Viaplay
Viaplay slaktas 75% på börsen efter krisplanen: ”Raderar nästan ut befintliga ägare”
Efter att ha skjutit upp kvartalsrapporten två gånger snubblade det krisande Viaplay på mållinjen med ytterligare en dags försening. Men på fredagsmorgonen var det dags.
Vid sidan av delårsrapporten lät mediebolaget meddela att förhandlingar med dess största aktieägare, långivare och obligationsbärare har mynnat ut i att bolaget ska plocka in 4 mdr kr.
Pengarna ska tas in genom en riktad nyemission om 3,1 mdr kr. Resterande 0,9 mdr kr är tänkt att införskaffas via en företrädesemission. Därtill skriver Viaplay ned befintliga skuldförpliktelser om 2 mdr kr, varav 0,5 mdr kr ska konverteras till aktier.
Teckningskursen för emissionerna och konverteringen av skuld till aktier sätts till 1 krona. Detta leder, enligt Viaplay, till en “väsentlig” utspädning för befintliga aktieägare. I går, torsdag, stängde aktien på 23 kr. Därtill sänker bolaget vissa mål för 2023 och 2024 samtidigt som bolaget ska lämna flera marknader.
ETT KAOTISKT ÅR
Det har varit ett minst sagt stormigt år för Viaplay. Det hela började i juni då den den gamla tillväxtstrategin stoppades, VD Anders Jensen sparkades och bolagets långsiktiga mål slopades. En månad senare avgick Viaplays ordförande Pernille Erenbjerg.
Lång historia kort har bolaget behövt hantera en ordentligt ansträngd balansräkning.
“Det finns ett stort kapitalbehov i Viaplay om inte ledningen kan plocka fram oväntade exitvinster. Detta är ett sommardrama utan lyckligt slut, tror vi”, skrev Affärsvärldens prisade analytiker Daniel Svensson i slutet av juli.
Han satte då sälj på Viaplay-aktien som då stod i över 45 kr.
“Alla utom de mest förtjusta turnaround-investerarna bör undvika aktien”, skrev Svensson vidare.
Än så länge har dramat definitivt fått allt annat än ett lyckligt slut.
“Detta fäller Viaplay”
Vad gäller den nyligen presenterade krisplanen konstaterar Daniel Svensson nu att: “Det är en rekonstruktion administrerad av bolaget självt som nästan raderar ut befintliga ägare totalt. Frågan är om de inte borde gått ut med en bedömning kring detta tidigare ungefär som SAS gjorde när de i praktiken sa att deras aktie skulle bli värdelös i sin skuldsaneringsprocess.”
Man kan också fundera kring åtaganden utanför balansräkningen och hur de redovisas, fortsätter Daniel Svensson.
“Det som tvingar fram nyemissionerna är i praktiken avtal om sporträttigheter som kräver bankgarantier, alltså kapitaltillgång, och stora utbetalningar. Det är detta som fäller Viaplay. Men de här ‘skulderna’ framgår inte redovisningen på kvartalsbasis. Det är säkert många ägare som inte haft klart för sig vilka åtaganden den tidigare ledningen gjort å bolagets vägnar och underskattat risken i bolaget.”
Under fredagsförmiddagen rasar B-aktien i Viaplay 75% och byter händer till strax under 6 kr per aktie.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.