Vattenfall-chefen: Pensionsfonder vill investera i småskalig kärnkraft

Trots att utbyggnaden av svenska kärnkraftverk ligger långt fram i tiden har redan flera intressenter varit i kontakt med Vattenfall för att vara med och finansiera utbyggnaden, uppger kärnkraftschefen Desirée Comstedt för Affärsvärlden. "Vi har pensionsfonder och andra industrier som lyft intresse", säger hon.
Vattenfall-chefen: Pensionsfonder vill investera i småskalig kärnkraft - vattenfall-karnkraft

Affärsvärlden har tidigare rapporterat om förstudien vid Ringhals som ska avslutas innan året är slut. På marken vid Ringhals skulle det enligt några leverantörers första indikationer gå att fysiskt få på plats med uppemot 15 små modulära reaktorer (SMR), men det är förmodligen för många, enligt Desirée Comstedt, chef för affärsutveckling av kärnkraft på Vattenfall.

“Vi har bestämt att det blir minst två SMR:er för att det ska vara lönsamt att bygga överhuvudtaget. Men det är inte orimligt att det kan byggas 6–8 totalt”, säger hon till Affärsvärlden.

Ansökan till Strålskyddsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen planeras lämnas in under 2025 för myndigheternas granskningar. Beroende på när tillstånd blir klara är förhoppningen att ett investeringsbeslut fattas under senare delen av 2020-talet för att driftsättningen ska komma igång under tidigt 2030-tal, enligt Desirée Comstedt.

Under hösten kommer förstudien fokusera mer på att undersöka miljö- och djurperspektiven kring Ringhals.

“Tillståndsprocesserna är helt olika idag mot hur det var för 60 år sedan när kärnkraften började byggas i Sverige. Det kommer vara viktigt med mycket off-shore vindkraft också under tiden som vi arbetar med att etablera ny kärnkraft”, säger Desirée Comstedt.

Pensionsfonder intresserade

En stor fråga är vilka som ska finansiera utbyggnaden av ny kärnkraft i Sverige. Enligt Desirée Comstedt har Vattenfall en nära kontakt med näringslivet kring kärnkraftsutbyggnaden.

I Finland har kärnkraftverk byggts med den så kallade Mankala-modellen, som går ut på att landets elintensiva industri förbundit sig på förhand att köpa elen från kärnkraftverk till självkostnadspris under flera decennier. Men något sådant är inte aktuellt i Sverige.

“Det svenska systemet är inte riktigt byggt för just den lösningen, men många industribolag är positiva till reaktorerna”, säger Desirée Comstedt.

Har andra typer av investerare visat intresse?

“Vi har pensionsfonder och andra industrier som lyft intresse om att vara med och finansiera ny produktion”, säger hon.

Vilka då?

“Nej, det finns inga samarbeten eller pågående diskussioner. Men vi vet att intresse finns”, säger Desirée Comstedt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market