Atlas Copco
Atlas Copcos tecken på lägre efterfrågan: ”Kunder fördröjer processer”

Orderingången för Atlas Copco under det andra kvartalet ökade med 6% jämfört med förra året och landade på 43 miljarder kronor, vilket motsvarar en organisk minskning med 5%. Marknaden har reagerat negativt på rapporten och aktien är ner cirka 4% under onsdagen.
Störst nedgång i den organiska orderingången var för vakuumutrustning där Atlas Copco gick -28%.
“Det är en trend vi har sett under ett antal kvartal. Det kan låta väldigt dramatiskt, men om man tittar på utvecklingen över ett antal kvartal kan man se att vi fortfarande har ett väldigt starkt kvartal även om vi inte når upp till peakarna som var under sista året”, säger Mats Rahmström.
Vad gör ni för att förbättra orderingången under resten av 2023?
“Vi ser väldigt starka trender inom hållbarhet och miljö. Förnybar energi till exempel med EV-transformering (elektrifiering av bilar, reds. anm.) inom bilindustrin, batteritillverkningen och solar-vind med mycket utrustning till dem. Vi tror dem kommer klara sig bättre även om det ser ut att vara en något lägre efterfrågan.”
I kvartalsrapporten framgår också att Atlas Copco förväntar sig en minskad aktivitetsnivå bland sina kunder det kommande kvartalet, något Mats Rahmström menar beror på kundernas längre beslutsprocesser.
“Vi såg i nuvarande kvartal att orderingången var minus 5% för oss organiskt även om den växte 6% tillsammans med valuta och förvärv. Vi har sett att kunder fördröjer sina processer att ta beslut och det brukar vara ett tecken på att det är en något lägre efterfrågan”, säger han.

VD:n om Rysslandskopplingen
Det framgår också att bolaget fortsatt har intäkter i Ryssland som motsvarar “mindre än 1% av Gruppens totala intäkter”. Givet att koncernens totala intäkter var något högre än 141 miljarder kronor under 2022, skulle intäkterna alltså kunna uppgå till 1,4 miljarder kronor.
Ni har fortsatt intäkter från Ryssland. Hur tänker ni kring det?
“Vi har bara intäkter från de kontrakt som tecknades innan kriget bröt ut. Så vi avvecklar den businessen steg för steg.”
Hur lång tid kommer det ta?
“Det kan jag inte riktigt säga just nu.”
Ökad skuldsättning
Atlas Copcos nettoskuldsättning har ökat de två senaste kvartalen jämfört med föregående år. Under första kvartalet 2023 uppgick nettoskuldsättningen till 24 miljarder kronor jämfört med 6 miljarder kronor samma period 2022. I andra kvartalet låg nettoskuldsättningen på 31 miljarder kronor jämfört med 21 miljarder året innan.
“Vi gör väldigt framåtlutade investeringar i USA bland annat där vi bygger upp vår tillverkningskapacitet runt semi (halvledare, reds anm.), och det bygger på ‘the Chips and science-act’ som de har lanserat. Så det är framför allt R&D-investeringar vi gör och investeringar i produktion och R&D globalt”, säger Mats Rahmström.
Har ni någon intern gräns för hur hög skuldsättningen får lov att bli?
“Den behåller vi för oss själva i sådana fall.”
Är ni nära den gränsen?
“Du har nog bottnat i den frågan nu.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.