Världen svarar på Trumps tullar – från fördömanden till förhandlingar

Donald Trumps nya importtullar möts av kraftiga reaktioner världen över. EU och Kina varnar för motåtgärder, medan Mexiko och Australien intar en mer återhållsam hållning.
Världen svarar på Trumps tullar – från fördömanden till förhandlingar - China US Tariffs
Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump. AP Photo/Dmitri Lovetsky

USA:s nya importtullar väcker starka reaktioner på den internationella scenen. Länder världen över börjar förbereda sina svar på de amerikanska tullarna, med allt från diplomatiska protester till konkreta åtgärder.

EU

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskriver USA:s beslut att införa nya tullar som ett allvarligt slag mot världsekonomin. På onsdagen meddelade hon att EU “förbereder egna motåtgärder för att skydda europeiska intressen och företag om förhandlingarna med Washington misslyckas”.

Den fjärde april möter EU:s handelskommissionär Maroš Šefčovič sina amerikanska motparter, och på måndag håller EU:s handelsministrar ett extrainsatt möte för att samordna nästa steg.

Ursula von der Leyen. Foto: Christian Hartmannn via AP

Sverige

Ulf Kristersson (M) uttrycker oro över USA:s nya tullar och understryker att Sverige motsätter sig ökade handelshinder. Han framhåller att Sverige, genom EU, verkar för en lösning via dialog.

“Min förhoppning och vårt mål är att vi genom förhandlingar ska kunna begränsa de tullar som USA nu har presenterat”, säger Kristersson i ett uttalande.

Kina

Kinas handelsministerium riktaren skarp varning till USA och förklarar att man “bestämt motsätter sig detta och kommer att vidta motåtgärder för att skydda sina egna rättigheter och intressen”. Det rapporterar Reuters.

Ministeriet framhåller att USA:s agerande åsidosätter de balanserade intressen som byggts upp genom åratal av multilaterala handelsförhandlingar, och betonade att USA länge har dragit stor nytta av internationell handel.

Japan

Japans handelsminister Yoji Muto beskrev USA:s beslut att införa nya tullar som “extremt beklagligt” och meddelar att Tokyo håller alla alternativ öppna för att svara på dessa åtgärder. Han betonar behovet av att noggrant men snabbt och beslutsamt överväga de mest effektiva åtgärderna för att skydda Japans intressen.

Sydkorea

Sydkoreas tillförordnade president Han Duck-soo har kallat till krismöte för att hantera konsekvenserna av USA:s nya tullar. Fokus ligger på att snabbt inleda dialog med amerikanska företrädare för att och mildra smällen för landets exportberoende företag. Regeringen förbereder samtidigt akuta stödåtgärder för de branscher som drabbas hårdast.

Kanada

Kanadas premiärminister Mark Carney meddelar att landet kommer svara på USA:s tullbeslut med egna motåtgärder och att regeringen “kommer agera med kraft och beslutsamhet”. Enligt Carney står kanadensiska jobb och företag på spel, och regeringen tvekar inte att försvara landets intressen.

Mexiko

Mexikos president Claudia Sheinbaum meddelar att landet inte kommer att svara med egna tullar på USA:s nya handelshinder. I stället väljer regeringen att hålla fast vid dialog och diplomati för att undvika en eskalering. Mexiko är särskilt sårbart där över 80% av exporten går till USA.

Mexikos President Claudia Sheinbaum. Foto: Marco Ugarte via AP

Brasilien

Brasiliens regering uttrycker oro över de nya tullarna och förklarar att man “överväger alla möjliga åtgärder för att säkerställa ömsesidighet i den bilaterala handeln”, inklusive att “vända sig till Världshandelsorganisationen”.

Brasilien har tidigare förberett sig för fler tullar och godkände så sent som den 2 april en lag som gör det möjligt för regeringen att svara med egna avgifter.

Storbritannien

Regeringen i London tar ett försiktigt tonläge efter USA:s tullbesked. Premiärminister Keir Starmer vill agera “med kallt huvud”, medan finansminister Rachel Reeves understryker att inga alternativ är uteslutna.

Australien

Australiens premiärminister Anthony Albanese kallar USA:s beslut “inte en väns handling”, men säger nej till vedergällning. Regeringen vill undvika att driva upp priserna för hushållen. Samtidigt förbereds stöd till exportörer inom bland annat nötköttbranschen, där USA är en av landets största marknader.

 

Läs mer:

Blodrött på Wall Street – går mot sämsta dagen på flera år

Kommer Trumps magiska formel från ChatGPT?

Börsbolagen där tullar kan svida mest

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.