Börsens bartender
Veckans drink från Börsens Bartender: Dead cat bounce

De senaste dagarna på börsen har varit osedvanligt muntra. Men vad är det egentligen som händer? Er bartender, som genomlevt mången uppstuds-eftersvackor drar sig lite för att kasta in den sista likviditeten i någonting annat än ytterligare material för cocktails. Det är ju nämligen så att det mesta studsar. Och ett uttryck som undertecknad snappade upp redan under åttiotalet är ”Dead cat bounce”. Även döda katter studsar. Men inte så högt, och när studsen är över, blir den påföljande landningen den sista. Så låt oss därför hylla veckans hittillsvarande uppåtstuds med en neoklassiker.
RECEPT DEAD CAT BOUNCE
• 2 cl av åttiotalsfavoriten Galliano – en söt likör med vanilj i fronten och en lättare smak av kaffe i eftersmaken.
• 4 cl av en rökig tequila – en dryck som i allt väsentligt är Gallianons antites, men också god.
• Saften från en halv citron, slarvigt pressad.
• Några skvättar Angostura.
Röres med is och serveras i coupeglas omkring en rejäl isbit. Det gäller ju att hålla huvudet så kallt som möjligt.
Och resultatet? Jo, Dead cat bounce blir en cocktail som förför med sin inledande sötma, men växer vidare till en insikt om att du nog är rökt och sedan lämnar sina investerare med en syrlig eftersmak. Och ändå beställer du en till. Och en till…
Förra veckan bjöd Börsens bartender på drinken “Den fallande kniven”. Du hittar receptet här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.