Vattenfall-ägt bolag först i Europa med minikärnkraftverk

Estniska Fermi Energia bygger Europas första minikärnkraftverk. Rådgivare inför beslutet har varit svenska Vattenfall som nu också går in med ytterligare kapital. Sannolikt hamnar också Vattenfall i ett beslut att använda samma leverantör, amerikanska GE Hitachi, för sitt första köp av en minireaktor. 
Vattenfall-ägt bolag först i Europa med minikärnkraftverk - WEB_INRIKES
Ringhals VD Björn Linde. Foto Björn Larsson Rosvall / TT

På kort tid har amerikanska GE Hitachi sålt två minikärnkraftverk, SMR:s, till först kanadensiska Ontario Power och nu estniska Fermi Energia. Minikraftverken blir båda av typ BWRX-300, som ger en effekt på 300 megawatt till en kostnad av cirka 1 miljard euro.

Den senast byggda europeiska kärnkraftreaktorn, finska Olkiluoto 3, är fyra gånger så stor men har kostat åtta gånger så mycket.

Vattenfall investerade 2021

Sedan 2020 har Vattenfall via ett samarbetsavtal med Fermi Energia studerat möjligheter, kostnader och konstruktion av en estniskt SMR-utbyggnad. Samarbetet fördjupades under våren 2021 genom att Vattenfall då gick in som delägare med cirka en miljon euro som gav 6–7% i ägande. I samband med Fermis beslut för BWRX-300 avser Vattenfall köpa ytterligare aktier för en halv miljon euro i en nyemission.

Vattenfalls chef för kärnkraftverken i Ringhals och Forsmark, Björn Linde, ingår i en rådgivande grupp till Fermis styrelse, ett slags arbetsutskott för styrelsen.  

Vattenfalls och Björn Lindes inflytande på Fermis val av SMR-reaktor kan därmed inte underskattas. Valet av BWRX 300 har också samma teknik, en kokvattenreaktor, som både Forsmark och Ringhals har, liksom också de två första reaktorerna i finska Olkilouto.

”Därmed kan Estland utnyttja det teknologiska kunnande som finns i Sverige och Finland”, påpekar Fermi Energias VD Kalev Kallemets för finska Hufvudstadsbladet. 

För Vattenfall skulle en tänkbara lokalisering av dess första SMR vara i Ringhals för att därmed lösa ett stort energiunderskott i Göteborgsregionen där bland annat Northvolt och Volvo Cars planerar en batterifabrik. 

I ett eget pressmeddelande från Fermi Energia påpekas att polska PKN Orlen uppgivit att de avser bygga 74 små modulära reaktorer i Polen och att några av dem kommer att bli BWRX-300. Sedan säger Fermis VD direkt i pressreleasen följande: ”Valet av BWRX-300 av polska, svenska och andra europeiska bolag är en försäkran om att kompetens och leveranskedjor för den valda teknologin kommer att finnas i Europa”. 

Det verkar således som han förutsätter ett förestående svenskt köpbeslut.  

Vattenfall: Vi följer utvecklingen

För Hufvudstadsbladet säger Vattenfalls elproduktionschef Torbjörn Wahlborg att ”vi följer utvecklingen av den modulära reaktorn i Estland med stort intresse” och tillägger ”att experter från Vattenfall har varit med och valt reaktortyp för Estland betyder inte att företaget skulle vara redo att välja samma reaktor”.

Torbjörn Wahlborg. Foto: Christine Olsson/TT

Torbjörn Wahlborg uppger att Vattenfall tittar på fem–sex alternativ. Fermi tittade på två andra, Rolls-Royce och amerikanska NuScale. Andra alternativ på marknaden är i många fall med ny och obeprövad teknologi. 

Utöver Vattenfall som tänkt köpare är också finska Fortum möjlig. Fortum medverkar också i det estniska projektet, är också delägare i Fermi och har en utredning på gång om förutsättningarna för ny kärnkraft i Sverige och Finland. Fermi vill medvetet ligga efter bygget i Kanada så man får feedback därifrån.

”Som litet land har vi inte råd att göra misstag”, säger Kalev Kallemets som planerar för ytterligare en reaktor i drift fem år senare.  

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.