”Vi använder Afv-modellen”

Stefan Dahlbo är vd för investmentbolaget Öresund med ett börsvärde på 11 miljarder kronor.

Vad tror du om börsen?
– Det kommer säkert att komma trista perioder liknande dem vi såg i mars i år och i maj i fjol. Men totalt sett är vi försiktigt optimistiska. Vi tror att konjunkturen kommer att vara fortsatt stark. Det fortsätter att vara ett enormt tryck i Kina och Indien, och även om USA backar något så ser det bra ut. Därtill finns det mycket pengar som ska investeras.

Öresund har halverat innehavet i Fabege och även minskat i Kungsleden. Hur ser ni på fastighetssektorn?
– Vi gick in tungt i fastighetsbolagen för fyra fem år sedan då bolagen handlades med 40-50 procents rabatt på substansen och till en bra underliggande direktavkastning. Sedan dess har rabatten bytts mot en premie, och det har varit en fantastisk resa. Vi har fortfarande mycket fastighetsaktier.

Har du hittat någonting nytt att investera i?
– Under början av året ökade vi vårt innehav i Electrolux, och det är vi väldigt glada för. Vi tror att det finns mycket potential i aktien även framöver. Dessutom har vi köpt en hel del Industrivärden och Investor, där vi tror på en hygglig avkastning i de underliggande portföljerna, men också på en minskad substansrabatt.

Det är mycket Ericsson i Industrivärden och Investor. Vad tror du om den aktien?
– Det blir ingen jättevändning, men den ska väl under de närmaste åren kunna ge en vettig avkastning.

Vad utmärker en attraktiv aktie?
– Nummer ett är att vi förstår vad företaget håller på med. Vi vill också förstå marknadspositionen och hur potentialen ser ut. Och ledningen! En dålig ledning kan ju förstöra vilket företag som helst.

Men i slutänden handlar det förstås om värderingen. Hur räknar ni?
– Vi tittar på helheten, och i grunden använder vi Affärsvärldens gamla värderingsmodeller och analyserar både resultaträkningen och balansräkningen. Sedan gäller det att förstå dynamiken i företagets marknad och möjligheter.

Vilken blir rapportflodens mest spännande rapport?
– Electrolux kommer att bli spännande. Nu får man ju inte ha för stora förväntningar på varje kvartal, marknaden måste få bli besviken ibland också. Framför allt ska det bli roligt att se helårsrapporten, då Lux kommer att ha tagit marknadsandelar. De bör också ha ökat marginalerna.

Varför har ni inga verkstadsaktier?
– Ja, det har varit riktigt korkat… Vi hade både Alfa Laval och SSAB men sålde, vilket med facit i hand var alldeles för tidigt. Och vi har haft för lite Sandvik. Vi får trösta oss med att vi har en del genom Investor och Industrivärden.

Är det för sent att kliva in i sektorn nu?
– Nej, egentligen tror jag inte det. Många av de här företagen är extremt välpositionerade, inom allt från investeringar på råvarusidan till det som händer i Kina och Indien och miljöinvesteringar. Som helhet tror jag att de kommer att fortsätta utvecklas väl.

Mer då?
– Många av de bolag vi har påverkas positivt av det som händer på det politiska området i Sverige. Finansiella företag, som HQ och Avanza, och även konsumentföretag, gynnas av att till exempel fastighets- och förmögenhetsskatten avvecklas. Jag är helt övertygad om att Avanza kan ta ett par procent av den svenska sparmarknaden. I dag har de ungefär 1 procent. Det ger en skaplig potential.

FOTNOT: Affärsvärldens modeller för aktievärdering bygger, mycket förenklat, på två uppsättningar nyckeltal.

1: Värdering av det egna kapitalet utifrån bolagets lönsamhet. Det egna kapitalet är detsamma som bolagets förmögenhet.

2: Värdering med utgångspunkt från direktavkastning och utdelningstillväxt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.