”Vi är öppna för förvärv”
Soligt i Stockholm i dag! Fast det är ovanligt. Om du har kommit hit för att bygga en solkraftsanläggning är det nog ingen bra idé.
– Nej, det har vi inga planer på för den närmaste framtiden. All vår solkraftsproduktion sker hittills i Italien, dels för att det är många soltimmar på grund av att elpriset är högt och att den italienska staten har valt att satsa på solkraft.
Varför är ni i Stockholm?
– Vi är här inför Etrions sekundärnotering (bolaget är primärnoterat på Toronto-börsen, reds anm) på OMX Nasdaq 12 november. Som världens enda renodlade solkraftsbolaget på börsen är vi en intressant investering för dem som tror på förnyelsebar energi, inte minst statliga institutioner. Nu kan vi lättare nå europeiska investerare.
Men så renodlade är ni väl inte, Etrion har en oljedel också?
– Jag startade Etrion 2007, delvis finansierat av Lundin-familjen. För att sätta bolaget på börsen förvärvade vi Petrofalcon, ett oljebolag i Venezuela. Men det är en passiv investering för oss. Alla våra intäkter och investeringar rör solkraft. Oljeverksamheten svarar för mindre än 5 procent av våra totala tillgångar och vi vill dessutom gärna sälja den.
Hur effektivt är solkraft om man jämför med vindkraft?
– Vindkraft är för närvarande billigare. Men det blåser mest på kvällen, medan solen lyser mest på dagen när energibehovet är som störst. Intäkter från solkraft är också mer förutsägbar än vind. Och solparker har lättare att få tillstånd samt ger mindre miljöpåverkan än vindkraftverk.
Ni producerar omkring 57 megawatt årligen, med intäkter säkrade genom 20-åriga kontrakt med italienska staten. Men hur säkra är ni på att kunna producera de 200 megawatten ni har i utvecklingsportföljen?
– Det beror dels på om vi kan få produktionstillstånd, det är väldigt komplexa processer där vi har fördel att ha medarbetare med lång erfarenhet och stor passion. Och dels på finansieringsmöjligheterna, där är det stöd vi får från Lundin en fördel.
Nu ska ni expandera geografiskt. Kan ni inte växa mer på er hemmamarknad där regeringen satt ett tak på
3 gigawatt solkraftsenergi?
– Nej, taket på 3 gigawatt gäller projekt som initieras under 2011 och vi är långt från så stora volymer ännu. Vi växer fortfarande i Italien, vår tillväxt är inte beroende av en geografisk expansion.
Ska ni expandera i Tyskland, där är de väldigt förtjusta i solkraft?
– I Tyskland finns det så mycket konkurrens, så nej. Vi undersöker i stället marknaderna i Frankrike, Spanien, Storbritannien och Nordamerika som samtliga har stark solstrålning och attraktiva subventioner. Vi startar verksamhet i ett av dessa länder inom sex till nio månader.
Att ni växt så snabbt beror på att solkraft är kraftigt subventionerat. Klarar solkraftsföretagen sig inte på egna ben?
– De ekonomiska stöden har varit avgörande för utvecklingen men fasas nu ut i många länder. Samtidigt har behovet av statliga stöd minskat betydligt, dels för att det inte behövs så mycket mer teknikutveckling och dels för att priset på paneler och annan utrustning gått ned rejält. Italien är ett av de första länderna som förväntas nå nätparitet, alltså solkraft som konkurrerar med traditionella kraftkällor utan subventioner.
Bankerna verkar tro på er. Läge att investera?
– Bankerna finansierar 85 procent av våra projektkostnader eftersom vi har en förutsägbar intäktsström. Nu når våra nya solparksprojekt positivt kassaflöde efter tolv månader. Vi fortsätter att växa organiskt och är öppna för förvärv.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.