”Vi mår dåligt”

Juriststudenterna mår dåligt på grund av den betygshets som råder på utbildningen. Ett dåligt tentaresultat tros leda till stora problem i den kommande karriären. Problemet är nationellt, visar Affärsvärlden Affärsjuridiks studentenkät.

– Båda frågorna måste nog tyvärr besvaras med ett ja. Även i jämförelse med andra utbildningar så är nog betygshets klart vanligare på juristprogrammet. Det beror bland annat på betygssystemet.

Det har nog blivit lite av en ond cirkel, för stress sprider sig ganska lätt. Det bästa vore nog om alla nya studenter på programmet, redan i början av utbildningen får veta att det faktiskt går att få ett riktigt bra jobb, utan att ha högsta betyg i alla kurser. Denna information kan med fördel upprepas under utbildningen.

—————————————————————-

– Bland majoriteten av studenterna är den extrema betygshetsen definitivt ett problem. Den rådande bilden hos studenterna är att man måste antingen sitta ting eller jobba på en stor affärsjuridisk byrå och för detta måste man ha högsta betyg i allt.

Att detta inte är hela verkligheten är det inte många som förstår. Man kan till exempel få extrapoäng genom att arbeta en sommar på häktet eller studera en extra kurs inför intagning till tingsmeritering. Alla byråer kräver inte heller högsta betyg i allt, man kan dessutom göra så mycket mer med en juridisk utbildning.

Dessa budskap når dock inte studenterna, istället hetsas studenterna till att prestera bra betyg istället för att lära sig för att faktiskt komma ihåg kunskapen en längre tid. Så ja, det är absolut ett stort problem som är svårt att lösa.

———————————————————————————————————————

– Det är en bild som vi tydligt känner igen i Lund och självklart är det ett problem. Frågan har varit en av våra viktigaste frågor länge och JF arbetar med den.

Vi ska ha i åtanke att det är en tuff utbildning som ofta kräver mycket av studenterna, vilket självklart leder till stressade situationer. Något positivt vi sett på de lägre terminerna är att stressen verkar lite lägre. Vi har märkt att stressen sjunkit sedan studievägledningen träffat studenter på termin 1 i små grupper för att reda ut missförstånd och rykten.

———————————————————————————————————————

– Jag upplever att jag är omgiven av människor som alla är beredda prestera sitt yttersta för att nå sina mål. När känslan av att hela karriären hänger på tentaresultaten tillåts ha överhanden är det naturligt att folk blir stressade. Jag tror att det så länge den bilden finns hos oss studenter är oundvikligt att vi mår dåligt.

Självklart är det ett problem när människor mår dåligt men samtidigt måste man ju veta vad man gett sig in på, som jag förstått det är det ju inte direkt så att man kommer att få det enklare eller behöva prestera mindre när man slutat plugga. Märker man redan nu att man inte mår bra av att jobba så mycket kanske man behöver omformulera sina målsättningar.

Det arbetslivet och universiteten kan göra för att minska hetsen är att försöka hjälpa till att modifiera bilden av juristkarriären så att studenterna förstår att det finns andra sätt att få jobb än att spika alla tentor.

———————————————————————————————————————

– Att studenter på juristprogrammet är stressade är absolut en bild jag känner igen. Man är orolig för att det inte ska finnas arbete eller att man ska ha för dåliga betyg för att få arbete. I synnerhet verkar det vara möjligheten att sitta ting som oroar. Jag får också uppfattningen att studenter stressar upp varandra och att man tillsammans målar upp en bild av att man måste ha högsta betyg i alla ämnen, vilket kanske inte alltid stämmer.

Stressen är dålig i de fall den leder till att studenter mår dåligt, presterar sämre och glömmer bort att njuta av studietiden.

Frågan

Många studenter vittnar om att de mår dåligt på grund av den extrema betygshets som råder på juristprogrammet. Är det här en bild som ni känner igen? Är det ett problem?

Om Studentenkäten

Vi skickade frågan till de sex juridiska studentföreningar som finns på universitet där det ges möjlighet att läsa till jur. kand.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG