”Vi har tänkt till”

Efter en karriär på Scania och SVT bygger Susanne Ekblom Investors fastighetsbolag Vectura – steg för steg.

Tänk på en fastighetsmagnat. Och sedan på motsatsen. Ungefär så kan man beskriva fastighetsbolaget Vecturas vd Susanne Ekblom. Kanske handlar det om en fördomsfull syn på branschen, men de personer som dyker upp på näthinnan är Hemfosas Jens Engwall, Balders Erik Selin, Klöverns Rutger Arnhult och SBB:s Ilija Batljan. Affärsmän som förknippas med stora affärer, snabba beslut och vindlande summor. Som älskar fastigheter och har byggt sitt imperium med magkänsla snarare än på affärsplaner, som Erik Selin uttryckte det i Göteborgs-Posten i somras.

Susanne Ekblom ler lite när hon får frågan om hon är som de. Det är svårt att utläsa exakt vad leendet betyder. Men i ord är hon tydlig.

– Så gör inte vi.

Symptomatiskt är att Vectura inte använt de senaste årens hajpade fastighetskonjunktur till att bygga upp ett mäktigt mångmiljardbestånd. Konkurrenten SBB har exempelvis på två år köpt samhällsfastigheter som i dag är värderade till 25,6 miljarder kronor. Vecturas bestånd ligger på omkring 5 miljarder kronor. Omsättningen på rullande 12 månader ligger i tredje kvartalet på 216 miljoner kronor.

– Vi har inte bara kört på, vi har tänkt till, tagit steg för steg, säger Susanne Ekblom.

Hon är sedan 2015 vd för det relativt okända fastighetsbolaget Vectura, helägt av Patricia Industries, i sin tur helägt av Wallenbergarnas börsnoterade investmentbolag Investor.

Vectura, i dess nuvarande form, grundades i slutet av år 2012. Portföljen bestod av Grand Hôtel och Investors huvudkontor Arsenalsgatan 8 i Stockholm, bägge på Blasieholmen in Stockholm. Fastigheterna låg en gång i tiden i Wallenbergarnas anrika fastighetsbolag Stockholm-Saltsjön (se faktaruta). Investor, som år 2012 leddes av nuvarande Ericsson-vd:n Börje Ekholm, beslutade att Vectura även skulle stödja systerföretaget Aleris, med att bygga äldreboende.

Susanne Ekblom var då cfo på Investor och tog plats i fastighetsbolagets styrelse. Redan från början var det tänkt att Vectura skulle arbeta på kommersiella villkor, men snart stod det också klart att bolaget borde ha fler än en kund. Eller två, om Investor inkluderades. År 2014 bestämde man sig för att skala upp verksamheten.

– För att växa behövde de en vd, och då kom de på att de skulle fråga mig. Jag tänkte att det kunde vara kul, säger Susanne Ekblom.

Kanske lite oväntat med tanke på att hon inte tidigare har arbetat i fastighetsbranschen och heller aldrig varit vd. Men egentligen skiljde sig inte karriärsteget särskilt mycket från andra kliv hon tagit på arbetsmarknaden genom åren. Karriären har visserligen haft en tydlig riktning framåt, men den har knappast varit spikrak.

– Jag har varit i olika branscher. Jag tycker att det är bra. Man plockar med sig saker från olika håll. Jag har till exempel använt mig mycket av industritänkandet när jag lägger upp processer, säger hon.

Som nybakad student ville Susanne Ekblom bli journalist, hon arbetade ett kort tag på Affärsvärlden, därefter blev det LRF Media, men inte som journalist utan som redovisningsekonom. Det yrkesvalet tog henne till lastvagnsföretaget Scania, där hon fick jobb som ekonomichef för ett dotterbolag, som så småningom blev industriservicebolaget Dynamite.

– Jag var en av många som drev den förändringen. Det var helt fantastiskt.

Vurmen för Scania döljer hon inte. Hon beskriver det som ett företag där alla spelar roll. Alla arbetar tillsammans i team och driver saker framåt.

– Det är en otroligt komplex verksamhet, men alla förstår. Allt är lean, alla resurser används på bästa sätt.

Åren på Scania följdes av jobb som ekonomichef på public service-företaget SVT. En verksamhet som både till effektivitet och karaktär skiljde sig från Scanias. Vd Eva Hamilton sa under Ekbloms tid upp 400 personer. Pengarna skulle läggas där de behövdes – på program. Efter SVT tog hon jobb som cfo på Investor under vd Börje Ekholm, och år 2015, när Johan Forssell tog över rodret, erbjöds Susanne Ekblom jobbet som vd för Vectura.

– Det är nog det roligaste jobb jag haft, säger hon.

En kombination av spännande och viktigt.

– Sverige har ett skriande behov av äldreboenden. Och vi är en bra aktör. Vi är långsiktiga, vi säljer inte, vi finns där över tid. Jag får vara med och bidra …

Hon tystnar en stund.

– Ja, bidra till ett bättre Sverige, egentligen.

– Jag vill vara stolt över det som byggs. Jag vill ju det.

Men hur känner hon då inför debatten om vinster i välfärden? Hennes bild, som en byggare av Sveriges framtid, stämmer ju inte alls överens med den bild av välfärdsföretag i privat regi, som förmedlats i medierna.

– Jag förstår vad kritikerna säger. Men jag förstår inte logiken.

– Jag tycker att det är bra att företag tjänar pengar. Det är ett kvitto på att man gör saker rätt. Det gäller att hushålla med de resurser man har. Det spelar ingen roll om man är ett företag eller en person.

Ser hon då inga problem med den offentligt finansierade men privat drivna välfärden?

– Jag tror som alltid att det beror på vilken aktör det är. Vi har ju inte valt att sätta upp fyra väggar och sticka. Men bilden som ges är skev. De flesta aktörer som är inne i den här branschen är seriösa.

Vectura köper mark, utvecklar och äger äldreboenden. I undantagsfall köper de färdiga byggnader, men då ska fastigheterna antingen ha eller gå att bygga om så att de får den kvalitet som Vectura kräver. Just nu är priserna höga, vilket försvårar förvärv.

Susanne Ekblom säger att Vectura vill vara en långsiktig partner, de vill kroka arm med och stödja kommunen i utbyggnaden av sin äldreomsorg. Med tanke på att den åldrande befolkningen växer, finns ett ökat behov av Vecturas fastigheter.

– 116 kommuner anser att de har för få äldreboenden i dag. Det finns ett otroligt stort gap.

Hon menar att Wallenbergarna, med sitt generationsöverskridande perspektiv, lämpar sig väl för den typ av verksamhet som Vectura bedriver. Långsiktighet har blivit en konkurrensfördel i en värld där kortsiktighet råder. Staten och kapitalet i skön förening.

– Om man bygger ett hus är det under den första perioden som man tjänar mest pengar. Därför väljer många att sälja fastigheten då. Men vi finns kvar även sedan.

Sedan starten har Vectura skaffat sig expertkompetens, dels genom erfarenhet från de senaste årens byggande, men också genom att Vectura har anställt personal som tidigare jobbat på äldreboenden.

– Vi är en aktiv ägare, vi är inte pensionskapital. Vi bygger folks hem och det är viktigt. De måste trivas där. Bland annat har vi utökat antalet små mötesrum. Alla vill inte träffas i stora, gemensamma lokaler.

Sakta men säkert har de, enligt Susanne Ekblom, skaffat sig den kompetens de behöver för att växa företaget.

– Nu är vi i den positionen att vi verkligen kan växa snabbt. Vi bygger tio hus just nu. Vi kan bygga fler än tio, men vi kan också bygga färre. Vi anpassar oss efter behov och uppdrag.

Vectura kan även vara med och utveckla andra typer av fastigheter. Redan i dag har man byggt en förskola i anslutning till ett äldreboende i Mönsterås utanför Kalmar.

– På så vis kan man mer effektivt använda personal som inte är direkt kopplad till driften.

Det kan bli mer av den varan, säger hon, men det är inte första prioritet. Delvis är det upp till kommunerna att bestämma.

För två veckor sedan stod det klart att Aleris säljer sin omsorgsverksamhet till konkurrenten Ambea. Det gör att Vecturas största kund hamnar i nya ägarhänder, men Susann­e Ekblom tror inte att det påverkar Vecturas verksamhet nämnvärt.

– Vi har fått våra kontrakt på kommersiella villkor i konkurrens med andra. Vi har också breddat vår portfölj och har i dag boenden som drivs av andra än Aleris.

Vectura har sedan tidigare byggt äldreboenden till Ambea, de har också byggt hus åt kommunen, i fall där kommunen driver äldreboenden i egen regi.

– Sannolikt blir Ambea en bra ägare till Aleris och då blir det bra för oss. Ambea har också höga tillväxtambitioner.

Genom sin långsiktighet kan de bygga med långsiktigt fokus och lite bättre. Det ökar möjligheten att vinna framtida kontrakt.

– Sedan behöver vi förstås också ha en marginal. Vi är ett vinstdrivande bolag. Men eftersom vi inte har någon exitstrategi så kan vi tänka lite mer långsiktigt.

Vectura bygger i hela Sverige, men den största tillväxten finns i Skåne, Göteborg och Stockholm med omnejd. Behovet är stort, men det är inte alltid som kommunerna agerar i tid, säger Susanne Ekblom. Det är viktigt att de inte duckar för det. Äldreboenden är inget man bygger på en månad.

– Vi vill ju bygga hus som är bra för folk att bo i och lätta för de anställda att jobba i.

Susanne Ekblom oroar sig inte för ett tak på vinster i välfärden. Inte just nu i alla fall. Politiskt är det allra viktigast att den boendeform för folk med lättare vårdbehov, så kallat biståndsbedömt trygghetsboende, klubbas igenom i riksdagen i april som det är tänkt.

Arkitekturen då. Vad har hon att säga om den? Viktigt är att det blir fint, tycker hon. Vilket för oss in på ett av Blasieholmens allra hetaste ämnen. Näst efter Nobelcenter. Vad har hänt med Grand Hôtels rosa färg?

– Vi har gjort ett stort jobb på att återskapa den ursprungliga fasaden – med färg och stuckaturer, så som det fina hotellet en gång byggdes.

Mästare i bowling

Familj: Tre barn, 10, 18 och 21, alla tjejer.

Föräldraengagemang: ”Jag är engagerad i deras fritidsintressen och var bland annat gympaledare under en period. Men Anna tyckte det var pinsamt, så jag slutade.”

Intressen: ”Jag tycker väldigt mycket om det jag gör och jag älskar att vara med mina barn.”

Idrottar: Ibland.

Hemlig talang: ”Jag har spelat i landslaget i bowling. Jag spelade när ingen annan spelade.”

Uppvuxen: I Staffanstorp, sydost om Lund och nordost om Malmö.

Om Staffanstorp: ”Jättefint. Det ser annorlunda ut än det gjorde på 1980-talet. Man har gjort fint, byggt i gammal stil. Kommunen har fått arkitekturpris.”

Om samarbetet med M och SD i kommunen: ”Jag är inte längre så nära min uppväxtort att jag kan ha en åsikt om det.”

Anrikt bolag

Stockholm-Saltsjön grundades för över 100 år sedan av Knut Agathon ”K A” Wallenberg. I juli 1889 köpte han 1 800 tunnland mark av Herman af Petersens på Erstavik, i Nacka utanför Stockholm. Köpeskillingen uppgick till 240 000 kronor. K A Wallenberg tog dit landshövdingen och överståthållaren, visade utsikten och förklarade att han ämnade förlägga en villastad och en badort av internationellt snitt där. Han exploaterade markområdet från Nacka ut till Saltsjöbaden, lät uppföra Saltsjöbanan och byggde Grand Hotel Saltsjöbaden.

Genom åren har bolaget Stockholm-Saltjön huserat allehanda verksamheter, men sedan millennieskiftet har det framför allt fungerat som ägare till två fastigheter, Grand Hôtel i Stockholm och Investors huvudkontor på Arsenalsgatan 8 i huvudstaden. Dessa låg i Vectura när Investor, då lett av Börje Ekholm, beslutade att Vectura skulle agera fastighetsbolag åt systerföretaget Aleris, verksamt inom vård och omsorg. Vectura skulle äga fastigheterna, Aleris sköta driften.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF