Vem pressar svenska kronan?
Enligt rykten ska hedgefonder allt mer positionera sig mot den svenska kronan. Det är framför allt rädslan för vad som ska hända med de svenska bankerna med exponering mot Baltikum som skapar oron. Likheterna med när George Soros attackerade kronan i början av 1990-talet är slående, påpekar en blogkommentator. Först föll pundet, sedan kronan.
Åsikterna om vad som händer på marknaden går dock isär. Det finns definitivt enskilda aktörer som tar position mot den svenska kronan, men det verkar inte vara i sådan omfattning att det påverkar valutan i grunden.
– Jag hade till exempel en kund igår som ville gå kort kronor och undrade vad det bästa bettet skulle vara. Han funderade på att sälja svenska fastighetsaktier, berättar Pierre Gave vid den välrenommerade internationella analysfirman GaveKal, baserad i Hongkong, till Affärsvärlden.
Om de svenska bankerna med exponering mot Baltikum skulle gå under skulle den svenska staten, för att ta sitt ägaransvar och i rollen som garant för det svenska banksystemet, kraftigt behöva öka sina lån för att täcka förlusterna. Flera internationella storbanker skickar kontinuerligt ut analyser där risken för de svenska bankerna beskrivs som stor.
– Jag tror själv inte helt på den idén. Om man går kort svenska kronor måste man gå lång någonting annat. Jag skulle inte vilja gå kort euro mot kronan. Allt fler uppmärksammar de grundläggande riskerna och problemen med Europa. Möjligen skulle jag gå lång dollar mot kronan men den svenska kronan är redan undervärderad med kanske 15 procent, säger Pierre Gave.
Europa ligger egentligen mycket värre till än USA, enligt GaveKal. Analyshuset har beräknat att de europeiska företagen tillsammans har en belåning uppgående till hisnande 11 biljoner dollar.
– Det motsvarar 95 procent av Europas BNP. Kan du gissa hur mycket USA har? USA:s skuldsättningen är endast 50 procent av BNP, säger Pierre Gave som tror på en fortsatt försvagad euro.
Sämst till ligger banker i till exempel Österrike som har en mycket stor belåning emot Östeuropa. Det pågår därför en intensiv lobbying från dessa grupper mot EU eftersom de vill att EU ska stödja Östeuropas länder med stödpaket.
På SEB, som är den dominerande aktören på den svenska valutahandeln, vill man hellre peka på andra förklaringar till den försvagade svenska kronan än att hedgefonder skulle ligga bakom säljtrycket.
– Hedgefonderna är inte så starka som de var för bara något år sedan. De kan inte låna pengar lika lätt längre och därför har de förlorat i kraft, säger Johan Javeus, chef för valutaanalys vid SEB.
– Framför allt har den allmänna riskaptiten i världen sjunkit. Då drar sig alla bort från mindre likvida tillgångar som svenska innehav. Det är ju mycket fokus på Östeuropa och Baltikum och problemen där. Den andra stora förklaringen är att Sverige är ett stort exportland. Vår utrikeshandel har fallit med 10 procent sedan förra året, fortsätter han.
Man kan även notera att den svenska börsen varit bland de starkaste i världen den allra senaste tiden, vilket till stor del kan förklaras av den svagare kronan. Börsbolagens värde sjunker ju inte på grund av att kronan sjunker. Det innebär att när kronan sjunker, så stiger aktierna. Det andra skälet är att den ständigt pågående devalveringen gynnar svenska exportbolag såsom Ericsson, Volvo, Atlas Copco och andra som säljer i utländska valutor och redovisar i svenska kronor.
Motsatt effekt blir det för Hennes & Mauritz som köper i utländska valutor (dollar) och säljer lokalt. Hittills har H&M och de andra klädföretagen kunnat dra nytta av konjunkturkollapsen. Kinesiska leverantörer har slagits hårt om de få kvarvarande kunderna och har pressat priserna hårt för att kunna omsättningen uppe.
Kronans utveckling mot dollarn. Källa: Factset
Kronans utveckling mot euron. Källa: Factset
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.