”Vi kan inte utesluta en dollar på 6 kronor”
Vad kommer att hända den närmsta tiden?
– Vi är reletivt sett på extrema nivåer. Nu är vi nere på nivåer som borde börja ge effekt på Euroområdet, som också kommer märka av en minskad efterfrågan från USA.
Mycket beror på hur ECB agerar den närmaste tiden. Vi har inte varit nere på de här nivåerna sedan 1996.
Kommer den svenska kronan fortsätta att förstärkas mot omvärlden?
– Risken är att ECB väntar och höjer tidigast i december. Såväl euron som kronan kan stärkas mot dollarn, men det är som sagt farliga nivåer. EU är mer känsligt än Sverige för en svag dollar. Riksbanken kan fortsätta höja eftersom vi ser ett kostnadstryck som kommer att fortsätta byggas upp. På lite sikt kan Riksbanken redan under första kvartalet 2008 höjt förbi ECBs nivå om 4.0 procent.
Och riksbanken har i sina ränteprognoser flaggat för att en förhållandevis framtung räntebana.
– Ja, men marknaden har en förväntan om 25 punkter i oktober och ytterligare en höjning i nästa början av nästa år.
Men detta är ju helt omvända världen då det inte var länge sedan vi hade ett scenario då ingen trodde på Riksbankens prognos, utan trodde att de skulle höja mer.
– Placerarna väger inte in fullt så stora höjningar på grund av osäkerheten i marknaden.
Vad kommer att hända i USA. Finns det någon risk för stagflationsspöket?
– Fed har att beakta inflationsrisken. Det är inte lika enkelt som i början på 2000-talet då risken för inflation inte var lika stor. Jag tror att vi kommer att se en svagare utveckling i USA, men vi ser ingen recesionen.
Så någonstans mellan raderna så är du lite optimistisk ändå?
– Ja det kan man väl säga.
Vad ligger botten för dollarn ur ett svenskt perspektiv?
På kort sikt kan det fortsätta ned, men det blir inga jätterörelser. I ett worst case-scenario kan man dock inte utesluta att dollarn tappar ned mot 6 kronor. Men det är inget vi har i våra prognoser.
Hur pass viktig är dollarn för Sverige och Stockholmsbörsen idag. Många menar att beroendet är klart mindre idag än för några år sedan.
Fortfarande är dollarområdet en viktig expertmarknad, och mycket prissätts i dollar, men vi är exempelvis mindre energiberoende.
Tror du att det ligger i korten att analytikernas prognos innefattar så pass låga dollarnivåer som vi nu ser?
-Även om det finns en tröghet har bolagen haft en förespegling och tagit höjd för en lägre dollar, men för eller senare slår det igenom. Samtidigt har bolaget blivit bättre på att göra sig mer och mer valutaneutrala, bland annat genom att skapa kostnader och intäkter i samma valuta.
Nordeas officiella prognos för den amerikanska dollarn gentemot kronan ligger 6.57 på 3 månaders sikt, och 6.50 på sex månader. Ett år framåt i tiden väntas dollarn emellertid redan vara på 6:74 för att ligga på 7 kronor om två år. Fram till dess kan vi i vart fall glädja oss över att priset på elektronik och drivmedel sjunker i takt med att dollarn fortsätter ned i källaren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.