”Vi är inte valutahandlare”
På Nobias huvudkontor i centrala Stockholm finns inte ett kök – det finns fyra. Inte för att medarbetarna lagar så mycket mat, utan för att vart och ett representerar några av de 18 varumärken som ingår i koncernen.
Vi slår oss ned i Marbodal-köket, med grå skåpluckor, vitt kakel och en modern lantlig touch. Färska kanel- och kardemummabullar står uppdukade, men vd Morten Falkenberg väljer att avstå. Han har hunnit med en löprunda och frukost på hotellet Sheraton, som är hans nattkvarter i Stockholm. Hemma är fortfarande Köpenhamn för den 57-årige dansken som tidigare var affärsområdeschef och medlem i Electrolux ledningsgrupp.
Nobia hamnade mitt i stormens öga i slutet av juni när det stod klart att bolagets största marknad, Storbritannien med 46 procent av bolagets omsättning, ska lämna EU. Resultatet i folkomröstningen fick Nobias börskurs att falla från 90 till 72 kronor – ett ras med 20 procent. Tre månader senare är kallduschen över och Morten Falkenbergs tro på den brittiska marknaden är fortfarande stark.
– Brexit var inget vi hade räknat med och när en valuta backar med 15–16 procent som pundet gjorde så är det allvarligt. Men den brittiska marknaden är fortfarande stark och vi ser inga tecken på avmattning i efterfrågan.
Han konstaterar att han inte råder över de yttre omständigheterna – utan det är bara fortsätta jobba mot de tillväxt- och lönsamhetsmål som sattes inför 2016. Nobia är på god väg att nå löftet om en rörelsemarginal på 10 procent.
Förra året sålde koncernen Marbodal-, Poggen Pohl- och HTH-kök för närmare 13 miljarder kronor. Det gör det svenska bolaget, med Ax:son Johnsons Nordstjernan som största ägare, till Europas ledande kökstillverkare. Förutom Sverige tillverkar och säljer man kök i Danmark, Norge, Finland, Österrike, Tyskland och Storbritannien. Morten Falkenberg har alltså fem olika valutor att förhålla sig till.
– Vi är kökstillverkare, inte valutahandlare. Mitt jobb är att se till att lönsamheten ligger kvar kring 10 procent trots det osäkra läget. Nobia är väl rustat. Vi är skuldfria och har pengar i kassan.
Marknaden för kök är konjunkturkänslig, i synnerhet i de segment som riktar sig mot privatpersoner. Och just nu är det bra tryck i Nobias affär. Hittills i år växte omsättningen organiskt i både Norden och Storbritannien med 4 procent. Samtidigt påverkade nedgången i det brittiska pundet lönsamheten negativt.
Men det behöver inte enbart vara negativt, påpekar Morten Falkenberg.
– Vi tittar på förvärv och raset i pundet innebär ju också att brittiska bolag blivit betydligt billigare.
Falkenberg vill också skapa tillväxt genom att slå sig in på ekonomiprissegmentet.
– Där har vi låtit Ikea vara ensamma alltför länge, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.