”Vi måste vara aggressiva”

Den gamle tandkrämsförsäljaren Alex Myers tar om två veckor över vd-posten i prövade Getinge. ”Min magkänsla är att vi kommer att titta på både tillväxtmarknader och USA”, säger han i sin första stora intervju.

En tidig morgon i december förra året på Köpenhamns flygplats Kastrup steg Alex Myers av ett plan från Asien. Han skulle träffa Getinges huvudägare Carl Bennet.

– Jag anade varför han ville träffas. Men jag vågade ändå inte hoppas på att drömmen skulle bli sann, säger Alex Myers, som då var vd för sängtillverkaren Hilding Anders.

Men det blev den. Erbjudandet från Bennet var att efterträda Johan Malmquist som vd för medicinteknikkoncernen Getinge. Och det i en tid då ett av börsens förr mest omhuldade bolag kämpar inte bara med vinstvarningar utan också med kritik från amerikanska myndigheter och oförutsedda miljardkostnader för förlikningar och åtgärdsprogram. Samt inte minst besvikna aktieägare, som förväntat sig långt bättre resultat och större utdelning. Ändå bestämde sig Alex Myers redan på ­tunnelbanan hem från flygplatsen att tacka ja.

Getinge är inget nytt för honom. Det är bara drygt ett år sedan han lämnade den halländska koncernen efter att i nästan fem år varit chef för affärsområdet Extended Care och dotterbolaget Arjo Huntleigh. Redan då hade han en uttalad karriärambition.

– Jag aspirerade på Malmquists jobb och hade en öppen diskussion med honom om saken. Men vad jag inte visste var att han också pratade med Carl Bennet om mig. De två bedömde att jag var rätt val men att det inte passade just då, säger Alex Myers.

I stället dök jobbet som vd för Hilding Anders upp och Myers valde att lämna Getinge. Trots starka känslor.

– Utöver att jag tyckte om mitt jobb och min roll hade jag under min tid inom Getinge byggt upp starka emotionella band till människorna, ledningen, Johan och Carl. Dessutom är företaget och det som det står för extremt motiverande. Jag har saknat den sköna känslan man får av att arbeta inom en industri som har som mål att förbättra människors hälsa och hjälpa människor.

Men frågan är om det blir så mycket tid för solskenshistorier när Myers nu återvänder.

– Situationen är tuffare, marknaden är tuffare. Våra kunder är under ett enormt tryck när patientvolymerna ökar och de har krav på sig att ge samma vård till lägre kostnad och måste effektivisera. Det påverkar priserna, det påverkar oss och det kunde vi se redan för flera år sedan. Men jag tycker inte att vi agerade tillräckligt snabbt på det då. Det måste vi göra nu.

Dessutom finns ett reellt hot från öst. Konkurrensen från Asien och framför allt Kina hårdnar.

– Vi måste se över vad vi erbjuder på våra tillväxtmarknader, och det är egentligen bara en tidsfråga innan Kina börjar se USA och Europa som sina tillväxtmarknader. Dessa är de två externa parametrar vi måste agera på.

Och så de mer interna parametrarna. Inte minst problemen med FDA, USA:s mäktiga motsvarighet till Läkemedelsverket. Bakgrunden är att FDA hade skickat två så kallade ”warning letters”till Getinge, ett år 2008 och ett till 2011. De gällde två separata Getinge-ägda fabriker i USA. Därtill hade myndigheten gjort ytterligare ett antal inspektioner där brister hade påtalats.

Men trots de skarpa tillsägelserna hade problemen inte åtgärdats tillfredsställande av Getinges ledning på plats. Därtill hade några av bolagets anställda lyckats reta upp myndighetens representanter, och FDA är ingen fiende som någon önskar sig. I takt med att Getinge förhalade och trilskades började FDA nu inspektera allt fler av Getinges fabriker.

– Man behöver inte vara Einstein för att förstå att när du får många inspektioner på dig ganska systematiskt så menar de allvar, sa Getinges nu avgående vd Johan Malmquist i Affärsvärlden nummer 19/2014.

FDA-konflikten hade inte nått nuvarande proportioner när Myers slutade på Getinge, men han har följt med i rapporteringen och haft kontakt med vd Johan Malmquist i frågan. I februari i år blev förlikningen klar till en kostnad av 500 miljoner kronor, plus den miljard man redan investerat i förbättringsåtgärder och utbildningsinsatser. Företaget har också att tappat i tempo, tvingats till en rad vinstvarningar med medföljande börsfall (som dock delvis återhämtats under de senaste månaderna).

Getinges huvudägare och ordförande Carl Bennet kommenterade situationen i en stor intervju i Affärsvärlden nummer 4 i år.

– Trots nedgång och minskat resultat har Getinge under Johan Malmquists tid som vd utvecklats bättre än börsindex. Men vi befinner oss i en situation där vi uppenbarligen inte har haft tillräckligt god kvalitetskontroll.

Alex Mayers vill att bolaget lär sig av det som hänt och nu tittar framåt.

– FDA:s krav kommer att hjälpa Getinge att bli ett bättre bolag. Men det går inte att komma ifrån att det har varit väldigt dyra lärpengar både för oss och aktieäg­arna.

Alex Myers vill inte svara på frågan vad han hade gjort annorlunda om han suttit på vd-stolen tidigare. Problemen med FDA är ”något kortsiktigt i vår långa historia”.

– Jag ser det som grus i maskineriet i en bil som är väldigt fin.

Han konstaterar samtidigt att Getinges image har tagit stryk, håller med sin företrädare om att processerna helt enkelt inte är enhetliga och tillräckligt välutvecklade, men konstaterar att produkterna fungerar som de ska.

– Risken finns att produkternas rykte påverkas, men vi ska göra allt för att det inte ska bli så och satsa på att kommunicera med våra kunder. Det finns förstås ingen ursäkt för att vi inte har haft tillräckligt bra processer, men kanske ökar det förståelsen om man vet att det här inte gör oss unika inom den medicintekniska industrin. Sådant här har hänt förr.

Johan Malmquist har varit vd för Getinge i 18 år. När toppchefen nu byts ut förväntas det från många håll att förändringen ska märkas. Myers har en Yale-utbildning i organizational behavior(ungefär ”organisationsbeteende”) i bagaget: lika delar företagsekonomi och beteendevetenskap, något som satt prägel på hans ledarstil.

– Jag är en extremt bra lyssnare och är bra på att lyssna till vad organisationen säger. Svaren finns där; min uppgift är att ta fram underlaget och komma till en slutsats. Jag är team-orienterad, inte någon Michael Jackson som står ensam längst fram och dansar, utan mer en dirigent som leder den orkester som står på scenen.

När han jämför sig själv med Johan Malmquist finner han några skillnader.

– Jag kommer att gå djupare i dialogen med organisationen och vara mer synlig, berätta vem jag är och hur det går. Johan var, och är, en bra chef som delegerade mycket och lade ut ansvar per affärsområde, medan jag kommer att kräva ett gruppengagemang.

Han är också medveten om Carl Bennets och Johan Malmquists långvariga samarbetsrutiner kanske inte funkar för honom.

– Carls och mitt samarbete bygger på förtroende. Jag tycker om honom som person och litar på honom som stabil ägare. Jag tycker att han är väldigt klok i hur han driver sina bolag. Men vi kommer att behöva ha strukturerade möten. Han och Johan har känt varandra så länge att jag kan tänka mig att de har haft mer informella kontakter med korta avstämningar då och då.

Johan Malmquist kommer att vara tillgänglig som rådgivare fram till bolagsstämman år 2016, alltså ett år till, något som Alex Myers är tacksam för.

– Vi kompletterar varandra. Jag är operativ och han har en djup kompetens om förvärv. Vi kommer att fortsätta att förvärva även om jag kommer att lägga första tiden på att försäkra mig om att kärnaffären utvecklas i rätt riktning. Min magkänsla är att vi kommer att titta på både tillväxtmarknader och USA. Särskilt USA tror jag att vi kan utvecklas både organisatoriskt och genom förvärv.

Marknaden har hittills reagerat positivt på vd-bytet och Myers bekräftar att han vill genomföra förändringar inom Getinge. En sak som han vill komma tillrätta med är den stuprörsmentalitet som råder mellan Getinges olika bolag.

– De som börjar nya, inklusive mig själv, noterar nästan med en gång att vi samarbetar alldeles för lite. Det har varit vattentäta skott mellan bolagen, något som troligen kommer sig av de många förvärv som gjorts. Det finns stora värden i att agera som grupp i stället för som öar. Är vi ett starkt Getinge ut mot kund kan de små bolagen få hjälp av de större. Detta kommer vi att adressera på tillväxtmarknaderna. I Europa däremot handlar det mer om effektivisering inom till exempel finans och administration och att samordna inköp och kontrakt.

Ord som effektivisering och samordning för lätt tankarna till nedskärningar och frågan är hur de nästan 15 000 medarbetarna påverkas i så fall.

– Det vet jag inte ännu. Men om något görs på olika sätt på olika platser, och det i stället går att göra det på ett sätt på en plats, är det ledningens skyldighet och ansvar att föreslå det. I vissa fall kan det medföra nedskärningar. I andra fall kan det handla om att förstärka.

Ytterligare en förändring som Alex Myers vill genomföra är en fortsatt flytt från produktfokus till kundfokus. En process som han är väl förtrogen med från sina tidigare jobb med snabbrörliga konsumtionsprodukter.

– Det ligger mig nära att förstå vad kunderna, i det här fallet sjukhus och äldrevård, behöver. Vi ska inte enbart fokusera på nya knappar och funktioner, utan på hur våra produkter kan hjälpa en sjuksköterska att utföra sitt arbete snabbare och mer problemfritt.

Alex Myers är född i Österrike, uppvuxen i Grekland och kom till Sverige för över 30 år sedan. Hans första svenska jobb var som management traineeoch säljare på Unilever. Han blev kvar där i elva år. En mycket bra skola, säger han, inte minst för att lära sig svenska.

– De gav mig ett ultimatum och ett datum ett år framåt i tiden då jag skulle kunna sälja tandkräm och Lypsyl till butiker i Uppsalaregionen. Där tyckte de nog att jag var en udda typ och kanske tyckte de mest synd om mig där jag stod och försökte sälja tandkräm på engelska och svenska blandat, men det fungerade och jag blev faktiskt toppsäljare i regionen.

Alex Myers får en marsvecka ledigt mellan vd-jobben på Hilding Anders och Getinge, där han tillträder i samband med årsstämman den 25 mars. Den ska han tillbringa på Madagaskar, där han ska dyka med vänner. Och hajar.

– Jag är inte så avancerad men jag tycker om adrenalinkicken det ger. Det finns 56 olika sorters hajar i havet kring Madagaskar. Det kanske låter som ett tokigt sätt att slappna av och ladda batterierna på men för mig är det ett sätt att helt koppla bort jobbet.

Från tandkrämssäljare till börs-vd alltså. Den 25 mars börjar allvaret på Getinge. Kanske viktigare än interna omorganisationer, kundfokus och förvärv är hur aktieägarna tar emot den nye vd:n. Han vill nu träffa dem och få förslag på förändringar och förbättringar.

– Jag måste fundera på hur vi ska tackla den nuvarande situationen med vinst­varning som jag ser som ett tydligt tecken på att vi levererar under aktieägarnas förväntningar. Samtidigt måste vi vara aggressiva i en värld där vi inte anpassat oss till tillväxttakter och kostnadsnivåer. Den balansen måste jag hitta utan att det blir orealistiskt.

Bor i Köpenhamn

Alex Myers, blivande vd och koncernchef Getinge Group.

Ålder: 52 år.

Bakgrund: Född i Österrike, uppvuxen i Grekland och kom till Sverige för över 30 år sedan.

Familj: Separerad. Två barn.

Bor: Köpenhamn, men kommer att arbeta vid Getinges huvudkontor i Göteborg.

Utbildning: BA (motsvarande kandidatexamen) i Organizational Behavior på Yale-universitetet i USA.

Bakgrund: Trainee och säljare på Unilever, marknadschef GB Glace och Van den Bergh Foods, ansvarig för Unilevers europeiska innovationscenter samt marknadschef Tyskland. Därefter ledande positioner inom Pripps och Carlsberg, bland annat global marknads- och säljansvarig samt chef för de västeuropeiska marknaderna. Inom Getinge-koncernen sedan 2009, med ett drygt ettårigt avbrott som vd för sängtillverkaren Hilding Anders.

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från Spotlight Stock Market