Vd med växtvärk

Martin Tivéus har fått en tuff start som vd för vårdbolaget Attendo med fallande marginal och kurs. Aktiemarknaden verkar tvivla på att han kan fylla tomrummet efter den store Henrik Borelius. Nu är det upp till bevis.

Det är en händelse som ser ut som en tanke, eller kanske snarare en pr-kupp. När Attendos vd Martin Tivéus inför intervjun ska fotograferas utanför det nybyggda äldreboendet i Upplands Väsby passerar en av kunderna – det heter så i branschen – på väg till sin egen snickarbod i anslutning till boendet. Det blir ett levande exempel på att privat omsorg kan tillföra något – med snickarboden får mannen i fråga med sig en viktig del av sitt tidigare liv. Lite extra gör tillvaron på äldreboendet mycket bättre.

Äldreboendet i Upplands Väsby är nybyggt, aningen sterilt, ljust, fräscht och trots den ofrånkomliga känslan av slutstation ganska trivsamt. Martin Tivéus pratar otvunget med de boende, för tillfället upptagna av frågesport på en interaktiv skärm i samlingslokalen. Han börjar också få vanan inne. Sedan Martin Tivéus tillträdde i september 2018 har han besökt ett femtiotal boenden och prioriterat att träffa anställda och … kunder.

En given strategi för någon som saknar branscherfarenhet. Martin Tivéus fick visserligen intresse för samhällsfrågor redan som barn från livliga diskussioner över middagsbordet med framför allt mormor, som till stor del stod för en stor del av hans uppfostran när föräldrarna gjorde karriär. Men hans egen yrkesbana började på flygbolaget SAS och gick sedan via snabba byten över bland annat internetleverantören Glocalnet och it-giganten Microsoft till att år 2011 bli vd för nätbanken Avanza, där han stannade i fem år.

Sedan blev det åter en period med snabba hopp, ett år som vd för djurklinikbolaget Evidensia och ytterligare ett som Nordenchef på betalningsspecialisten Klarna, byten som gett Tivéus rykte som hoppjerka.

– Jag hade gärna stannat i Evidensia, men bolaget fusionerades med ett brittiskt bolag. Klarna var mer en tillfällig insats, jag hade lovat att hjälpa Sebastian (Siemiatkowski, Klarnas grundare, reds anm) i samband med att Klarna fick banklicens.

Det finns både något genuint och stabilt men samtidigt flyktigt över Martin Tivéus. Under intervjun sitter han stundom bekvämt tillbakalutad, stundom som på nålar. Nu är förvisso situationen speciell: hemma finns februarisjuka småbarn, hustrun är i Bryssel och han har inte sovit ordentligt på tre nätter. Men han verkar ha bråttom. Själv säger Martin Tivéus att han har drivits av nyfikenhet att lära sig nya saker genom att byta bransch och att han under tiden på Klarna hade målet inställt på den privata omsorgssektorn.

– Min fru frågade vilket som var mitt drömjobb och då svarade jag vd för Attendo. Då visste jag inte ens att jobbet skulle bli ledigt, jag trodde aldrig att Henrik skulle sluta.

När Henrik, som heter Borelius i efternamn, meddelade att han skulle lämna som vd föll börsvärdet med runt 800 miljoner kronor. Men så var han också under sina femton år som vd arkitekten bakom Attendos resa från en liten lokal aktör på konkursens brant till Nordens största företag inom privat omsorg. Attendo omsätter runt 11 miljarder kronor, varav tre fjärdedelar är äldreomsorg. Resterande del är omsorg till personer med funktionsnedsättningar samt individ- och familjeomsorg. Runt 80 procent drivs i egen regi och övriga delar på entreprenad. Sverige svarar för drygt halva försäljningen och Finland för cirka 40 procent. Attendo har också en mindre verksamhet i Danmark och Norge.

Fram till dess att Borelius meddelade att han skulle avgå hösten 2017 var Attendo också en börssuccé, med fördubblat börsvärde från introduktionen i slutet av 2015.

Det är stora skor att fylla för Martin Tivéus. Starten har också varit tuff. Sedan han tillträdde har aktien fallit med omkring 35 procent. Om det säger Martin Tivéus att han ”inte stirrar sig blind på aktiekursen”, att det är en bransch med långa ledtider, men att börsvärdet förstås långsiktigt är måttet på om han lyckas eller inte.

Nu verkar det inte primärt vara Martin Tivéus som fått aktiemarknaden att värdera ned Attendo. Det är i stället konsekvenserna av den strategi som sjösattes av hans föregångare – och som Martin Tivéus också står bakom – som oroar marknaden. I snabbversion handlar det om antalet personer över 85 år växer med 50 procent i Sverige, Finland och Danmark de närmaste tio åren. Det betyder att det behövs 100 000 nya lägenheter i äldreboende. Attendo ska ta 20 procent av den marknaden och måste därför bygga runt 2 000 lägenheter varje år. Förra året låg man till och med på nivån 3 000 lägenheter, vilket betyder tredubblad takt på bara två år, och Martin Tivéus säger att det är ofrånkomligt att det temporärt leder till lägre vinstmarginaler.

– Det är som att öppna ett nytt hotell, du har inte full beläggning från första dagen, och vi öppnar ett nytt ”hotell” i veckan.

Förra året sjönk rörelsemarginalen från knappt 10 procent till 7,7 procent. Martin Tivéus säger också att marginalerna kommer vara sämre både i år och nästa år. Sådana signaler gillar inte aktiemarknaden. Men tanken är förstås att det på sikt ska ge inte bara tillväxt utan också ökade vinster och marginaler, äldreomsorg är till en del en volymmarknad.

– Antalet äldre ökar dramatiskt, och om inte vi bygger så måste någon annan göra det och då tappar vi vår marknadsposition. Det finns alltid en konflikt mellan det kortsiktiga på börsen och långsiktiga mål.

För att ta en femtedel av marknaden måste fler kommuner ha privat omsorg som ett alternativ. I dag är det bara 16 procent av marknaden i Sverige som är öppen för privata aktörer, i Finland är det runt hälften medan Danmark precis har startat sina första privata äldreboenden.

Martin Tivéus säger att det finns flera faktorer som talar för en ökad privatisering. En är pengar; äldreomsorg är en av kommunernas största utgiftsposter och en kraftig utbyggnad blir en tung börda. Attendo bygger ett nytt boende i veckan, den genomsnittliga kommunen ett var sjätte år.

– Vi är effektivare och kan bygga billigare.

Stora aktörer som Attendo har också större möjligheter att effektivisera driften, bland annat genom att digitalisera planering och övervakning i äldreboenden.

En annan faktor är att det nu blåser politisk medvind, hotet från vinsttak är – i alla för tillfället – borta från agendan. Efter valet finns också fler kommuner med mitten- och alliansmajoritet. Hittills är det bara kommuner med majoritet till höger om socialdemokraterna som har infört LOV (valfri äldreomsorg, fungerar ungefär som skolpengen) eller har ramavtal med privata aktörer.

– Valet gör en förflyttning mot fler kommuner med privata alternativ mer sannolik, säger Martin Tivéus.

Men politiska vindar kan snabbt vända, i synnerhet i privat vård och omsorg, där man hela tiden bara är en vårdskandal från att hela branschen ska ifrågasättas. Efter den så kallade Caremaskandalen 2011 har det med jämna mellanrum dykt upp nya avslöjanden om brister i vården. Det gäller även Finland, där Attendo nyligen tillfälligt fick tillståndet för ett äldreboende i Pelimanni indraget. Orsaken var att bemanningen låg under kommunens krav, något som Martin Tivéus förklarar med att man på kort tid fick ta emot 50 personer efter att kommunen lagt ned en egen enhet.

Finländska tidningen Hufvudstadsbladet skrev också att myndigheterna utredde om sex dödsfall vid boendet hade koppling till brister i vården. Den frågan är nu utredd och det fanns naturliga orsaker till dödsfallen, säger Martin Tivéus.

– Det man kan göra för att minimera risken är att ha tydliga kvalitetssystem och en väldigt stark kultur och värderingsplattform. Men vi har 20 000 anställda och man måste leva med att risken för misstag alltid existerar. Det finns ingen trollformel.

Martin Tivéus om:

Nya modeller för att hitta personal:

”Vi har en språkskola i Filippinerna i svenska och finska för legitimerade sjuksköterskor, där det finns ett överskott. De får sedan två år på sig att konvertera sin utbildning till motsvarande i Sverige och Finland. Det har fungerat väldigt bra. I dag jobbar flera hundra hos oss och det har tillfört både kunskap och stor arbetsglädje.”

Om trender i äldre­omsorg:

”Den nordiska marknaden är helt egalitär. Med 40-talisternas intåg kommer vi mer likna resten av Europa med en mer differentierad äldreomsorg. De är vana vid att ställa krav, äga sin egen bostad och har högre egen betalningsvilja.”

Om vad hans mamma, näringslivsprofilen Meg Tivéus, lärt honom om ledarskap:

”En sak är att alltid vara sig själv, att aldrig spela en roll. En annan är att vara transparent, att inte ha några hemligheter. Det optimala är om alla i en organisation vet allt, sedan är det inte praktiskt möjligt. En tredje är att inte vara rädd för att misslyckas. Det stora ansvar man har får inte bli en belastning, alla människor gör misstag.”

Bestigit Matterhorn

Namn: Martin Tivéus.

Ålder: 48 år.

Familj: Gift, två barn, 5 och 2 år.

Karriär: Civilekonom från Handelshögskolan 1995. SAS och Xlnt Strategy fram till 2004. Glocalnet 2004–2008, varav de två sista som vd. 2008–2011 Sverigechef Microsoft. Vd Avanza 2011–2016, vd Evidensia 2016–2017, Nordenchef 2017–2018, Vd för Attendo sedan september 2018.

Fritid: Vara ute i skogen, löpning, längdåkning, äventyr, har bland annat bestigit Matterhorn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.