Varningen: ”Högre och mer oförutsägbara elpriser”

Den senaste tiden har höga elpriser svept in över södra Sverige när den tyska vindkraften står still. Samtidigt har en ny modell för hur el ska överföras i Europa införts som spär på osäkerheten. ”Den kommer att leda till högre och mer oförutsägbara elpriser för vanliga kunder och företag”, säger Per Tryding, vice VD på Sydsvenska handelskammaren.
Varningen: ”Högre och mer oförutsägbara elpriser” - elpris
"För näringsliv och industrin är det allvarligt", anser Per Tryding, vice VD vid Sydsvenska handelskammaren. Foto: TT och pressbild

Just nu råder det stora prisskillnader mellan Sveriges fyra elområden. I skrivande stund ligger spotpriset i norra Sverige (elområde 1) på cirka 18 öre och medan elen i södra Sverige (elområde 4) i snitt kostar 1,05 kronor men rör sig under vissa timmar mot 1,60.

Vindstilla i Tyskland

Södra Sveriges prischock beror framför allt på att det under en längre tid varit vindstilla och molnigt i Tyskland. På tyska kallas fenomenet ”Dunkelflaute”.

Den här situationen slår nu mot södra Sverige som importerar de höga priserna samtidigt som priserna i norr är extremlåga tack vare välfyllda vattenlager, konstaterar Christian Holtz, delägare och elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

”I Tyskland har vi sett väldigt höga priser och det betyder att södra Sverige påverkas. Om södra Sverige skulle ha kunnat exportera ännu mer el till Tyskland så skulle vi ha gjort det med ännu högre priser som följd. Orsaken till att det inte blev så beror på att överföringskapaciteten är begränsad”, säger han till Affärsvärlden.

Ny modell för elflöden

Att höga tyska priser kan spilla över på södra Sverige är ingen nyhet. Men nu finns det en ny joker i leken sprungen ur en EU-förordning. Det handlar om en ny modell för hur elen transporteras som går under namnet flödesbaserade kapacitetsberäkning.

Tanken bakom modellen är att elen ska kunna flöda bättre i det europeiska gemensamma elsystemet och jämna ut priserna samt ge ett bättre resursutnyttjande.

Problemet är att Sverige under de rådande förutsättningar får ta smällen när dyr el från kontinenten flödar in i landet.

Kan inte kompensera

Förenklat kan man säga att de lägre elpriserna i norra Sverige inte räcker för att kompensera mot de höga kontinentala elpriserna och då kopplas södra Sverige ihop med, som just nu, de höga priserna söderifrån.

Detta har också bekräftats av systemoperatören Svenska kraftnät när man testat modellen.

”Generellt innebär den flödesbaserade modellen att vi kan nyttja elnätet bättre, men just nu leder mer överföringskapacitet mot Tyskland till att elpriserna blir högre i södra Sverige”, säger Christian Holtz.

Svenska kraftnät menar att den nya flödesbaserad kapacitetsberäkningen är nödvändig och att den spar pengar. Detta eftersom den innebär att man inte behöver bygga ut näten i lika stor utsträckning.

”Genom att skruva på hur vi beräknar kapaciteten använder vi elnätet mer effektivt och kan överföra mer el från producent till konsument”, skriver Svenska kraftnät.

”Stora prisvariationer”

Ett elsystem med en större andel vind- och solkraft kombinerat med ett stort kraftöverskott i norra Sverige kommer att leda till en svårbedömd och skakigare elmarknad, konstaterar Christian Holtz.

”Priserna kan komma att variera kraftigt från timme till timme när det blir stora prisskillnader mellan Tyskland och norra Sverige eftersom de södra svenska elområdena hamnar mitt emellan. Det betyder att södra Sverige under vissa timmar priskopplar mot Tyskland och andra mot norra Sveriges lägre priser.”

Påhitt av stamnätsoperatörer

Det har framförts kraftig kritik mot den nya modellen. Bland annat från Bengt Ekenstierna som är före detta dotterbolagschef inom Sydkraft/E.ON och styrelsemedlem i Statkraft AS.

Han menar att idén med en flödesbaserad kapacitetsberäkning kommer från de europeiska stamnätsoperatörerna som är sugna på att kunna få billig el från Sverige och Norge.

Per Tryding, vice VD på den Sydsvenska handelskammaren menar att den nya modellen är en katastrof.

”Den kommer att leda till högre och mer oförutsägbara priser och större osäkerhet för både privata kunder och företag. För näringsliv och industrin är det allvarligt eftersom det blir så svårt att förutse elpriserna med den nya modellen”, säger han.

Oro för den tyska marknaden

Nu finns det också en oro för hur elpriserna kommer att utvecklas under vintern när det är kallare och den tyska vind- och solkraften producerar mindre.

Den osäkerheten framåt avspeglar sig i skillnaden mellan terminspriserna för de tyska och nordiska marknaderna.

För det första kvartalet 2025 kostar ett nordiskt kontrakt på elbörsen drygt 50 euro per megawattimme och det tyska nära 100 euro.

”Vi har sett att den låga vindkraftsproduktionen i Tyskland driver upp priserna redan innan det börjar bli ordentligt kallt. Även de tyska gaslagerna töms nu snabbare än beräknat. Sammantaget bidrar det till att marknadsaktörerna känner en oro för den tyska utvecklingen”, säger Christian Holtz.

Beroende av kol och gas

På det hela befinner sig Tyskland i en knepig situation när landets arsenal av förnybar energi inte kan leverera. Underskottet kompenseras med fossil kol- och gaskraft.

Tyska data visar att den förnybara energin i form av vind- och solkraft bidrog med 30% till den tyska elförsörjningen mellan den 4 och 10 november. De återstående 70% producerades av kol- och gaskraft och eftersom den elen är dyrare att producera har priserna rusat.

Länderna rankat efter koldioxidintensiteten i den förbrukade elen, från grönt till svart. Källa: Electricitymaps

Tysklands ambition är att fasa ut kolkraften till 2030 men representanter från den tyska industrin kräver att planen stoppas innan tillräckligt med gaskraft kommer på plats för att kompensera för när den förnybara energin inte levererar.

Läs ocksåFortum-toppens varning: Dagens elpriser kan stoppa ny kärnkraft

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SciBase