Världens bästa portvin

Affärsvärlden.se:s egen vinexpert tipsar om de mest delikata portvinerna just nu. Se nedan.

Portvinstips

årets bästa tawny


nv Grådask Tawny

SB-NUMMER8089
PRIS149 kronor
SORTIMENTStandardsortimentet
PRODUCENTVin & Sprit AB
URSPRUNGDouro, Portugal
VINETTawny Port som stil är i sina enklare utföranden en blandning av Ruby port och vitt portvin. Detta är ju något som strider emot de EU-bestämmelser som landet fick anamma då man blev en medlemsstat i januari 1986. Man fick alltså bevisa inför EU-parlamentet att detta var en blandningsmetod som används av gammal sed i området. Dessa viner är en blandning av flera årgångar. Detta gör att de uppträder med en lite svagt rosa färgad kant i glaset.
KARAKTÄRTegelfärgad doft. Stor, frisk, eldig med inslag av torkad frukt, vanilj, nötter och läder. Sött, medelfylligt med balanserad fruktsyra och smak av torkad frukt, nötter, mandlar och vanilj. Lång elegant eftersmak.
GASTRONOMIJag tycker om den franska traditionen att drick ett glas portvin före maten. Då tycker jag att elegansen från en Tawny passar utmärkt. Till det valnötter i choklad eller inkokta fikon.

årets bästa LBV


2002 Churchill’s Late Bottled Vintage

SB-NUMMER8016
PRIS169 kronor
SORTIMENTStandardsortimentet
PRODUCENTChurchill’s
URSPRUNGDouro, Portugal
VINETDetta är ett rent årgångsvin, som enligt tradition skall vara ifrån ett icke Declared year (To declare a vintage, är en portvinsfirmas sätt att utse en årgång som svarar upp till sin firmas speciella stil. Det finns inga officiella Vintage-år, utan det är upp till producenten att deklarera en Vintage. Detta sker dock maximalt 3-4 gånger per decennium. Deklarerade år enligt ett tjugotal producenter: 03, 00, 94, 85, 83, 82, 80, 77, 75, 70, 66, 63, 60). Vinet har fått ligga på ekfat i mellan fyra och sex år. En traditionell Late Bottled Vintage är dock buteljerad efter fyra år och fortsätter att utvecklas på flaskan. Detta vin behöver man dekantera innan konsumtion. En nyare och kommersiell variant är ekfatslagrad i sex år och är buteljerad då denna är färdig för avnjutning. Detta vin behöver inte dekanteras och har en större kropp och rondör än det föregående vinet. Fram tills ganska nyligen producerades det inte en Late Bottled Vintage under samma år som en Vintage Port. På etiketten måste producenten sätta ut årgång.
KARAKTÄRMörk färg med tegelröd nyans. Stor mycket angenäm doft med russin och torkade frukter. Söt, ganska ung fruktig smak med inslag av russin och torkade frukter. Mycket bra smakrikedom och härlig lång eftersmak.
GASTRONOMIHasselnötssufflé med pepparkaksglass.

årets bästa vintage port att drick nu


Graham’s Malvedos Vintage Port 1992

SB-NUMMER97618
PRIS399 kronor
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRODUCENTGraham’s
URSPRUNGDouro, Portugal
VINETDetta är ett av de mest långlivade viner som kan produceras i världen. Detta är en exceptionell produkt ifrån ett extremt bra år, ifrån endast de bästa vingårdarna. Enligt lagen så skall all Vintage Port buteljeras senast två år efter skörden. De allra flesta buteljeras dock inom arton månader. Vintage Port mognar mycket långsamt och når troligtvis inte sin topp före sin tjugoårsdag, detta anses vara en vedertagen uppfattning hos producenterna i området. När vinet mognar på flaska mer än på ekfat så reduceras det mer, vilket ger vinet en viss fruktighet, som inte förekommer hos till exempel en Old Tawny Port. Av en total årsproduktion på cirka 7 till 9 miljoner lådor blir endast cirka 200.000 till 300.000 sålda som Vintage Port.
KARAKTÄRUtvecklad, nötig doft med karamellig fruktighet, bränt socker och nougat. Medelfyllig, eldig och komplex, med söt inledning och en torr, eftersmak med fin nötighet och frukt.
GASTRONOMIVällagrad och vältempererad Colston Basset Stilton från Derbyshire.

årets bästa vintage port att lägg i vinkällaren


Taylor’s Quinta de Vargellas Vintage Port 2004

SB-NUMMER97842
PRIS359 kronor
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRODUCENTTaylor’s
URSPRUNGDouro, Portugal
VINETPortvinet hör julen till. Någon gång under 1800-talet uppstod traditionen att dekantera sitt portvin i England. Portvinskaraffen placerades framför värden som serverade gästen på höger sida och lät sedan karaffen gå vidare till gästen närmast till vänster för att skickas vidare medurs. Georges Robertson skriver i boken ’Port and traditions’ att traditionen uppstod i den engelska flottan. Att be om karaffen är mycket ouppfostrat. Frågar man däremot personen som har portvinskaraffen om denne känner ’the bishop or doctor of Norwich’ betyder detta att man skall skicka karaffen vidare – till vänster. Skulle personen med karaffen inte känna till denna sedan och svara nej på frågan är svaret givet. ’He is an awfully good fellow – but he never passes the port’. Traditionen fortlevde hemma i England under 1700-talet & 1800-talet – När damerna vid en middagsbjudning lämnade bordet reste sig herrarna till en lojal skål för att sedan inte resa sig upp ifrån bordet förrän hela karaffen var tom.
KARAKTÄRIntensivt fruktig med antydan till choklad och nötter, varma körsbär och kryddiga toner. Torkad frukt, mycket krydda och en elegant syra bakom. Lång eftersmak.
GASTRONOMIGastronomi och gastronomi, jag förknippar portvin och julen med en lugn stund med ett riktigt fint rökverk; varför inte en garre som skrämmer, Partagas Luisitanias i formatet Churchill. Ungt portvin balanserar den sköna komplexitet som cigarren erbjuder under ”the golden third”.

Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.