”Varningslamporna blinkar”

Simon Blecher, som förvaltar Carnegie Sverigefond och Carnegie Sverige Select, diskuterar vilken sektor som blir nästa vinnare, vilka aktier man ska undvika, samt ett fynd bland de mindre bolagen.

Vad tycker du om senaste rapport­perioden?

– Den var bättre än väntat. Det var starkt i USA, inte så illa i utvecklingsländerna som vi trodde och i Europa är det avmattning, men det står inte still. Svenska börsbolag har haft mycket valutahjälp. Bolag med pricing power, som Atlas Copco och Assa Abloy, premieras på börsen.

Vad säger du om börsen just nu?

– Det är en centralbanksstyrd börs. Vi är inne i en period med låg tillväxt, låg inflation och låga räntor. Det har pågått några år och det kommer att pågå några år till. I dag ligger värderingen av Stockholmsbörsen på cirka 15 gånger vinsten. En stor del av det är bank­sektorn, som har en lägre värdering än snittet. Börsen är nog därför en aning högt värderad.

Vilken typ av bolag platsar i portföljen?

– Bolag med låg rörelserisk och starka balansräkningar som dessutom ofta har dolda värden. Det ska vara låga p/e-tal på riktiga vinster.

Mer konkret?

– En av få aktier som man behöver äga är investmentbolaget Lundbergs, där man får ett lågt värderat fastighetsrörelsebolag som Holmen och Hufvudstaden under bokfört värde. Och Industrivärden som handlas med rabatt. Lite skämtsamt får man rabatt på rabatt på rabatt.

Industrivärden släpar efter Investor. Är det köpläge?

– Jag gillar Industrivärden, men är besviken och förvånad över att Volvo och Sandvik har gått så dåligt. Det har varit mycket omstruktureringar under 2013 och 2014. Båda aktierna är dock billiga om de lyckas komma tillbaka till en normal lönsamhet. På köpet får man ju även en trygg portfölj med Handelsbanken, SCA och Ica.

Du har inget problem med Sandviks exponering mot den svaga gruvkonjunkturen?

– Sandvik står inte och faller med gruvkonjunkturen, det finns så mycket annat fint i bolaget. Visserligen har Sandvik Minings omsättning fallit från 40 miljarder kronor till 26, men de tjänar fortfarande mycket pengar.

Securitas delårsrapport var bättre än väntat. Köpläge?

– Securitas är ju ingen kioskvältare, men de har i princip aldrig sänkt utdelningen. Trots att de har en stabil verksamhet har aktiemarknaden varit tuff mot dem. Marknaden betalar gärna p/e 23 för Ica och Axfood, men nästan lika stabila Securitas handlas till p/e 13–14. Securitas har ett enormt fint kassaflöde som möjliggör återköp av aktier, vilket ytterligare kan öka vinsten per aktie.

Electrolux storförvärv betalade sig väl på börsen. Vad tycker du om aktien?

– Electrolux köper jag inte på den här ­nivån, men det är inte heller bråttom att sälja. De är en stor vinnare på kraschen i olje­priset och gynnas dessutom av sin USA-exponering. Electrolux har en förmåga att alltid överraska åt båda hållen, både positivt och negativt.

Vilken sektor blir nästa vinnare?

– Man kanske ska titta på lite verkstad i stället som har gått dåligt i flera år. Med den här valutakursen kanske verkstadssektorn faktiskt ökar vinsten nästa år. Defensiva aktier som Astra Zeneca, Ica, Axfood och SCA har värderats upp kraftigt och kanske heter börsens billigaste bolag nu Sandvik och Volvo.

Blir det något bud på Astra Zeneca?

– Nej, det tror jag inte. Förvärvsfönstret stängdes sannolikt med de nya skattereglerna. Det har nog varit nyttigt för bolaget att ha det här hotet över sig, det har tvingat fram en del åtgärder.

Några fynd bland de mindre bolagen?

– Duni är ett fantastiskt bolag som folk har missat. Låga skulder och ett fint kassaflöde som värderas till 15 gånger vinsten. De delar ut över 4 procent och kan absolut bli uppköpta av till exempel Procter & Gamble eller SCA.

Vilka aktier ska man inte äga?

– Kinnevik undviker jag, det är för hög risk i Zalando och Rocket Internet. Com Hem skulle jag aldrig ta i någonsin, där blinkar alla varningslampor. Jag har hellre stora positioner i bolag med bra utdelning och låg rörelserisk än att äga en massa aktier som jag inte gillar. Jag kanske missar många raketer, men det är lika viktigt att undvika förlorare.

Simon Blecher

Förvaltar: Carnegie Sverigefond och Carnegie Sverige Select.

Förvaltat kapital: Knappt 13 respektive 2 miljarder kronor.

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF