Viktigast att växa

Bolagsrapporterna för första kvartalet gav en smak av gamla internettider. Ökad omsättning är viktigare än vinst. I alla fall för den kortsiktiga kursutvecklingen.

Affärsvärldens genomgång av börsbolagens vinst- och omsättningsutveckling under det första kvartalet visar att det är viktigare att redovisa växande omsättning än vinstökningar. I alla fall om aktien ska stiga på börsen. Sambandet mellan omsättning och kursutveckling var högre än den mellan vinstutveckling och kursutveckling.

Det är en av slutsatserna i Affärsvärldens sammanställning av 229 börsbolag som har rapporterat in sina resultat för det första kvartalet.

Sammanlagt minskade börsbolagens omsättning med 7 procent eller 47 miljarder kronor under det första kvartalet. Till stor del berodde nedgången på Ericsson vars omsättning under perioden föll med 19 miljarder kronor.

Den försvagade omsättningen fick genomslag i resultaträkningarna och jämfört med första kvartalet i fjol föll vinsten efter skatt med 5 miljarder kronor eller 9 procent till 50 miljarder kronor.

Det underliggande resultatet minskade något mer eftersom siffrorna inkluderar reavinster och omstruktureringskostnader. Affärsvärlden bedömer att vinstmarginalen efter skatt under perioden därmed har försvagats en aning, vilket betyder att bolagen till en del, men inte helt, har lyckats kompensera försäljningsminskningen med rationaliserar i form av nödvändiga personaluppsägningar.

Uppåt för sällanköpsvaror

Många verkstadsbolag har under konjunkturnedgången valt att prioritera lönsamhet istället för tillväxt och därför tacka nej till beställningar där lönsamheten inte är tillfredställande. SKF är det bolag som mest framgångsrikt har drivit denna strategi.

De största vinstförbättringarna i absoluta tal står branschen sällanköpsvaror för. Vinsten ökade med 146 procent, vilket till stor del förklaras av att Electrolux, som är ett betydande bolag i branschindexet, redovisade en reavinst under perioden.

En annan bransch som gick starkt var dagligvaruhandeln som trots en mycket modest försäljningsökning på 1 procent lyckades öka vinsten efter skatt med 27 procent. En förklaring är den imponerande vinstförbättring som livsmedelskedjan Axfood har lyckats genomföra under det gångna året. Dagligvaror tillhör dessutom det fåtal branscher där vinstutvecklingen och kursutvecklingen går hand i hand. Dagligvaruindex har nämligen under året gått upp med 41 procent vilket är betydligt bättre än generalindex som har tappat 13 procent sedan årsskiftet.

För branscherna kemi, skog, industriella konglomerat, fordon & maskiner, övrig industri och en rad andra branscher är det däremot omsättningen som verkar ha fått fart på kursutvecklingen. Samtliga sektorer är exempel på branscher som redovisar bättre omsättningsökning är vinstutveckling och där kursutvecklingen ändå har varit bättre än för börsgenomsnittet.

Läkemedel föll

Det motsatta gäller läkemedelsbolagen som hittills i år har gått ned med 5 procent på börsen trots att branschen till skillnad från de flesta andra sektorer ökade vinsten efter skatt första kvartalet i år. Omsättningen för läkemedelsbolagen föll dock med 8 procent, vilket kanske var en förklaring till den relativt sett svaga kursutvecklingen.

Det finns få branscher där något företag har lyckats med konststycket att både öka omsättning och vinst och där dessutom aktiekursen har gått upp sedan årsskiftet. Ett sådant exempel finns dock i kemisektorn – fettillverkaren Karlshamns.

Den mest uppseendeväckande omsättningsnedgången svarar telekomsektorn för, som ensamt minskar omsättningen med 30 miljarder kronor jämfört med första kvartalet förra året. Däremot ökade andra telekom och IT-företag omsättningen kraftigt. Delbranscherna teleoperatörer och tjänste- och hårdvaruföretag ökade omsättningen med 10 respektive 35 procent. Trots den starka omsättningsökningen för tjänste- och hårdvaruförsäljande dataföretag föll vinsten med 33 miljoner kronor. För teleoperatörerna ökade däremot resultatet med 661 miljoner kronor. Även för dessa branscher verkar därmed sambandet mellan ökad omsättning och kursutveckling vara starkare än resultat och kursutveckling, eftersom dataåterförsäljarna har gått betydligt bättre än teleoperatörerna på börsen. Teleoperatörerna tillhör till och med förlorarna genom ett börsfall på 42 procent hittills i år.

Av Affärsvärldens 31 branschindex har endast 13 stigit på börsen i år. Av dessa vinnarbranscher noteras drygt hälften för en stigande omsättning, medan endast 4 redovisar en vinstuppgång.

Kostnadsminskningar

Totalt sett noterar endast 12 branscher av 31 en omsättningsökning jämfört med samma period föregående år. Samtidigt är det 15 branscher som redovisar en resultatförbättring. Sammanställningen visar att börsbolagens neddragningar till viss del har kompenserats av kostnadsminskningar. Däremot är det ytterst tveksamt om kostnadsminskningarna är så stora att de förmår att få börsen på bättre humör. För att motivera börsens p/e-tal på över 20 krävs det vinstökningar, och det såg vi inga under första kvartalet. I det långa loppet lär det inte räcka med att omsättningen på sina håll förbättras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.