Tele2
”Vi lämnar inte Kazakstan”
På den mogna och hårt konkurrensutsatta marknaden för teleoperatörer verkar allt vara möjligt. Åtminstone om man heter Allison Kirkby och är nyutnämnd vd på Tele 2. Hon stänger inga dörrar: köpa, köpas eller fusioneras. Allt är tänkbart så länge det gagnar kunder och aktieägare.
Just nu konsoliderar bolaget sina verksamheter i Tyskland. Efter att ha förlorat kamper om nätverkslicenser såldes för ett tag sedan verksamheterna i både Ryssland och Norge.
– Vi har visat att vi är väldigt rationella. När en köpare kan ge oss mer än vad vi tror att vi själva kan skapa i värde, då kan vi tänka oss att sälja, förklarar hon för Affärsvärden på i Stenbecksfärens högborg på Skeppsbron 18 i Gamla stan i Stockholm.
– Det kommer att ske fler konsolideringar på marknaden i framtiden och det ger oss möjlighet att antingen köpa, sälja eller fusionera, säger Allison Kirkby och nämner Kazakstan som exempel. Där kommer det inte att finnas behov av fyra spelare på sikt.
Nyligen klargjorde Telia Sonera att företaget slår till reträtt i Eurasien till följd av avslöjandena om de stora mutaffärerna i först Uzbekistan och nu senast Azerbajdzjan. Mut- och korruptionskulturer gör det svårt både att bedriva etiskt hållbara affärer och att kunna plocka hem vinster.
I Kazakstan är Tele 2 partner med Asianet. Bolaget ägs av Aigul Nurijeva som många hävdar företräder presidentfamiljen. En familj vars regim anses vara en av världens mest korrumperade.
Men att Tele 2 skulle vara inblandad i någon korruption tillbakavisar Allison Kirkby.
– Telias problem var att de inte gjorde rätt från början. Deras ”due diligence”, hur de granskade företaget innan de förvärvade det, var inte bra nog, har de själva sagt. Vi gjorde en verkligt noggrann granskning från start. Vi har sett bevis på hur Aigul Nurijeva kunde köpa in sig i Asianet, och hon har skrivit under flera papper som försäkrar att hon är ensam ägare.
Dessutom menar Allison Kirkby att Tele 2 med sin uppförandekod bidragit till en bättre kultur. Om någon inte levt upp till Tele 2:s standard bland anställda eller partner så har de antingen avskedats eller förlorat sina kontrakt. Att lämna Kazakstan är inte aktuellt för Tele 2.
– Vi har inte nått vår fulla potential i landet och så länge vi kan arbeta enligt vår etik så kommer vi att vara kvar.
Kommer ni att ge er in på någon av de marknader som Telia lämnar?
– Just nu är Kazakstan nog för oss. Det är en högst ombytlig region och det räcker med att vara på en av dessa marknader just nu. Kanske ger vi oss in när saker stabiliseras.
I veckorna pendlar Alison Kirkby mellan företagsledningen i Stenbeckborgen och resten av organisationen som är inrymt i ett oglamoröst åttiotalskomplex i Kista. Dessutom flyger hon runt till övriga Tele 2-länder.
Allison Kirkby kommer från Skottland men har band till Sverige sedan länge genom sin brittiske man som har svensk mamma. Paret träffades när de båda jobbade på konsumentvarujätten Procter & Gamble, de tillbringade en stor del av sin lediga tid i den göteborgska skärgården. Särskilt under nittiotalet när paret, mellan de två krigen i Bosnien och Kosovo, skulle bygga upp en verksamhet i Balkan.
I dag bor familjen med två barn i Windsor, ”mycket nära Heathrow”, så att Allison Kirkby kan veckopendla till jobbet i Sverige och lägenheten i Gamla stan.
Kirkby är uppvuxen i ett arbetarhem i Glasgow, ett stenkast från fotbollslaget Rangers hemmaarena Ibrox. Men studiemotivationen var stor. Förebilden fanns i hennes kusin och gudmor som var både glamorös ballerina och berest läkare.
– Jag längtade mycket efter att bli som min gudmor.
Att hon skulle syssla med ekonomi och affärer var givet. Tolv år gammal knackade hon dörr och sålde färsk grädde i grannskapet på lördagsmorgnar. Som första flicka i ”Cream Boys service”, ett område med många äldre, gjorde Allison Kirkby snabbt succé.
– När de såg den lilla flickan knacka på började de såklart köpa, så affärerna gick riktigt bra.
Två år senare blev gräddflickan en ”Avon-lady”. Hon sålde skönhetsprodukter till grannar men fick också kusiner och mostrar att ta med broschyrer till sina kontor. Tack vare sin ledarförmåga att kunna delegera blev hon ”Top Sales Woman” flera kvartal i rad.
– Jag var helt enkelt väldigt bra på att ”outsourca” säljarbetet till folk, säger hon med ett skratt.
Hon gillade skolan och ville studera ekonomi och språk. Men när pappan blev obotligt sjuk fick hon skjuta på studierna för att kunna vara kvar hemma.
Studiemöjligheten kom så småningom tack vare en whiskyfirma som hade ett traineeprogram. Hon fick läsa på universitet samtidigt som hon praktiserade kunskaperna på jobbet. Fem år senare fick hon sin auktorisation som revisor och kunde påbörja den efterlängtade internationella karriären. Men att hon gjort en klassresa vill hon inte riktigt kännas vid.
– Jag ser mig inte som medelklass även om min inkomst är mer än medelklass. Jag ser mig fortfarande som en arbetarklassflicka, eftersom jag måste arbeta för att försörja familjen. Jag jobbar hårt för att familjen och jag ska kunna ha ett bra liv. Ett av mina motton är att ha en stor dröm och att jobba för att den ska gå i uppfyllelse.
Att återvända till Glasgow påverkar henne starkt.
– Det är lätt att misströsta när man kan se det i människors ansikte; ett slags fattigdom. Jag blir förtvivlad när jag återvänder till Glasgow och ser arbetslösheten och bristen på ambitioner hos många unga, säger Kirkby.
– En av mina vänners 14-åriga barn hamnade i bråk med en annan pojke i skolan och blev slagen så illa att han avled.
– Delar av samhället, i hela Storbritannien, behöver verkligen hjälp att försöka ta sig vidare bortom slagsmål, drickande och droger.
Hon reser ofta till Glasgow på besök men skulle inte vilja flytta tillbaka.
– Nej, det är ett vackert land som påminner om Sverige. Men det regnar väldigt mycket i Glasgow.
På Procter & Gamble tar man inte in chefer utifrån utan alla börjar på botten och jobbar sig upp. Det skapade en stark kultur som genomsyrar hela organisationen. Då alla förstår hur individer får utvecklas och befordras så uppstår ömsesidig respekt genom hela gruppen, menar Allison Kirkby, och ser likheter med andan på Tele 2.
– Var du än är i företaget så följer alla våra olika ledord som öppenhet, flexibilitet, kvalitet eller kostnadsmedvetenhet. Även när vi har köpt nya företag har vi implementerat våra värderingar i företagen. Det gjorde vi i Norge, Holland och även i Kazakstan.
Att det finns analytiker som tvekar om att hon skulle ha erfarenhet nog för att kunna gå från att finanschefsrollen till att bli vd på Tele 2 viftar hon bort.
– Jag har varit i ledande roller de senaste 15–20 åren. Och konsumentinriktade företag har jag stor erfarenhet av. Dessutom har jag en stark ledningsgrupp som förstår telekom-marknaden.
– När Mats Granryd fick jobbet hade han ingen stor erfarenhet av konsumentinriktade företag. Han kunde ”business-to-business” men blev ändå framgångsrik som vd. Och jag är lika gammal som Mats var när han tillträdde.
Hon lyfter fram tre erfarenheter som hon tar med sig från tidigare jobb till Tele 2. Det första är att kunna skapa lönsam tillväxt på hårt konkurrensutsatta marknader. Det lärde hon sig på Virgin Media, ett företag i samma slags marknad som Tele 2.
– Vi måste få konsumenten att konsumera ännu mer. Vi måste kunna prissätta produkterna rätt och utmana oss själva att göra saker smartare.
Den andra är att kunna agera korrekt på nya marknader som Kazakstan.
– Här kommer mina kunskaper från Balkan till pass. Det är kulturellt och miljömässigt väldigt likt Kazakstan i dag, med devalverad valuta och risk för hyperinflation.
För det tredje ser hon kunskaperna från Balkan komma till användning när Tele 2 i Holland bygger världens första nät som är helt baserat på 4g-tekniken.
– Jag vet att Holland inte är som Serbien mellan krigen i Bosnien och Kosovo men vi var i en ”start up”-position och kom in som en ny spelare.
Tele 2 ses ibland som en lite trist kassako i Stenbecksfären som i övrigt är mest intresserad av heta tillväxtmarknader som e-handel.
– Jag skulle inte kalla oss en kassako. Men av alla företagen i portföljen så är vi ett av dem som genererar störst vinst, vilket är givet med vår mognad. En av anledningarna att man investerar i Tele 2 är ju på grund av våra aktieutdelningar.
– Kinnevik behöver en balanserad portfölj och vi är den del av portföljen som skapar vinster som kan investeras i framtida satsningar.
– Båda. I Tele 2-portföljen har vi också en mix av företag som drar in vinst och andra som kräver investeringar. I dag är Sverige och Baltikum de som drar in pengar, vilket ger oss möjlighet att kunna investera i Holland, Kroatien och Kazakstan.
Tele 2 investerar också i ”Internet of Things” (IoT), där system och maskiner kan tala med varandra. Avdelningen har cirka 50 anställda som bara sysslar med utveckling inom området.
De försöker skapa en gemensam plattform som kan stödja alla olika industrigrenar, som till exempel att kunna koppla ihop säkerhetsföretag eller sjukvård med larmsystem i hemmen, eller smarta bilar som kopplas ihop med ägaren och bilverkstaden.
Biltillverkaren Audi till exempel, såg att unga män ville men inte hade råd att köpa deras bilar. Med ”Car sharing”-bilar, uppkopplade på Tele 2:s nät, kan nu 20-åringar dela ägandet. Med uppkopplingen vet alla var bilen finns, vem som använder den, och vem som använder den mer än andra. Man öppnar bilen med sin smartphone, och betalar sedan för bensinen man har använt.
– Det finns stor efterfrågan på våra tjänster, även i Sverige. Konsumtionen växer med 80 procent per år.
För att kunna fortsätta med det måste innehållet hela tiden spetsas. Nya partnerskap, som med Viaplay och HBO Nordic, måste till. Allison Kirkbys stora dröm är att linjär-tv släpper till rättigheter.
– Vi skulle älska att kunna erbjuda våra konsumenter möjligheten att se SVT och TV4. De traditionella mediebolagen måste ha öppna sinnen och släppa innehåll så att det kan ses på andra plattformar än där det normalt visas. De måste se det som en ny intäktskälla snarare än ett konkurrenshot.
Så till slut tillbaka till frågan om att köpa eller köpas, nu på hemmaplan. I Sverige finns tre teleoperatörer utöver Tele 2; Telia Sonera, Telenor och 3. Kanske ett bolag för mycket. Tele 2 påstås ha försökt köpa 3. Är även Tele 2 till salu?
– Vi är inte till salu. Vi kommer dock alltid att titta på möjligheten till konsolidering för att kunna erbjuda mer till våra kunder och våra aktieägare. De svenska konsumenterna har varit välserverade genom de fyra spelarna som delat på tre välfungerande nät.
– Jag tror att det alltid kommer finnas fyra spelare på marknaden i Sverige
– Det har inte skett under min tid och hur som helst så kommenterar vi inte sådant. Men vi skulle kunna vara köpare om vi tror att konsolidering skulle vara bra för våra konsumenter och våra aktieägare.
Av: Anders Frelin
Verksamhet i nio länder
Tele 2 finns utöver i Sverige även i Holland, Tyskland, Österrike, Kroatien, Estland, Lettland, Litauen och Kazakstan.
Under 2014 omsatte bolaget 26 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat (ebitda) på 5,9 miljarder kronor.
Allison Kirkby om …
… folkomröstningen om skotsk självständighet.
”Jag fick inte rösta eftersom man var tvungen att vara skriven i landet, men jag hade röstat nej. Skottland har inte råd att stå på egna ben. Vad som varit bra med omröstningen är att det har lockat fram karismatiska ledare som fångat skottarnas uppmärksamhet. Skottar har alltid varit stolta men jag tror att omröstningen har skapat ännu större självkänsla. Vi skottar är stolta och annorlunda.”
…att vara seglingsänka.
”Både min man och mina två barn är engagerade seglare. De seglar OS-klassade tvåmansjollen 470. Jag provade själv men hatar att hamna i vattnet eftersom jag är en så dålig simmare, så jag gav upp det.”
… Telias köp av 1,4 procent av Spotify för cirka 950 miljoner kronor.
”Vi skulle aldrig ha gjort det köpet. Vi föredrar att bilda partnerskap med sådana spelare. Vi anser inte att vi måste investera för att kunna erbjuda deras tjänster till våra kunder.”
Har cyklat till Kambodja
Född: 1967.
Bor: Bor med familjen på helgerna i Windsor, London, veckopendlar själv till en lägenhet i Gamla stan i Stockholm.
Familj: Gift med Peter Kirkby som är managementkonsult. De har en 17-årig dotter och en 11-årig son.
Karriär: Revisorsutbildad i Skottland: FCMA, Fellow of the Chartered Institute of Management Accountants, och SHND i Accounting, Glasgow Caledonian University. Började som finansanalytiker på Procter & Gamble och hade en tjugoårig karriär där innan hon blev finanschef på medie- och telebolaget Virgin Media. Därefter finanschef på tv-produktionsbolaget Shinegruppen, finanschef för Tele 2 och sedan 1 september vd och koncernchef.
Lön: 7,5 miljoner kronor per år. Bonus uppgår maximalt till 100 procent av den fasta ersättningen. Hon har 4 000 B-aktier och 24 000 aktierätter i Tele 2. Pensionsavsättning uppgår till 20 procent av fast och rörlig ersättning.
Fritiden: Umgås med familjen. Löpning (har sprungit flera halvmaror, och London Marathon för två år sedan), cykling (cyklade häromåret från Nicaragua till Panama och tidigare från Vietnam till Kambodja).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.