”Vi undviker textilaktierna”

Emre Akcakmak, som förvaltar East Capital Turkietfonden, diskuterar sina favoritsektorer, vilka bolag han ser tillväxtmöjligheter i, samt vilka sektorer han undviker.

Den turkiska marknaden har utvecklats bra de senaste månaderna, vad beror det på?

– Istanbulbörsen har återhämtat sig kraftigt i ett lättnadsrally efter ett års nedgång. 2012 var ett så kallat ”boom market-år” med en uppgång på 53 procent i svenska kronor. Uppgången bröts dock tvärt i maj 2013 efter att den dåvarande Fed-chefen Ben Bernanke börjat tala om att dra tillbaka stimulanserna. Turkiet har även skakats av en nationell proteströrelse mot regeringen, vilket medförde att utländskt kapital snabbt flödade ut ur landet. Nedgången triggades ytterligare av oroligheter i Syrien och en korruptions- och mutskandal.

Hur har Turkietfonden utvecklats i år?

– Sedan årsskiftet har fonden gått upp med 14,7 procent. Börsläget har nu stabiliserats och sedan mars har fonden gått upp med 25 procent. Detta mycket på grund av förväntningar om fortsatt starkt stöd för premiärminister Recep Tayyip Erdo?ans marknadsvänliga Rättvise- och utvecklingsparti (AKP).

Hur ser du på värderingarna på den turkiska börsen?

– Börsen värderas inte till historiskt låga multiplar, men är jämfört med många andra tillväxtmarknader attraktivt värderad. På nästa års prognoser värderas börsen till p/e 9. Den politiska osäkerheten är fortsatt stor. Du kan aldrig säga aldrig när det gäller turkisk politik. Det kommer alltid finnas utmaningar, men till stor del har marknaden nu smält mycket av den osäkerhet som råder. För första gången ska Turkiets befolkning få rösta i presidentvalet, som hålls i augusti i år. Vi vet inte vilka som kandiderar ännu, men detta kan få betydelse för hur marknaden utvecklas.

Varför är Turkiet intressant som marknad att investera i?

– Med en hög förväntad årlig tillväxttakt på 3,2 procent under en femårsperiod och en ung befolkning finns det goda möjligheter. Medelåldern i Turkiet är bara 29 år, vilket väntas bidra till att konsumtionen ligger på en hög nivå under många år framöver. Statsskulden har även minskat kraftigt och inflationen borde minska från nuvarande nivå under de kommande månaderna. Fönstret för att investera i Turkiet är nu öppet. Det ska man utnyttja.

Vad har ni för strategi i fonden?

– Vi är långsiktiga och jobbar i team. Våra innehav väljs ut baserat på fundamental analys. Vi besöker bolagen ofta och har samlat på oss mycket erfarenhet som vi använder oss av.

Vilka sektorer föredrar ni?

– Olja för Ryssland är vad banker är för Turkiet. Banker utgör halva den turkiska marknaden. Vi har därför stor exponering mot just banker som uppvisar hög tillväxt vad gäller utlåning på 15–20 procent per år. Sett till vinsten relaterad till eget kapital är värderingarna attraktiva jämfört med andra banker på tillväxtmarknader.

Finns det några bolag som ni gillar mer än andra?

– Utöver banker så gillar vi bolag kopplade till flygbranschen, som gynnas av en ung befolkning. Turkish Airlines är en riktig tillväxtsaga. På kort tid har bolaget kapat åt sig en marknadsandel på 10 procent i Europa och växer fortsatt med 20 procent per år. Vi gillar även Do&co som är en cateringfirma kopplad till flygindustrin. Bolag inom fordonsindustrin är också intressanta. Här är tillväxtmöjligheterna också höga.

Finns det något ni inte väljer att investera i?

– Textilbranschen har vi valt att undvika helt. Det var tidigare en viktig tillväxtmotor på 80- och 90-talet för Turkiet, men inte längre. Textilbolagen misslyckades med att skapa starka varumärken. Vi undviker också matvarukedjorna som vi tycker värderas alldeles för högt.

Emre Akcakmak

Förvaltar: East ­Capital Turkietfonden.

Förvaltat kapital: 1 miljard kronor.

Förvaltar sina ­egna pengar: Turkiet är en del av mitt långsiktiga sparande.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.