Världens fem rikaste har fördubblat sina förmögenheter – fem miljarder har blivit fattigare

Sedan 2020 har världens fem rikaste personer sett sina förmögenheter fördubblas. Samtidigt har över 5 miljarder människor blivit fattigare, visar en ny rapport från Oxfam.
Världens fem rikaste har fördubblat sina förmögenheter – fem miljarder har blivit fattigare - Elon Musk, Bernard Arnault och Jeff Bezos
Elon Musk, Bernard Arnault och Jeff Bezos. Foto: AP / TT

De fem personerna i fråga är Elon Musk (Tesla & Spacex), Bernard Arnault (LVMH), Jeff Bezos (Amazon), Larry Ellison (Oracle) och Warren Buffett (Berkshire Hathaway), vars sammanlagda tillgångar ökat 114%, från 405 till 869 miljarder dollar.

Samtidigt har 4,7 miljarder människor som utgör de fattigaste 60% i världen, blivit 0,2% fattigare mätt i reala termer.

Utöver det framgår det också att minst 800 miljoner arbetstagare sett lönerna misslyckas hålla jämna steg med inflationen.

Enligt Oxfam är världen närmare att få sin första dollarbiljonär (tros ske inom tio år), än att bli kvitt den globala fattigdomen, vilket kommer att ta 229 år.

”Det är en farlig och ohållbar utveckling, och världens ledare måste agera för att reglera den här extrema ojämlikheten. En mer jämlik värld är möjlig om regeringar effektivt reglerar och omformar den privata sektorn, och omfördelar miljardärers och företags makt tillbaka till vanliga människor”, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam.

Ojämlikheten är också synbar i Sverige, där de fem rikaste svenskarna äger mer än fem miljoner svenskar tillsammans.

”Ojämlikhet och klyftor är ett politiskt misslyckande som går att förändra genom politiska beslut. Men i Sverige förs inte längre statistik över människors förmögenheter och skulder. Det gör att vi saknar tillräcklig kunskap om den ekonomiska ojämlikheten i Sverige. Det borde vara en självklarhet, för att kunna analysera läget i svensk ekonomi och fatta beslut om rätt åtgärder för att minska ojämlikheten”, säger Standfast.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF