”Vi har utmaningar”

Många Biotech-bolag har noterats det senaste året och i flera fall har kursen sjunkit. Nu tas nya Initiativ för att höja kvaliteten på bolagen. "Vi behöver riktlinjer som medvetandegör för både bolag och investerare var utmaningarna finns. Tanken är att det ska vara kvalitetshöjande", säger Jonas Ekstrand är vd för branschföreningen Sweden Bio.
”Vi har utmaningar” - sweden-bio-affarsvarlden-700_binary_6882749.png

Stockholm har boomat och blivit ett centrum för life science-bolag. Numera söker sig även utländska bolag hit för en notering. Därmed finns goda förutsättningar för sektorn att utvecklas och skapa såväl jobb som skatteintäkter och nya fungerande läkemedel. Men för att sektorn ska utvecklas i rätt riktning krävs att bolagen verkligen håller måttet.

Jonas Ekstrand är vd för branschföreningen Sweden Bio, som har alltifrån små enmansföretag till multinationella jättar som medlemmar. Han ser ett behov av kvalitetshöjande åtgärder och har därför, tillsammans med bland annat Stockholmsbörsen, tagit fram nya riktlinjer för bolag i sektorn.

– Vi hoppas att de ska utvecklas till en branschstandard. Vi vill att de som köper aktier ska känna sig trygga i att de får adekvat information. Homogena spelregler är en nyckelfaktor.

– Vi jobbar för att långsiktigt säkra att bolagen får tillgång till riskvilligt kapital. Vi måste ha transparens och öppenhet så att de bolag som noteras här har hög kvalitet, säger han.

Det är ganska väl reglerat vilken finansiell information som ska finnas i ett prospekt, men inte lika väl specificerat vilken information om verksamheten som ett prospekt ska innehålla.

– Man måste kunna redogöra för vad man faktiskt ska göra visa att man tar in medel som räcker för att ta nästa värdehöjande steg.

Checklistan är inte bara till för investerarna. Det blir också ett sätt för bolagen att lära sig så att de tänker och gör rätt från första början. Jonas Ekstrand beskriver läkemedelsutveckling som en labyrint. Om ett företag ska lyckas har det inte råd att gå fel, i alla fall inte mer än en gång. Därför är det viktigt att veta var man ska landa.

– Om man gör rätt från början, tar man sig igenom labyrinten och hamnar på rätt ställe, säger han.

Affärsvärlden skrev i vårasen artikel som visade att kursen i mer än 90 procent av biotechbolagen hade fallit efter noteringen. Jonas Ekstrand tar inte det till intäkt för att bolagen inte håller kvalitet.

– Inte nödvändigtvis. Men vi tror att våra regler gör det lättare att bedöma värdet på bolagen.

– Företagen ser väldigt olika ut i sin informationsgivning. Det finns gott om exempel på företag som både ger för mycket och för lite. Med våra riktlinjer kommer det att bli enklare för företagen att göra rätt.

Ska mindre forskningsbolag verkligen vara noterade?

– Det varierar från fall till fall naturligtvis. Vad jag vill promota är tydlighet, transparens och kvalitet.

Utöver Stockholmsbörsen har man i arbetsgruppen haft med sig representanter från ledande investmentbanker och aktiemarknadsaktörer.

– Det här tror vi är en förbättring. Det är frivilligt att följa riktlinjerna. Vi hoppas att bolagen har eget intresse av att förhålla sig till det här. Vi hjälper bolagen att få till skarpare affärsplaner och det bör leda till bättre kvalitet som gynnar alla.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.