”Växer in i sin värdering”

Två av årets kursvinnare kan mycket väl komma med fler positiva överraskningar, säger Henrietta Theorell som förvaltar Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige.
”Växer in i sin värdering” - henrietta-theorell-900
Fondförvaltaren Henrietta Theorell letar småbolag till sin fond.

Sinch, ett av era största innehav, har stigit med 120 procent på Stockholmsbörsen i år. Är det fortfarande läge att kliva in?

”Det är klart att man kan tänka att det är alldeles försent nu, men det håller jag verkligen inte med om. Jag tycker att det här är en fantastisk aktie för byrålådan trots att den gått så starkt. Det finns en massa konsumenter över hela världen som har telefonen som enda kommunikationskanal och Sinch håller på att konsolidera den marknaden. Sinch håller på att bli en av de största spelarna vad gäller meddelandetjänster, inom det som kallas CPAAS, som länkar ihop företag med konsumenter så att företag kan kommunicera med sina kunder i realtid via röst- och text, videos eller chattar. Det idag höga p/e-talet faller snabbt när bolaget växer in i sin värdering”.

Henrietta Theorell
Förvaltar: Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige.
Utveckling
3 månader: – 0,76 procent.
1 år: + 22,21 procent
3 år: + 44 procent

Sinch gjorde nyligen ett förvärv i Brasilien, ett i raden av köp. Kan man vänta sig ännu fler Sinchförvärv?

”Just nu får de nog sitta still ett tag eftersom de ligger precis över den skuldsättningsnivå som de själva har sagt inte ska överstiga 2,5 gånger justerad ebitda över tiden. Och idag ligger de på 2,7, mätt på rullande tolv månader. De genererar ju vinst i en snabb takt så nytt förvärvsutrymme skapas ju organiskt hela tiden”.

Har du något intressant case som du vill lyfta fram i Coronatider?
”Ja, Sedana Medical. Innan coronapandemin var de i en situation där de skulle övertyga marknaden om att byta teknik till att söva intensivvårdspatienter med hjälp av inhalerade läkemedel i gasform istället för den som redan var etablerad. De fick raskt ändra beställningsvillkoren från minimibeställning till maximumbeställningar för deras medicintekniska produkt Anaconda fick när pandemin eskalerade. Ett av deras försäljningsargument är att man vaknar snabbare efter deras sedering än efter traditionell sövning, vilket är superviktigt i dessa tider när det råder en sådan platsbrist i sjukvården”.


Ett ganska litet innehav i fonden är Balco, som familjen Hamrin är storägare i, och som säljer inglasade balkonger, är det något som efterfrågas i tider som dessa?

”Ja, det är litet bolag med ganska lättsåld produkt eftersom bostadsrättsföreningar kan ta upp ett lån till dagens låga räntor och bostadsrättsägaren får extra yta vilket ökar värdet på bostaden. Sedan har man ju även ESG-aspekten att beakta, då deras produkt är positiv för klimatet, eftersom inglasade balkonger sparar energi då man tätar en del av väggen. En nackdel är att inglasade balkonger inte passar in i all stadsmiljö. De säljs därför normalt inte till exempelvis sekelskifteslägenheter”.

Ett annat innehav i fonden är teknikkonsulten Sweco, är inte det inte fullvärderat med ett p/e-tal på drygt 30?
”Det är något man frågar sig år efter år, men de har gått bättre än index i år igen. Det här året är de också upp 2,5 procent på en fallande marknad. Det är ett ovanligt konjunkturstabilt företag eftersom 42 procent är uppdrag mot den offentliga sektorn som kanske till och med ökar sina investeringar i dessa tider. Det ger en stabilitet i orderingången som är väldigt betryggande. Deras ebitda-marginal brukar ligga stabilt på strax under 10 procent. Att det är högt p/e-tal beror på den höga tillväxten och den goda marginalen. Det är ett stabilt bolag som levererat en utdelningstillväxt på 12 procent om året sett över den senaste tioårsperioden. Vad gäller Swecos finns inte så stora frågetecken på att de faktiskt kommer att lyckas leverera en godtagbar tillväxt även ett svårt år som detta på grund av karaktären på bolagets affär”.

Ni har tidigare gått ut med att ni minskar ert innehav i hotellfastighetsbolaget Pandox och Resursbank. Varför?
”Corona ser ut att bli långdraget som en tegelstensroman, det påbörjas ett nytt kapitel varje vecka. Allt ifrån vaccinutvecklingen till hur det egentligen fungerar kring immuniteten. Jag tror att det kommer att få konsekvenser flera år framöver, att folk kommer att jobba hemifrån, ha staycation och inte våga resa i samma utsträckning som tidigare. Efterfrågan på kontorsytor kommer då att falla och frågan är vad man ska bygga om alla outhyrda kontor, hotell och restauranger till. Det har blivit för långsiktigt osäkert med både affärs- och semesterresor och därför har vi valt att vikta ner oss i Pandox”.

Men ni har ändå Balder i portföljen?
”Ja, Balders portfölj består till 59 procent av bostäder. Trots att Balder har uppvisat en av branschens högsta tillväxtsiffror avseende sitt kassafödesmässiga resultat per aktie, CEPS 2016-2020 på cirka 20 procent, så värderas de precis i linje med sektorn på 16,3 gånger CEPS. Så man betalar alltså inte ett öre extra för att bolaget både har bäst historik avseende tillväxt i CEPS och sektorns högsta procentuella exponering mot bostäder, som jag bedömer är det tryggaste segmentet idag”.

Och vid sidan av Resursbank sålde du ut alla aktier i Collector i höstas, alltså några månader före dess att Collector reserverade kreditförluster på 800 miljoner kronor och tvingades be ägarna om kapitaltillskott på en miljard kronor.
”Jag tog över förvaltningsansvaret för den här fonden i höstas och då fanns både Collector och Resurs redan i portföljen. Jag ser dubbla problem med att investera i banker fokuserade på konsumentkrediter. Det finns en misstanke från lagstiftarens sida om att kunderna som lånar där kanske borde låna mindre eller i vissa fall inte alls. För banker som ger konsumentkrediter märker man att snaran dras åt hela tiden gällande friheten i bedriva marknadsföring. Så det är ganska svårbedömd affär avseende tillväxtpotentialen. Därtill har vi kreditförlusterna. Jag har inte investerat i skuldköpsbolagen Hoist eller Intrum heller och är än mindre sugen på att plocka in dem i portföljen just nu. När arbetslösheten stiger kraftigt så ökar det helt klart risken för kreditförluster hos både konsumentkreditgivare och skuldindrivningsföretagen. Det återstår att se hur illa det kan bli”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold