Vestas hårt trängt av USA och Kina
Den moderna vindkraftsindustrins vagga står i Danmark, som på 1980-talet tog ett politiskt beslut att satsa på vindkraft i stället för på kolkraft.
För bara några år sedan var den danska vindkraftstillverkaren Vestas ohotad världsetta – en position som Vestas haft i decennier.
Men nu är ingenting längre sig likt.
Vestas leder nu världens vindkraftsliga med bara några futtiga megawatt före GE Wind enligt den nya årssammanställningen från den danska konsultfirman BTM Consult, vars statistik anses vara den mest tillförlitliga i branschen.
Och på tredje plats har kinesiska Sinovel parkerat sig efter en tjurrusning upp i listan under 2009.
Fem kineser bland de femton största
Det var en stor sensation när Sinovel för två år sedan tog sig in på tionde plats bland världens största vindraftstillverkare med drygt 3 procent av världsmarknaden.
Nu är Sinovel trea i världen med 9,2 procents marknadsandel.
På femte plats – mellan storheter som tyska Enercon och spanska Gamesa – har kinesiska Goldwind parkerat sig med 7,2 procent marknadsandel.
Och sjua, efter Gamesa, ligger nu kinesiska Dongfang med 6,5 procent, före indiska Suzlon, tysk-danska Siemens och tyska Repower. Tyska Siemens har sin vindkraftstillverkning i Danmark efter köpet av danska Bonus.
Underifrån, efter de tio största, kommer ytterligare två kinesiska tillverkare stormande.
Det är United Power på 12:e plats och Mingyang på 15:e plats, enligt BTM Consult.
Indiska Suzlon har under året köpt majoriteten i tyska Repower och skulle kunna räkna sin marknadsandel till 9,8 procent och gå in på en tredjeplats, före Sinovel.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.