Vem köper SAS?

Stora, starka Lufthansa och lilla krisande Finnair har båda utpekats som tänkbara köpare till SAS. Finnairs vd, Jukka Hienonen, och Lufthansas vice vd, Karsten Benz, ger nu sin syn på flygmarknaden - och svaret på frågan med stort F.

Vill ni köpa SAS?
JH: Det skulle vara oansvarigt att helt utesluta vissa alternativ, speciellt i dagens situation. Men vi har inga planer på att köpa SAS. Finnair har haft en god organisk tillväxt och vi är glada over att allt fler svenskar valt att åka med oss.
KB: Lufthansa kommer att vara en ledande aktör även i fortsättningen, och ta en aktiv roll i den europeiska konsolideringen. Det finns ett flertal möjligheter för oss att växa i Europa. Men vi kommer inte namnge några kandidater.

Har SAS åtgärdsprogram (stora personalneddragningar, färre destinationer, reds anm) som presenterades i förra veckan påverkat ert intresse för att köpa bolaget?
JH: Rent allmänt kan man säga att ju bättre skick ett bolag är i, desto attraktivare är det för omvärlden och vice versa. Bolag med en sund ekonomi och god strategi kan själva välja sin framtid och eventuell partner, medan bolag i dåligt skick är drivved.
KB: Inga kommentarer.

Hur viktig är den nordiska marknaden för Finnair/Lufthansa?
JH: För oss är den nordiska marknaden oerhört viktig, speciellt vad gäller Asientrafiken som vuxit kraftigt under de senaste åren. Där kan man grovt taget säga att en tredjedel av våra kunder kommer från Asien, en tredjedel från Norden och en tredjedel från resten av Europa.
KB: Skandinavien är en av Lufthansas viktigaste marknader. Under 2008 transporterade vi för första gången mer än två miljoner passagerare till och från Skandinavien, och vi har öppnat flera nya flyglinjer, som Bergen i Norge och Billund i Danmark. Vi tycker också att marknaden i Baltikum blir mer intressant.

Jukka, Finnair kom med sin rapport i fredags. Vad tycker du om den?
JH: Högt bränslepris och låga biljettpriser ledde till ett uselt resultat. Men Asientrafiken utvecklades bra med en tillväxt på över 16 procent.

Så vad måste Finnair göra nu för att stärka sin position?
JH: Vi har en god strategi som fungerat enligt planerna. Nu gäller det att slå vakt om vår konkurrenskraft. Vi är en utmanare i Asientrafiken, och våra kostnader måste hållas i schack.

Karsten, Lufthansa står ut som ett av de starkaste flygbolagen i denna hårda tid. Vad gör ni rätt?
KB: Vi fokuserar på destinationer för affärsresor. Det väsentliga för oss är en gedigen analys och en riktigt bra planering av vårt flygnät, och givetvis är kostnadsbesparingar alltid viktigt.

Hur ska Lufthansa agera för att gå bra även i fortsättningen?
KB: Vi fortsätter att satsa på våra två framgångsfaktorer, vårt varumärke och våra människor.

Ert bränsle är dyrt, ni har svårt att komma överens med era fackförbund, ni är i fokus för kritik angående miljöpåverkan, och så har vi den aktuella finanskrisen med alla dess effekter på resandet. Men finns det några goda nyheter?
JH: Just nu finns det inga goda nyheter i sikte. Samma grundregler gäller för flyget som för resten av affärsvärlden, men flyget är dessutom mycket sårbart för snabba förändringar i omvärlden. Kunden kan med några klickande köpa den billigaste biljetten på marknaden, medan flygbolagen är fjättrade vid oflexibla arbetsavtal, monopol som till exempel flygfält och duopol, som till exempel flygplanstillverkare.
LH: Det viktiga för ett flygbolag nu är att anpassa flygtider och flygplansutnyttjandet efter dagsläget, och samtidigt se till att vara flexibelt nog att ha kapacitet när det vänder igen. Lufthansa letar efter nya kundgrupper och segment som är mer krisresistenta. Investeringen i en miljövänlig flygplansflotta är ett mål i sig. Det sänker ju bränslekostnaden. Men vi måste få politikerna i Europa att se till att flygbolagen inte kommer att sättas under ensidig (unilateral) press av till exempel handeln med utsläppsrätter. Som den är planerad nu kommer det att skada alla europeiska flygbolag.

Vad tror ni om utvecklingen på flygbolagsmarknaden i Europa?
JH: Samhället präglas av ett ständigt större utbud och jag tror att detsamma gäller för flyget. Bolag kommer och går, en del växer andra krymper, men Finnair består.
KB: Det finns en överkapacitet i dag och därför kommer konsolideringen att fortsätta under de närmaste månaderna och åren. Vi kommer att se att vissa linjer trafikeras av bara ett bolag eftersom affären är för liten för flera. På Lufthansa ser vi inte något behov av regeringsstöd, som andra branscher gör. Däremot måste vi få politikerna att möjliggöra en konsolidering, i stället för att bygga hinder som en unilateral utsläppshandel eller genom att fördröja SES, Single European Sky (EU-projekt som ska öka kapaciteten i det europeiska luftrummet och minska flygets utsläpp).

Flygbiljetterna – blir de billigare eller dyrare?
JH: Egentligen är det inte flygbolagen som bestämmer biljettpriserna, det är kunderna som väljer vad de vill betala för den produkt som dom föredrar. Sen gäller det för flygbolagen att se till att dom har en kostnadsnivå som möjliggör kundförhållandet.
KB: Nu är det lätt att hitta ett bra biljettpris eftersom det är så stark konkurrens i Europa. Men det är klart att när flygbolagen blir bankrutta i den här turbulensen så kan det bli en mottrend. Så det vore förstås bättre för alla passagerare med en konsolidering där små flygbolag blir en del i ett växande flygnät.

Vad ser ni för krav från kunderna i framtiden?
JH: Kunderna kräver alltid bättre produkter och för flygbolagen är det därför viktigt att ständigt utveckla sitt servicekoncept. Vi har den modernaste och därmed ockå klimatvänligaste Europaflottan och i år moderniserar vi den interkontinentala flottan. Vår hemmabas i Helsingfors byggs ut och moderniseras i år med bland annat ett “wellness spa”, vilket ger våra kunder nya goda upplevelser.
KB: Vi ser redan att det är främst på marken som kampen om passagerarna utspelas. Snabba vägar dit man ska, boarding med mobiltelefonen, lounger med spabehandlingar som massage, femrättersmiddagar, cigarrer… Där är faktorer som får resenärer att välja Lufthansa. Och så introducerar vi nya kabiner i första klass och business class i våra nya plan, Airbus A380 och Boeing 747-8.

Ryanair har klarat sig bra genom att sälja billiga biljetter och i stället tjäna pengar på annan försäljning, som biluthyrning och lottförsäljning, även om även detta bolag börjat få problem nu. Hur ser ni på att “göra en Ryanair” för att öka intäkterna?
JH: Visst försöker alla håva in pengar där de finns, men vi är ett fullservicebolag och det har vi för avsikt att vara i framtiden också.
KB: Lufthansa är ett klassiskt flygbolag som erbjuder Europas största nät för inrikesflyg, samtidigt är vi nummer ett på resor till Kina och Indien och vi är “frontrunner” på resor till USA. Våra tjänster i första klass-segmentet är högt förädlade, nu går vi vidare med lågkostnadsresor i ekonomiklass.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.