”Vi har ögonen på Brasilien”
Berätta om fonden och er strategi.
– Vi placerar ungefär hälften i svenska räntebärande papper och hälften i nordiska och globala aktier. Vad gäller aktierna jobbar vi med ett antal olika portföljer som vi allokerar på både regioner och sektorer.
Vad letar ni efter just nu?
– Generellt sett efter regioner som kan dra nytta av den starka tillväxten men där företagen fortfarande har rimliga värderingar. Norden är precis en sådan region, liksom tillväxtmarknaderna globalt. Delar av Europa är också intressanta. Det finns många stora verkstadsföretag som drar nytta av den globala tillväxten på lite längre sikt.
Något specifikt land?
– I Europa har Tyskland gått igenom ett verkligt stålbad de senaste åren, men nu har det vänt. Hittills har den tyska utvecklingen drivits av exporten – verkstadsföretagen har varit gynnade av utvecklingen i Kina och närheten till Östeuropa. Nu börjar även en del stora politiska reformer ge effekt. Arbetslösheten är på väg ned, och det kan i nästa steg få fart även på den privata konsumtionen.
Vilka andra marknader lockar?
– Förutom tillväxtmarknadsländerna så tittar vi mycket på övriga Asien, som verkligen lärt sin läxa de senaste tio åren. Numera har regionen både god tillväxt och sunda finanser. Det finns till och med sådana överskott att Asien lånar ut pengar till västvärlden. Ryssland är fortsatt intressant med sina oljetillgångar. Visst finns där en politisk risk, men det är ändå tillräckligt stabilt för att vi ska våga gå in.
Ukraina?
– Länderna runt Ryssland är alla spännande. Det finns verkligen chanser till hög avkastning. Men de är fortfarande mer något för specialfonder än för oss, risken är för hög ännu. Samma resonemang gäller Afrika. Det finns regioner i centrala Afrika som har massor med potential, med tanke på råvarutillgångarna, men vi är inte beredda att ta riskerna än. Kanske så småningom, när vi ser att det fungerar. Det finns dock några regioner i norra Afrika, samt Sydafrika, där vi bedömer att det är tillräckligt stabilt för att kunna gå in redan nu.
Latinamerika?
– Absolut. Handeln växer regionalt inom Latinamerika och regionen är inte längre så USA-beroende som förut. Vi har speciellt ögonen på Brasilien som gått starkt under ett par år. Det är råvaruintensivt med export av järn och sojabönor, till exempel till Kina. Räntorna är fortfarande höga för att hålla inflationen i schack, men nu finns potentialen att sänka räntorna. Det skulle kunna få fart på den inhemska konsumtionen, och då blir ekonomin ännu mer robust.
Får ni själva åka till de här spännande platserna?
– Vi reser en del. Att ha fått en känsla för platsen är en viktig pusselbit i besluten. Men till skillnad från stockpicking kan vi klara många bedömningar på avstånd. Vi har dessutom goda kontakter på plats, det kommer strateger hit till oss på besök och så har vi ett eget makrogäng här på kapitalförvaltningen. Deras bedömningar använder vi oss mycket av.
Vart reste du senast?
– Före sommaren var jag i Peking, Hongkong och Tokyo.
Vad tror du om den nordiska marknaden?
– I ett längre perspektiv ser aktiemarknaden överlag positiv ut. Företagen är generellt sett lågt värderade, har sunda finanser och god vinsttillväxt. Konjunkturen fortsätter att se bra ut och det gynnar ju Norden, som har många konjunkturkänsliga bolag med tilt mot till exempel verkstad.
Så du tror kreditstormen blåser över?
– På kort sikt kan det säkert fortsätta vara stökigt med all oro på kreditmarknaderna, men jag tror som de flesta andra att situationen egentligen är ganska robust. Fundamentala faktorer ser ju fortfarande bra ut. Men det är klart att det finns risker. Skulle till exempel några amerikanska storbanker råka illa ut så kan det påverka riskvilligheten här också.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.