden för att överleva.

Om granskningen

Totalt har vi samlat in data från 3 000 vindkraftverk fördelat på 167 vindkraftsanläggningar, vilket innebär att vi täcker företag som driftsatts under åren 2010–2022. Alla siffror har hämtats från årsredovisningar, uppgifterna är offentliga och inrapporterade till Bolagsverket enligt svensk lag. Mer information om vårt underlag finns här

Läs också:

100% av vindkraften som ägs från Luxemburg går med förlust

Så tjänar Luxemburgbolagen pengar på vindkraften – trots förlusterna

En miljard av vindkraftens pengar hamnar i Luxemburg

Vindkraftens Klimathjältar – i Luxemburg

Pitepalt, prestige, praktfiasko: tio nyckeltal för Markbygden Ett

Vilket land förlorar mest på svensk vindkraft – Kina eller Luxemburg?

Afv avslöjar: kinesiska vindkraftsparken kan bli miljardsmäll för skattebetalarna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.