Världens äldsta obligation fyller 400 år – ger fortfarande ränta

400 år efter en översvämningskatastrof tickar räntekostnaderna fortfarande på. Nu har världens äldsta obligation firat fyra sekel – med att betala ut den årliga kupongräntan på 2,5%.
Världens äldsta obligation fyller 400 år – ger fortfarande ränta - 07-Lekdyk-groot_0
Världens äldsta obligation firar 400 år. Foto: beursgeschiedenis.nl

Tre, fem eller kanske sju? Obligationer brukar löpa några få år. Som längst några decennier. Men världens äldsta obligation har nu fyllt 400 år och fortsätter år efter år att betala ut en kupongränta på 2,5%.

Den smått otroliga historien tog sin början på nyårsnatten 1624 i Nederländerna. I ett land där mer än en fjärdedel ligger under havsytan kan översvämningar få förödande konsekvenser. Det var precis vad som hände den nyårsnatten, när drivis krossade en flodvall utanför Utrecht. Stora delar av regionen översvämmades.

Blomstrande marknad

Vad har då detta med räntepapper att göra? Jo, nederländare var minst sagt finansiella pionjärer. Tänk på tulpanlökarna som handlades på terminskontrakt.

Blomstrade gjorde också obligationsmarknaden under 1600-talet. Och för att finansiera reparationerna efter katastrofen gav den lokala vattenstyrelsen i Utrecht ut 50 obligationer som samlade in 23 000 Carolusgulden. Som jämförelse var en årslön för en hantverkare cirka 200 gulden.

Reparationer finansierades med att ge ut obligationer. Foto: Beursgeschiedenis.nl

Strikta som få

Med ständig oro för översvämningar var vattenstyrelserna högt aktade med långtgående befogenheter. Så sent som på 1800-talet kunde de fortfarande utdöma egna straff. Medborgare som inte tog hand om sina diken eller flodvallar kunde dömas till allt från brännmärkning till dödsstraff.

Betalning av egna skulder tog de på samma allvar. I alla fall i Utrecht.

De flesta av de 50 emitterade obligationerna köptes så småningom tillbaka. Andra har gått förlorade under de fyra sekel som passerat.

Men ett papper har överlevt. Det köptes den 10 december 1624 av en förmögen kvinna i Amsterdam, Elsken Jorisdochter. I utbyte mot hennes pengar lovade vattenstyrelsen kvinnan 2,5% kupongränta – för evigt.

Ingen vidare avkastning

Än idag betalas kupongräntan ut av en nederländsk vattennämnd som ärvt skuldpappret. Räntan går till den nuvarande ägaren, New York-börsen (NYSE), som har ägt kupongen sedan 1938. Men några stora belopp rör det sig inte om: NYSE får 13 euro och 61 cent per år i kupongränta.

Svenska finansiella reliker

Äldsta aktiebolaget

Stora var vid samgåendet med Enso världens äldsta ännu verksamma aktiebolag. Första beviset på deras verksamhet är daterat till 1288, i form av kopparbrytning utanför Falun.

Äldsta livförsäkringen

Världens äldsta fortfarande aktiva livförsäkringsbolag är troligtvis svenskt. Allmänna Änke- och Pupillkassan bildades 1740 och är fortfarande aktivt. Carl Michael Bellman ska ha sökt jobb på kassan, men nekades då han inte kunde ställa upp med den ekonomiska säkerhet som krävdes.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.