”Vi prickade botten på börsen”

Pratet om att börsen är frånkopplad den reala ekonomin är helt tokigt, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. ”Aldrig förr har makro och marknad varit så här klistrade vid varandra”
Erik Pensers Jonas Thulin.
Jonas Thulin. Foto: Tobias Ohls

Vad ingår i din förvaltning?

”All förvaltning vi som bank gör, fonder och diskretionärt, är under mig. Det inkluderar allt från aktier, råvaror och räntor till alternativa strategier, derivat osv”.

Jonas Thulin

Chef kapitalförvaltning Erik Penser Bank

Förvaltar: Ansvarar för såväl den diskretionära förvaltningen som Pensers fonder Yield, Dynamisk allokering och Sustainable Impact.

Jag har läst några intervjuer med dig och du betonar alltid vikten av data, istället för känslor, förklara varför?

”Vi är väldigt datadrivna, vilket jag tycker är bra. Det är också viktigt i dessa tider. Vi såg tidigt att återhämtningen skulle börja den 24 mars, då vi också förutsåg och prickade botten på börsen. Makrot vände med stor kraft redan i april. Detta skedde samtidigt som analyshusen pratade om olika återhämtningar med diverse bokstäver: L, W, U och så vidare, när det solklart handlade om ett V. Nu måste analyshusen kasta in handduken – man missade med tre, fyra månader. Analyshusen här och nu är de sämsta jag varit med om. De har helt missat marknaden, helt missat makro. De missade det snabbaste börsrallyt vi någonsin sett.”

Vad har detta fått för konsekvenser?

”Återigen hänger inte småspararna med i det faktum att vi lämnade botten i mars. Aldrig tidigare har återhämtningen gått så starkt och så fort, men det är svårt att komma igenom med sådant budskap i det här negativa mediebruset. Det har aldrig förr varit ett så pass stort gap mellan institutionella aktiva aktörer och småspararna.”

Men till medias försvar: det är ju en allvarlig kris av sällan skådat slag. Folk har dött, folk har förlorat jobbet, hela branscher har krisat, bilfabriker stått still etcetera. Men du menar att det har varit en onödigt negativ rapportering?

”Det är så klart en enorm tragedi för många. Men om man bara ser till ekonomin och räknar ord i tryckt media är det tydligt att man har varit orolig över att det ska bli en andra våg. Då låter man sina investeringsbeslut baseras på det. Men man ska inte agera efter en tro, det är i alla fall inte så vi vill agera, vi vill handla på data. Här och nu har vi en jättestark återhämtning. Det måste man ta till sig.”

Den återhämtning vi har sett på börsen är alltså inte frånkopplad verkligheten?

”De som missade återhämtningen hävdar att en frånkoppling skett, det är helt tokigt resonemang. Aldrig förr har makro och marknad varit så här klistrade vid varandra. Det handlar snarare om huruvida du har en fungerande metodik eller inte.”

Hur ser, kortfattat, den datadrivna metodiken ut?

”Vi tar in all data som vi kommer åt, sorterar och analyserar utefter akademiska teorem – det ger olika synsätt och marknaden hoppar alltid mellan dessa i sin uppfattning och tolkning. Detta gäller all makro och marknad/positionsdata. Om vi till exempel ser botten den 24:e mars har vi kvantifierat just varför vi ser den och hur exakt vi har härlett den. Detta har visat sig vara en bra metodik sedan slutet av 1990-talet. Vi använder de datakällor som institutionella aktörer har tillgång till.”

Hur har ni presterat i år i förvaltningen?

”Till exempel har globala aktier slagit världsindex med 14%, ett fantastiskt resultat och ett bevis på att data slagit känslor detta år och med bred marginal”.

Hur ser, övergripande, er makroanalys ut just nu?

”Väldigt positiv. Vi lade en prognos om historiens starkaste V redan i april och har aldrig tvekat kring denna. Vi pratar om ungefär 5 000 individuella tidsserier som stärker och bekräftat detta redan. Frågan blir snarare hur man härleder ett mer negativt scenario.”

Och vilka allokeringar görs från den analysen?

”Det vi har investerat i, sedan 24:e mars är amerikansk och kinesisk IT. På sistone har vi lagt till sol, vind och ”clean energy”-bolag. Detta för att förbereda oss inför en Bidenvinst. Den nuvarande allokeringen har varit speciell då Eurozonen aldrig lyckas kvala in, förutom vissa IT bolag. Det är ett resultat av pandemin och hur man valt att bemöta den. Det innebär att när vi pratar om ett V så pratar vi om USA och Kina, inte Europa. EU försöker just nu skapa ett V, men det blir ju då 3-4 månader efter USA, varför denna region har fått stryk i marknaden.”

Apropå data så har ni startat en ny hållbarhetsfond. Där tog ni hänsyn till alla möjliga data och då blev det inte så många bolag kvar?

”Det blev 25 aktier i en aktivt förvaltad global aktiefond, och den har högre ESG-score än alla andra svenska globala fonder. Vi, enligt internationellt erkända analyshus inom hållbarhet, ligger också högst i världen med vårt hållbarhetsbetyg. Två tyska fonder ligger precis bakom oss. Fonden arbetar också med att aktivt driva sociala investeringar på ett sätt som ingen annan fond gör i Sverige. Detta för att ta både hållbarhet och social impact in i verkligheten. Inte bara göra powerpoints om det.”

Vilket ESG-score går du efter?

”Det enkla svaret blir att vi ser till alla variabler som framkommer inom standards, konventioner, FN:s mål osv. Vi har bestämt oss för ett totalgrepp. Totalt rör det sig om 20 miljoner datapunkter bara för hållbarhetsanalysen. Vi har lagt en kravspecifikation som är väldigt hård. ”

Fonden är ju helt ny, hur mycket förvaltat kapital rör det sig om?

”Det har rullat in 10 miljoner kronor och vi planerar att börja sälja den nu i september. Totalt har vi flera miljarder i ESG-förvaltning, då diskretionärt, för privatkunder och institutioner. Fonden bygger på samma metodik som vår diskretionära aktieförvaltning. Och, som sagt, så här långt har den diskretionära förvaltningen slagit världsindex med 14%.”

Ser du en allmän risk för en ESG-bubbla?

”Nej, jag ser ingen sådan risk då de parametrar vi jagar inom ESG handlar om exempelvis global uppvärmning. Och förutsatt att global uppvärmning inte är en bubbla så klarar ESG av att växa. Risken är väl snarare om det blir en omvälvande anti-klimat-rörelse så att internationella politiker avbryter resan, men det är inget vi prognostiserar.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET
Annons från Spotlight Stock Market