”Vasakronan nästa folkaktie”

Börsen slinter värre än en ledbuss med slitna sommardäck i första halkan. Och inte sällan ned i djupa diken. Golvets vänner längtar förtvivlat efter bättre väglag, men är ense om att det dröjer.

– Nu är det riktigt, riktigt läskigt. Jag ser mönstren från finanskrisen 1991 och tror att vi bara är i början av den här stormen. Det här kan gå ordentligt illa när det kommer fram fler kreditförluster, säger en av stans tyngsta mäklare.

En annan tungviktare i samma skrå börjar få nog.

– Någonstans borde vi ju börja stabilisera oss. Det vi har gått igenom är inget annat än en börskrasch! Många bolag är nere 30-35 procent från toppen och det är där man brukar landa när det kraschar. Man måste kalla en spade för en spade, säger tungviktaren.

När det gäller börsskvaller är det i alla fall högtryck. Ett populärt tema är hur regeringen ska klara av sina utförsäljningar i den här skakiga miljön. Vasakronan står högt upp på säljlistan och rådgivaren JP Morgan vänder och vrider på alternativen. Från en synnerligen insatt pennkjol hör vi att Odell helst vill ha en bred notering och det snart, eftersom han börjar se löjlig ut efter mer än ett år utan att något har hänt.

– Tanken är att Vasakronan ska bli vår nästa folkaktie, säger pennkjolen.

Det blir dock inte lätt att baxa en stor IPO genom den här marknaden.

– Fastighetsaktier handlas med rabatt igen och fastighetsmarknaden står och undrar vart den ska ta vägen. Och fastigheter har inte precis varit JP Morgans grej, i alla fall inte i Sverige, så de kämpar nog ganska hårt för att få till en försäljning, säger en korp med koll på fastigheter.

– Vasakronans fastigheter är värda 43 miljarder. Det innebär att en köpare vill låna 25-30 miljarder. Tidigare kunde kanske två stora banker dela den summan och sedan placera lånet hos andra banker, men det går inte på dagens kreditmarknad. Det kan nog dröja ett tag innan JP Morgan syr ihop det här, tror korpen.

Annat som det tisslas elakt om är Metro. Där börjar de se riktigt illa ut, enligt ett par randiga strumpor.

– Okej, det är möjligt att Schibsted rycker ut och lägger bud på vissa editioner. Men det är högst tveksamt om Stenbeckarna går med på att sälja på de här nivåerna. Å andra sidan, vad händer annars? Då hotar nyemission och det är ju inte heller vidare muntert, säger strumporna över en välsmakande kantarellsoppa.

Öresund har sackat efter index rejält i år och aktien handlas med substansrabatt efter att periodvis ha handlats med premie. Har duon Hagströmer & Qviberg förlorat sin “magic touch”? undrar en portvinsbräserad sjötunga.

– De har legat tungt i sektorer som finans, verkstad och investmentbolag som har tagit mycket stryk och de drog inte ner exponeringen i tid. Fast de brukar vara bra på att få ut pengar till ägarna, så jag köper lite aktier eftersom direktavkastningen ser så pass hygglig ut, säger sjötungan.

Även HQ, i samma sfär, är ett köptips.

– Anders Fällman säger att han är förvånad att Carnegie inte värderas högre, och vill växa inom bland annat private banking för att få högre multiplar. Han verkar inte ha fattat att HQ värderas lägre än Carnegie. Men jag kan inte heller fatta att HQ värderas så lågt, det är galet, säger en analytiker som bjuder Golvet på ett glas fylligt rött.

En direktrapport från industrin gör det hela knappast bättre.

– Vad jag hör från cheferna i storbolagen var september och oktober mycket bra månader, och november var också okej. Men det kommer att se sämre ut i december, som i år bara har 15 arbetsdagar. För dem som är beroende av daglig fakturering kan det nog se avsevärt sämre ut, säger en gråsprängd från gyllene triangeln.

Den gråsprängde spår fortsatt stor osäkerhet för kurserna.

– Jag hörde att man ska titta på tyska midcap-bolag, främst i verkstad. Det är hedgefondernas leading indicator just nu på börsutvecklingen. Där har det tydligen varit rejält stökigt, volatiliteten har gått i höjden och de har performat uselt, säger den gråsprängde.

Till slut noterar vi att snön snart har fallit lika mycket i fjällen som Skistars aktie har gjort på börsen. En okulärbesiktning i helgen visade dock att läget i pisterna i Sälenfjällen är mer eller mindre optimalt inför jul och nyår. Enligt bolaget är också bokningsläget 4 procent bättre än inför förra säsongen i volym, och 10 procent högre i omsättning. Men vädret är som börsen, köldknäpparna kan komma lika fort som värmeböljorna.

Veckans vad var det vi sa?

En av stans bästa stockpickers varnade för Kaupthings exponering och ville blanka aktien i slutet av augusti när kreditoron inleddes. I måndags tog banken en kreditsmäll på 780 miljoner kronor och aktien har backat 30 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market