Växande optimism för konjunkturen
Redan i förra barometern sade den ansvarige Roger Knudsen, att ”industrikonjunkturen kan ha nått botten”.
Nu, efter två månaders utveckling i rätt riktning, är han än mer övertygad. Förväntningarna i industrin tyder på en liten produktionstillväxt de närmaste månaderna. Men antalet anställda väntas minska, precis som de flesta prognoser länge pekat på.
Den begynnande återhämtningen beror mycket på att teleproduktionsindustrin är på väg att stabiliseras och att även om bilindustrin fortfarande faller så räknar företrädarna med en stabilisering på sex månaders sikt.
”Det är fortfarande bräckligt, det här är ingen bred uppgång, utan det är inom investeringsvaror det vänder, men det var också där nedgången inleddes och telekom och bilindustrin är viktiga sektorer. Däremot finns det ännu inga tydliga tecken på att basindustrin vänder”, säger Roger Knudsen.
Finns det några hot mot den bild som ges i barometern? “När det gäller teleproduktionsindustrin ligger det i korten hos de flesta att de planerade investeringarna tar fart nästa år, däremot är det mer osäkert när det gäller bilindustrin. Den är mer konjunkturberoende.”
Barometerns slutsats fick stöd i en del av dagens statistik från SCB, framförallt den som visar en liten uppgång i aktiviteten i ekonomin.
Industriproduktionsindex föll med två procent, men där finns ändå lite hopp. En sektor som ökade var nämligen de traditionellt ledande indikatorerna massa, pappers- och pappersvaruindustri.
Den minskade industriproduktionen är också eftersläpande, det vill säga den visar historiska tal som inte säger något om framtiden, och en nedgång var väntad. Det är värre att även orderingången, som också dunkade in idag, föll med nära fem procent september till oktober.
Men vill man hitta något positivt i orderingången går det också. Dels har raset bromsat upp kraftigt, dels har orderingången ökat med 0,7 procent sett över en längre period, de senaste tre månaderna, jämfört med föregående tre månadersperiod. Och Roger Knudsen säger att den minskade orderingången inte behöver betyda något.
”Vi såg en kraftig och oförklarlig uppgång i SCB:s statistik i somras, det kan ha varit flerårsorder till Ericsson som försköt bilden något. Då ser orderingången under hösten sämre ut än den egentligen är”, säger han.
Håkan Frisén, ekonom på SEB, är ännu inte helt övertygad om att vi befinner oss i vändningen, han tror på en uppgång under fjärde snarare än andra eller tredje kvartalet nästa år.
”KI:s mätning visar att krisbranscherna, bil- och telekomindustrin, håller på att vända och det är viktigt. Men det är inte bra att byggbranschen samtidigt faller. Den har ju tillsammans med handeln varit en nyckelfaktor i konjunkturen, och nu går de åt olika håll. Den statistik vi ser nu är litet spretig, men så kan det ju se ut innan återhämtningen är på fast mark”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.