”Vi ska driva konsolideringen”
Hoist Finances nye vd Klaus-Anders Nysteen snakker norsk. Eller rättare sagt, han pratar norska med ett ganska stort inslag av affärsengelska. Han säger saker som ”de aller fleste mennesker vil betale sin debt, det är den morally right thing to do”, med en accent snarlik Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs.
Inte så konstigt, han har just anlänt till Stockholm och vd-posten i Hoist Finance, vars affärsidé i korthet går ut på att köpa förfallna lån av stora banker och sedan genom en långsiktigt hållbar avbetalningsplan få in mer av kunderna. Han har en lång och framgångsrik karriär i Oslo och norskt näringsliv bakom sig, varav en stor del i den språkligt anglifierade finansbranschen. Karriären omfattar bland annat ledande positioner i Statoil och Norska Posten, fyra år som vd för Storebrand Bank och senast vd-positionen i Hoist Finances konkurrent Lindorff Group.
– Jag har varit med om många olika situationer som ledare, varit med om tre börsnoteringar, gjort turnarounds, arbetat med tillväxtcase. Det gemensamma i min karriär är förändringsarbete.
Erfaren med andra ord. Klaus-Anders Nysteen ger också ett avspänt och självsäkert intryck. Det går inte att spåra något av den osäkerhet som man kanske kan förvänta av en ny vd i ett nytt land, möjligen med undantag för att den medsittande ir-chefen då och då får gå in och fylla i och ibland förtydliga norska uttryck.
Vd för Lindorff blev han så sent som 2015. Beslutet att ändå acceptera erbjudandet från Hoist Finance förklarar han något kryptiskt med att han ”hade tänkt stanna tio år på Lindorff och att han inte var klar med branschen”.
Den första fråga han rimligen borde ha ställt på anställningsintervjun är: ”Kommer jag få bestämma?” Förre vd:n Jörgen Olsson, som till stor del är arkitekten bakom Hoist Finances framgångar och tillika storägare, är nämligen kvar i bolaget som vice styrelseordförande. Frågan är om en så driftig person nöjer sig med att ägna dagarna åt simlektioner, som han har sagt att han ska göra i en affärspressintervju.
Men Klaus-Anders Nysteen säger sig inte vara orolig för att Jörgen Olsson ska ha svårt att hålla fingrarna borta från de operativa besluten.
– Nej, inte alls, vi är helt samstämmiga. Jag känner att jag har hundra procents frihetsgrad som vd. Jörgen Olsson ville ha en person som kunde ta bolaget till nästa nivå.
Att ta bolaget till ”nästa nivå” ligger högt på listan över affärsfloskler, men innehåller i det här fallet ändå en hel del substans. Det är inte bara Hoist Finance som har vuxit snabbt – intäkterna har ökat med cirka 150 procent på fyra år och vinsten har under samma period tredubblats – utan hela branschen har expanderat och professionaliserats snabbt. Det betyder ökad potential men också mer konkurrens, högre priser på bankernas skuldportföljer och krav på effektivare verksamhet.
– Vi har alla förutsättningar att klara oss bra när konkurrensen ökar, vi har branschens lägsta upplåningskostnad eftersom vi är bank med inlåning, och vi kan också göra mycket för att bli effektivare operativt.
Uttryckt i siffror betyder den ökade konkurrensen att branschen i dag i genomsnitt inkasserar cirka 1,8 gånger mer än vad man betalt för skuldportföljen, att jämföra med 2,2 gånger i början av 2010-talet. Klaus-Anders Nysteen framhåller att bankerna samtidigt har blivit bättre på att sälja portföljerna, de är lättare att bedöma och det finns mer data, vilket minskar risken och volatiliteten i Hoist Finances verksamhet.
Den operativa effektiviteten ska uppnås med ett recept som känns igen från många andra branscher: Hoist Finance är redan i färd med att minska antalet kontor, verksamheten i Bremen kommer att avvecklas och man stänger kontoret i Bryssel. Samtidigt görs investeringar i teknik för att Hoist bland annat ska kunna jobba mer med big data och automatisera de mer rutinartade delarna av kundservice som i dag utförs av Hoist Finances call-centers, där de flesta anställda finns.
– Flera branscher har varit igenom samma resa. Bankerna har lagt ner kontor och digitaliserats, Schibsted tjänar lika mycket pengar som tidigare trots tidningskrisen, oljebranschen har samma vinster i dag med ett oljepris på 65 dollar per fat som man hade när priset var 120 dollar. Vi kan också ha samma lönsamhet med högre priser på skuldportföljerna.
Klaus-Anders Nysteen tillägger att han själv varit med om liknande situationer i sina tidigare jobb, till exempel på Norska Posten när brevvolymerna minskade drastiskt, och på Statoil med prispress och ökad konkurrens.
En del av Nysteens uppdrag att ta Hoist till ”nästa nivå” handlar alltså om ökad kostnadseffektivitet, men det finns också andra områden: den totala volymen av oreglerade skulder i Europa är i dag 2,5 gånger större än före finanskrisen 2008 och uppgår till närmast ofattbara 10 000 miljarder kronor. Den del där Hoist Finance i dag är verksamt, konsumentkrediter utan säkerhet, utgör endast 12 procent av de totala skulderna. Lägger man till att bankerna i takt med en ökad reglering, senast från årsskiftet IFRS 9, blir alltmer benägna att lyfta problemkrediter ur sin egen balansräkning är det inte svårt att förstå att Hoist Finance nu lockas av att bredda verksamheten till andra kreditområden.
– Vi kan göra mycket mer som partner för bankerna och då tänker jag i första hand på förfallna bostadslån och krediter till småföretag, säger Klaus-Anders Nysteen.
En invändning mot Hoist Finances idé att gå in på nya kreditområden är att framgången hittills delvis baserats på långvarig erfarenhet och starka databaser för att bedöma risken i de skuldportföljer man investerar i. Inom bostadslån och företagskrediter kan man inte luta sig mot den kunskapen på samma sätt. Klaus-Anders Nysteen menar dock att man har en viss erfarenhet av andra kreditformer, främst på den italienska marknaden. Dessutom är mekanismerna och viljan att betala av skulder ganska lika för privat- och företagslån, menar han.
– I grund och botten är det samma sak, ett företagslån kan vara en person med en grävmaskin. Det är samma sorts risk och samma starka vilja att betala tillbaka skulden. Men vi kommer behöva tillföra en del kompetens.
En annan invändning skulle kunna vara att man bör akta sig för expansion utanför kärnverksamheten i nuvarande extrema makroekonomiska läge – vad händer om räntorna börjar stiga, arbetslösheten ökar eller om Europa får en ny finanskris?
Klaus-Anders Nysteen säger sig ha ägnat mycket tid åt att analysera sambanden mellan makroekonomi och konsumenternas förmåga att betala tillbaka lån. Slutsatsen är att korrelationen är ganska liten, vilket dels beror på att de allra flesta har en stark moral och vill bli skuldfria, dels på att beloppen i Hoist Finances fall är ganska små – snittåterbetalningen ligger på 25 euro per månad.
– I den mån makroekonomi påverkar är det om arbetslösheten stiger kraftigt.
Geografiskt gäller dock snarare strategin ”bli vid din läst”. Fokus ligger även framöver på Hoists fem största marknader – Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien och Frankrike.
– Våra fem huvudmarknader har två tredjedelar av den totala volymen av förfallna skulder. Det är där vi har haft vår tillväxt och så kommer det även vara framöver. Vi har inget behov av att gå in i nya småländer.
Klaus-Anders Nysteen tillägger att det visst finns intressanta marknader utanför Europa, i första hand USA och Sydamerika men att Hoist kommer att vara fullt sysselsatt med att utveckla de befintliga marknaderna i Europa de kommande åren.
Den tredje delen av Klaus-Anders Nysteens uppdrag att ta Hoist till en ”ny nivå” handlar då kanske mer om konsolideringen på marknaden. Flera aktörer har breddat sin verksamhet geografiskt och Klaus-Anders Nysteen bedömer att det i dagsläget finns runt 15 paneuropeiska aktörer inom förfallna konsumentkrediter.
Samtidigt som konkurrenterna har blivit fler ökar storleksfördelarna, bland annat beroende på ökat behov av dataanalys och investeringar i teknologi samt kostnadseffektivitet när priserna stiger. Klaus-Anders Nysteen tror därför på en dramatisk omstrukturering av marknaden de kommande åren.
– På fem år tror jag att vi kommer att gå från 15 paneuropeiska bolag till mellan tre och fem. Drivkraften är både ”benefits of scale” och ”benefits of skill”.
Det betyder också att Nysteen får ägna en hel del tid åt att hitta lämliga förvärvsobjekt den närmaste tiden. I första hand handlar det om att köpa företag på befintliga marknader för att uppnå skalfördelar eller komma in på krediter för bostäder och småföretag.
– Vi har de finansiella muskler som behövs för att vara med och driva konsolideringen. Vi har branschens mest solida balansräkning.
Hoist Finance
Verksamhet: Hoist Finance är samarbetspartner till internationella banker och förvärvar och förvaltar förfallna konsumentfordringar utan säkerhet.
Bolaget har verksamhet i elva länder runt om Europa.
Intäkterna ökade under 2017 med 7 procent till 2 811 miljoner kronor. Resultat före skatt ökade med 9 procent till 581 miljoner kronor och avkastningen på eget kapital (exklusive jämförelsestörande poster) uppgick till 19 procent. Den totala kapitaltäckningsrelationen uppgick vid bokslut för 2017 till 17,71 procent (16,76) och kärnprimärkapitalrelationen 11,70 procent (12,46).
Börsvärde: 6,2 miljarder kronor.
Styrelseordförande: Ingrid Bonde.
Klaus-Anders Nysteen
Gör: Vd på Hoist Finance
Karriär: Utbildad vid NHH (norska handelshögskolan), mångårig erfarenhet från styrelser och ledningsarbete i Norge, bland annat som vd för Entra Eiendom, Storebrand Bank och Lindorff.
Bor: Sedan i mars i Stockholm.
Familj: Fru i Hamburg, två vuxna söner i Oslo, bonusbarn i London och New York.
Fritid: Längdåkning, har åkt de flesta långloppen som Birkebeinerennet, Marcialonga och Vasaloppet (bästa tid 5.15)
Om sitt ledarskap: Entusiastisk. Behöver tänka på att man inte kan vara lokomotiv utan vagnar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.