Börsnotering
Värsta noteringarna 2024: En avbruten IPO och 4 000 kr från VD

“En oaptitlig IPO” var rubriken när Affärsvärlden synade miljöteknikbolaget Xoma inför bolagets börsnotering i juni 2024. Bolaget ville ta in 10 Mkr och teckningskurs var satt till 7,50 kr.
Noteringsförsöket gick i stöpet på grund av svalt intresse från investerare. Och för att dryga ut den skrala kassan (669 kr i slutet av september) gjorde Xoma en nyemission utanför börsen.
Bolaget tog in 4 Mkr men till en väsentligt kapad teckningskurs på 1,50 kr per aktie, med andra ord 80% billigare än i den avblåsta IPO:n.
Ett tecken så gott som något på att bolaget, tillsammans med sina rådgivare, sockrat värderingen på bolaget å det grövsta.
Men skam den som ger sig. Några månader senare hittade Xoma en annan väg in i noterad miljö.
“Oaptitlig direktlistning”, blev Affärsvärldens rubrik den gången.
Xomas styrelse menade att de fyra miljoner som tagits in utanför börsen skulle räcka tolv månader och att risken för nytt finanseringsbehov var “låg”.
Fyra månader senare bad bolaget aktieägarna om ett kapitaltillskott på 9,6 Mkr. Kursen är ner 72% sedan noteringen.
VD:ns åtagande: fyratusen kronor
På delad förstaplats över 2024 års sämsta noteringar hamnar diagnostikbolaget NanoEchno som mitt under teckningsperioden valde att byta ut stora delar av kapitalstrukturen.
I praktiken innebar det en ny värdering, nytt antal aktier och att en helt annan summa som togs in. Samt en ny plan för hur pengarna skulle spenderas.
Värderingen sågades ned 65% och teckningsperioden förlängdes. Tilltaget är unikt i den sämsta av bemärkelser, och utgör ett underbetyg åt G&W Fondkommission som agerade finansiell rådgivare.
“Vi kan inte minna oss om att det har skett under någon av de hundratals noteringar som IPO-guiden har granskat”, skrev Afv:s analytiker Otto Klaar om turerna.
NanoEchos VD Linda Persson, som året innan tjänade runt 140 000 kronor i månaden, ställde generöst upp med ett teckningsåtagande på 4 Tkr.
Precis som med syskonsjälen Xoma räckte kapitalet inte länge.
Fyra månader efter IPO stod NanoEcho med mössan i hand hos aktieägarna och bad om 17 Mkr i en företrädesemission. Kursen är i skrivande stund ned 38% sedan noteringen.
Till skillnad från förra gången har dock Linda Persson nu på riktigt valt att öppna portmonnän. I företrädesemissionen åtog hon sig att investera 30 Tkr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.