Världens dyraste städer

En nordisk stad letar sig in bland topp tio över världens dyraste städer att leva i, skriver The Economist.
Världens dyraste städer - hongkong-seol-700-170322_binary_6834876.jpg

För fjärde året i rad placerar sig Singapore som nummer ett på The Economists lista över världens dyraste städer, bland de 200 som undersöks. Därefter följer Hong Kong och schweiziska Zürich.

Japanska huvudstaden Tokyo, som var världens dyraste stad 2012, har återigen tagit sig in på tio-i-topp. Staden klättrade sju placeringar jämfört med i fjol till en fjärde plats i år. Det beror framförallt på en allt starkare yen.

Andra större valutor som stärkts under perioden är den kanadensiska, australiska och nyzeeländska dollarn. Det har också slagit igenom på listan där australiska storstäderna Melbourne och Sydney samt nyzeeländska Wellington och Auckland letar sig in på topp 20.

En av städerna som blivit betydligt dyrare att leva i de senaste åren är New York, USA. För fem år sedan placerade sig staden på plats 46 på listan. I år ligger The Big Apple på plats 9. I nuläget är det 7 procent dyrare att leva i franska huvudstaden Paris jämfört med New York. För fem år sedan var det 50 procent dyrare.

Världens 10 dyraste städer:

Land Stad Index
1. Singapore Singapore 120
2. Hong Kong Hong Kong 114
3. Schweiz Zürich 113
4. Japan Tokyo 110
5. Japan Osaka 109
6. Sydkorea Seoul 108
7. Schweiz Genève 107
8. Frankrike Paris 107
9. USA New York 100
10. Danmark Köpenhamn 100

 

Världens 10 billigaste städer:

Land Stad Index
1. Kazakstan Almaty 38
2. Nigeria Lagos 39
3. Indien Bangalore 42
4. Pakistan Karachi 44
5. Algeriet Alger 45
6. Indien Chennai 45
7. Indien Mumbai 45
8. Ukraina Kiev 47
9. Rumänien Bukarest 47
10. Indien New Dehli 47

 

Källa: The Economist Intelligence Unit

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.