”Vi tillhör ett svenskt system”

Wallenbergs maktbolag FAM var mest känt för att fungera som kassako åt makttrion Jacob, Marcus och Peter Wallenberg. Men investmentbolaget har vuxit till sig, och när vd Lars Wedenborn är redo att lämna över stafettpinnen efter 13 år är portföljen värd över 50 miljarder kronor.

När FAM bildades 2007 var den allmänna uppfattningen bland ekonomijournalisterna att bolagets främsta uppgift var att betala ut miljonlöner till Wallenbergs beslutsfattare i femte generationen (se separat artikel).

Wallenbergstiftelserna, som sitter på kapitalet, är nämligen allmännyttiga stiftelser som i princip inte får betala ut det som sfären anser vara marknadsmässiga löner.

I skuggan av dessa skriverier har FAM växt till sig. Kapitalet har växt från cirka 30 till 50 miljarder kronor och bolaget har fått en riktig styrelse.

– Tidigare var FAM en mer integrerad del av stiftelserna, men i takt med att FAM växt så har bolagets fokus helt kommit att bli på den egna verksamheten. För ett antal år sedan bildades en fristående styrelse för FAM med majoriteten externa ledamöter, säger Oscar Stege Unger, talesperson för familjen Wallenberg.

I styrelsen sitter numera – förutom Marcus och Jacob Wallenberg – även SAS vd Rickard Gustafson. Här finns också Ansells vd Magnus Nicolin, Danica Kragic Jensfelt, professor i robotik, och Jerker Johansson som haft ledande befattningar hos såväl Morgan Stanley som UBS.

Och nu är vd Lars Wedenborn, vd sedan 13 år tillbaka, redo att lämna över stafettpinnen till Saabs tidigare vd Håkan Buskhe, som tillträder i januari nästa år.

Buskhe tar över ett bolag som skiljer sig från Wallenbergs största maktbolag Investor på flera punkter.

– FAM är onoterat, vilket kan ge vissa fördelar att jobba långsiktigt. Det är ibland tuffare när man som Investor dagligen mäts med börsens måttstock och har en aktiekurs som går upp och ned, säger Lars Wedenborn.

När bolaget grundades dominerades portföljen av två stora innehav – Stora Enso och SKF. Nu har FAM ett 15-tal innehav, men basen – halva portföljen – består fortfarande av Stora Enso och SKF.

FAM slår sig också gärna ihop med olika partners.

– Vi gillar att jobba i partnerskap med andra ägare, vilket också gör oss lite unika i sfären. Höganäs, som vi köpte ut från börsen, äger vi ihop med Lindéngruppen. I Nefab, som sysslar med förpackningslösningar, jobbar vi med grundarfamiljen, säger Lars Wedenborn.

Även Munters och Höganäs ingår i portföljen, liksom Ipco som FAM köpte från Sandvik.

– Vi har en mix av noterat och onoterat. Under alla dessa år har vi ökat på i de befintliga innehaven. Vi har gått upp i SKF, vi har gått upp i Stora Enso och i Kopparfors Skogar.

Med det sistnämnda bolaget, som tidigare hette Bergvik Skog, har FAM blivit en av de tio största skogsägarna i Sverige.

Varför skog?

– En realtillgång i portföljen är jättebra, vi tror långsiktigt på skogen. Och just nu finns ett fantastiskt intresse för skog med anledning av det fokus som vi i dag har på klimatet, säger Lars Wedenborn.

Hur tänker ni när ni investerar?

– Vi vill gärna att bolagen kommer från Sverige, vi tillhör ett svenskt system som delar ut medel till svensk forskning. Men vi gillar globala bolag och sådana som är marknadsledare, som är etta, tvåa eller trea. Det blir mycket lättare att jobba då än om man kommer underifrån. Vi gillar bolag med någon form av teknikinnehåll, sådana som man inte kan kopiera över en natt. Metallpulver i Höganäs är exempelvis ganska unikt.

Industri och verkstad dominerar i portföljen, och ett innehav som skiljer sig från de övriga är den digitala brevlådan Kivra som sedan starten tagit in drygt 230 miljoner kronor i kapital, enligt Di Digital. I Kivra samarbetar FAM med H&M-chefen Karl-Johan Persson och Stefan Krook som är storägare i företaget via 41:an Invest.

Nu växer Kivra med nästan 60 000 användare i månaden, är på väg att lanseras i Finland och omsätter mångmiljonbelopp. I fjol uppgick försäljningen till drygt 61 miljoner kronor. Men trots framgångarna går bolaget fortfarande med förlust. Och så sent som för några dagar sedan kunde Di Digital berätta om en ny emission på omkring 40 miljoner kronor.

När Lars Wedenborn nu avgår som vd gör han det efter 13 år på FAM. Men han har arbetat i sfären under hela två decennier. Wedenborn var finanschef på Alfred Berg när han rekryterades till Investor år 2000 av Marcus ”Husky” Wallenberg.

– Jag hade sju fantastiska år på Investor. Sedan över tid fick jag komma in i olika styrelser som VM-data. 2007 fick jag möjligheten att flytta över till stiftelserna och börja jobba med det som vi i dag kallar FAM. När jag nu lämnar känner jag stolthet över att teamet och jag varit med om att bygga FAM till ett ägarbolag med många fina innehav.

Vad är din jobbigaste upplevelse under de här tjugo åren?

– I början på 2000-talet, i samband med it-bubblan, fick vi titta över vår balansräkning och bestämma vad vi skulle fokusera på. Skulderna fanns där, men värdet på tillgångarna gick rätt nedåt. Det var en jobbig period, men samtidigt utmanande och kul. Det gällde att fatta rätt beslut. Sedan var det finanskrisen 2008. Man tyckte allt såg bra ut och plötsligt försvann orderböckerna över en natt. Shit, det hade vi inte räknat med.

Det pågår ett successionsarbete i Wallenbergfamiljen. Kommer du att fungera som mentor åt den yngre generationen nu när du avgår som vd och får mer tid över?

– Vi har sagt att jag fortsätter att jobba som rådgivare åt FAM och familjen Wallenberg. Och jag kommer att sitta kvar i vissa styrelser. Det är det vi kommit överens om. Jag har redan fått tjugo år med familjen och det är en jätteförmån att få fortsätta jobba med Husky, Jacob och Poker.

Djurgårdare

Familj: Fru Agneta och tre söner.

Bor: Djursholm.

Uppvuxen: På Gotland.

Bästa resmål: Gotland.

Dold talang: Bra på Varpa.

Största rädsla: Dålig hälsa.

Vilken bok läser du nu: Carl Bildt – Den nya oredans tid.

Vilken serie tittar du på: Chernobyl.

Fritidsintresse: Kollar på Djurgårdens IF.

Din bästa egenskap som ledare: Inkluderande.

Din största förebild: Marcus Wallenberg.

Stor skogsägare

FAM

Ägare: Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Ordförande: Marcus Wallenberg.

Vd: Avgående vd Lars Wedenborn, tillträdande vd Håkan Buskhe, tidigare vd för Saab.

Tillgångar: Cirka 50 miljarder.

Större innehav: SKF, Stora Enso, Munters, IPCO, Kopparfors Skogar, Höganäs, Nefab, Kivra.

Övriga innehav: ACR, Glo, Lindström & Göthberg, Alfvén & Didrikson, Amexci, Combient, 82:an, Peltarion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.