”Vi har blankat Ica”

Mikael Hanell, som förvaltar Nordic Cross Stable Return, diskuterar fonden, avknoppningar, samt långa och korta positioner.

Nordic Cross Asset Management är en ny aktör på den svenska fondmarknaden. Vad kan du berätta om bolaget?

– I mitten av 2016 bestämde jag och ­några kolleger på Catella oss för att starta en egen verksamhet. I samband med det kom vi i kontakt med Altor, vilket ledde till att de klev in som huvudägare via Caram, som också äger C World Wide, Carnegie Fonder, OPM och Caram Investment ­Solutions. ­Hittills har vi startat en räntefond, Total ­Return Bond Fund, och Nordic Cross Stable Return som är en alternativfond där vi ­allokerar mellan aktier och räntor och kan gå både lång och kort i marknaden. Nästa steg är att vi kommer starta en små- bolagsfond.

Hur har intresset varit från kunderna?

– Intresset har varit och är väldigt stort. Total sett har vi fått in ungefär 1,3 miljarder kronor och i Stable Return, som startade 22 augusti, har vi hittills drygt 500 miljoner kronor under förvaltning, men det växer för varje dag.

Hur ser aktiebenet i fonden ut?

– Det är uppdelat i tre delar: marknadsneutral, lång/kort samt event. Den marknadsneutrala delen är huvudmandat och där är tanken att nettoexponeringen hela tiden ska ligga på en nivå nära noll. När det ­gäller lång/kort kan nettoexponeringen ­variera i intervallet +/-30 procent, vilket i praktiken ­innebär att långa och korta placeringar görs oberoende av varandra så länge som den samlade nettoexponeringen ligger inom ­intervallet. Mandatet event investerar i situationer som placeringar av befintliga aktier och börsintroduktioner. I dagsläget har vi sammanlagt ungefär 25 olika positioner.

Kan du ge några exempel på positioner inom det marknadsneutrala mandatet?

– Under den senaste månaden har vi bland annat gjort trades som lång Skanska/kort NCC, lång SCA/kort Stora, lång Kindred/kort Betsson och lång Swedbank/kort SEB. Det som har gett bäst bidrag är Skanska/NCC-positionen medan SCA/Stora gett ett marginellt negativt bidrag.

Och om vi pratar lång/kort?

– Eftersom konjunkturen är väldigt stark, och barometrar och olika index indikerar en påtaglig förstärkning av industrikonjunk­turen, är vi långa cykliskt och korta i defensiva aktier. Ett exempel på en kort position är Ica. Där ser vi ett strukturellt case genom att Ica har marginaler som ligger långt över det europeiska genomsnittet samtidigt som bolaget utsätts för en allt hårdare konkurrens från lågpriskedjor som Lidl, men även från onlinehandeln. Icas marginaler ligger på ungefär 7 procent medan EU-snittet är drygt 3 procent, vilket jag tycker talar för att Ica kommer att utsättas för en press nedåt när det gäller marginalerna.

Och när det gäller långa positioner, vad vill du lyfta fram där?

– Förutom cykliskt är Getinge en aktie vi äger. Bolaget har varit ute i kylan, framför allt beroende på att man under 3–4 år ­dragits med kvalitetsproblem, vilket bland annat lett till ­böter som kostat bolaget ungefär 2 miljarder kronor. Men nu ser vi att bolaget är så gott som igenom de här problemen samtidigt som Arjo ska knoppas av. Jämför man värderingen med amerikanska konkurrenter så är rabatten ungefär 25 procent, både när det gäller Getinge och Arjo.

Avknoppningar är hett just nu. Vi har sett det i bland annat SCA och Atlas Copco. Tror du vi kommer att se fler sådana case?

– Det är helt klart en trend. Det har ju bland ­annat spekulerats i att ABB ska knoppa av Power Grids. Det är naturligtvis ett bra sätt att synliggöra värden, men jag tror det ­hänger lite på kursutvecklingen. Om ABB fortsätter att återhämta sig kanske det inte blir någon avknoppning. Men hamnar ­aktien under ny press ökar nog sannolikheten.

Mikael Hanell

Förvaltar: Nordic Cross Stable Return.

Förvaltat kapital: Cirka 500 miljoner kronor.

Utveckling sedan start: Cirka +0,6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.