Vattenfall tvingas ersätta sina underleverantörer efter stoppade jätteprojektet

Nedläggningen av Vattenfalls gigantiska havsbaserade vindkraftprojekt Norfolk Borea kostar 5,5 miljarder kronor – redan innan bolaget ens fattat något formellt investeringsbeslut. Vattenfall vill inte svara på Affärsvärldens fråga hur beloppet kan bli så stort att det raderar ut hela koncernvinsten för årets andra kvartal.  
Vattenfalls VD Anna Borg.
Vattenfalls VD Anna Borg.

Vattenfalls VD Anna Borg sa i samand med senaste rapporten att Norfork Borea-projektet avbrutits eftersom kostnadsnivån stigit 40%, och att det därmed inte längre går att räkna hem. Men det förklarar inte varför man nu redovisar kostnader på 5,5 miljarder kronor – en ansenlig del av vad ett genomfört projekt skulle ha kostat. Vattenfall har inte publicerat någon siffra för vad det den färdiga vindparken skulle ha kostat, men före ökningen på 40% handlade det om ca 45-50 miljarder kronor. 

I den nu redovisade nedskrivningen av projektet på 5,5 miljarder ligger kostnader som Vattenfall redan tagit för projektet, men också ersättningar eller skadestånd till kontrakterade underleverantörer, men vad som är vad vill Vattenfall inte tala om. Affärsvärlden har varit i kontakt med några av underleverantörerna som dock inte vill berätta huruvida avtalen med Vattenfall innehåller några skadeståndsklausuler för avbrutet projekt.

Ordervärde på miljardbelopp

Norska Aker Solutions var tillsammans med Siemens Gamesa (numera Siemens Energy) de två största underleverantörerna till projektet. Siemens Gamesa skulle ha levererat cirka 140 av sina största och modernaste vindgeneratorer, vardera 350 meter höga, 26 meter högre än Eiffeltornet. Aker Solutions skulle ha svarat för bland annat elnät och transformatorer. För Aker Solutions hade det handlat om ett ordervärde på 2,5-3,5 miljarder NOK.

De två har dock påpekat att en eventuell order bara kan bli verklighet om Vattenfall fattar ett slutgiltigt investeringsbeslut. Aker Solutions bokförde dock en order på en “ansenlig summa” (sizeable amount) i sin tredje kvartalsrapport i fjol för att ordern sägs vara ”notice to procede contract” för att fullfölja beställt arbete. Med ”ansenlig” avser Aker Solutions 0,5 till 1,5 miljarder NOK. Totalt bokför Aker Solutions inkomna order på 4,9 miljarder NOK, varav en order från Shell uppgår till 2-3 miljarder NOK. Resterande faller på beställningen från Vattenfall och på andra tilläggsbeställningar, framgår det av Aker Solutions delårsrapport.

Den ”ansenliga summa” Aker Solution talar om är uppenbarligen därmed ett kontrakterat belopp och torde därmed ingå i Vattenfalls kostnadspost på 5,5 miljarder. 

Hänvisar till kvartalsrapporterna

Odd Nausdal på Akers Solutions pressavdelning säger till Afv att ”koncernpolicyn är att inte offentliggöra finansiella detaljer för enskilda projekt”. Han hänvisar istället till bolagets kvartalsrapporter där vi fann informationen ovan. 

En annan leverantör till Vattenfalls Norfolk Boreas var den brittiska ingenjörsfirman Cowi, som så sent som i februari i år sände ut en pressrelease där man firar att man fått ett kontrakt från Vattenfall att ansvara för det landbaserade arbetet med bland annat anslutningar till det brittiska elnätet. Något kontraktsvärde anges inte, men projektet är stort och görs tillsammans med brittiska underleverantörer. Med tanke på att kontraktet skrevs så sent som i februari, bara fem månader innan projektet stoppades, ingår kontraktsvärdet troligtvis i Vattenfalls kostnadspost på 5,5 miljarder. 

“Vi kommenterar inte specifika affärsförbindelser”, säger Pontus Haag, pressansvarig på Cowi.

“Generellt regleras situationer likt den uppkomna i avtal, då det förekommer att projekt skjuts på framtiden eller inte blir av”, tillägger han.

Fler kostnadsökningar för Vattenfall

Cowi, liksom Aker solutions och Siemens Energy, är alla också utvalda leverantörer till Vattenfalls andra två offshore-projekt i Norfolk Zone, Vanguard East och West. De projekten har Vattenfall ännu inte skrinlagt trots att de också drabbas av den galopperande kostnadsökningen på 40%.

Vanguarddelen i Norfolkprojektet är dubbelt så stort som det nu avslutade Norfolk Boreas. Installerad effekt beräknas bli 2,8 GW mot 1,4 för Norfolk Boreas. Investeringskostnaden torde också bli den dubbla, eller närmare 100 miljarder kronor. Utifrån de stora kostnadsökningarna ser nu Vattenfall över projekten för att finna vägar att gå vidare med detta ”ett av världens största” havsbaserade vindkraftprojekt enligt energijättens hemsida. 

”Vattenfall tror på de starka grundförutsättningarna och det rationella i hela Norfolkprojektet”, säger Vattenfalls VD Anna Borg till Afv. ”Tyvärr, med beaktande av dagens marknadsförutsättningar, stoppar vi den nuvarande utvecklingsplanen för Norfolk Boreas och utvärderar vilken som kan vara den bästa vägen frammåt för alla de tre projekten i Norfolk Zone”, avslutar hon.  

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF