Vargavinter gör Lindab kall

Kung Bore har gjort att många byggprojekt står mer eller mindre stilla på Lindabs huvudmarknader. Aktien lär tidigast tina upp under andra halvåret 2010.

Lindab är ett företag som är specialiserat på ventilationsutrustning och byggkomponenter. Bolaget har ett par dåliga rapporter bakom sig under 2009, och när bokslutet nyligen levererades stod det klart att Lindab är en tydlig förlorare på den stränga vintern. Många byggprojekt har stått mer eller mindre stilla och tuffa väderförhållanden väntas även spöka under innevarande kvartal, som redan från början är säsongsmässigt svagt. Lindabs ledning räknar därtill med fortsatt försiktig efterfrågan under de “närmaste kvartalen” och aktieägarna blir helt utan utdelning för 2009.

Av Lindabs försäljning är hela 80 procent dessutom inom kommersiella byggprojekt, vilket gör efterfrågan på företagets produkter särskilt känslig för konjunkturella svängningar. Ingen räknar med någon större återhämtning för kommersiella byggprojekt under 2010.

Som om inte detta vore nog har Lindab drygt en femtedel av sin försäljning österut, en marknad där Lindab tappade halva omsättningen under det fjärde kvartalet jämfört med motsvarande period 2008. Förutom en allmänt svag konjunktur viker också efterfrågan som en konsekvens av att kunderna fortfarande har svårt att finansiera sina projekt. Men trots problemen ovan finns det ljuspunkter i vintermörkret.

Lindab har valt att möta de kärva tiderna genom att reducera kostnaderna med hela 461 miljoner för 2009. Totalt räknar bolaget med en minskad kostnadsmassa om 550 miljoner kronor, vilket förbättrar kostnadsbasen med ytterligare 89 miljoner under 2010 relativt 2009.

Omsättningsmässigt är inledningen av 2010 förvisso sämre än för ett år sedan, men viktigare är att ledningen i Lindab ändå ser att trenden planar ut och stabiliseras för ett flertal marknader. Därmed kommer aktiemarknaden efterhand att kunna fokusera på bolagets långsiktiga intjäning.

Lindabs försäljning följer dessutom byggsektorns säsongsmönster, vilket gör att merparten av omsättningen ändå ligger under det andra halvårets. En placerare bör därför räkna med bättre siffror för Lindab först i slutet av 2010. Det första kvartalet kan antas bli bottennoteringen för den här lågkonjunkturen. Lindabs omsättningstapp är heller inte så dramatiskt, ned 34 procent under fjärde kvartalet, som det verkar. Ett par procentenheter utgörs av valutaeffekter medan 10 procentenheter handlar om att lägre stålpriser helt enkelt får omsättningen att sjunka även vid en oförändrad försäljningsvolym.

Aktieägarna i Lindab har trots bolagets tuffa marknadsförutsättningar, och ett 20-procentigt kursfall från toppnivån i år, fått cirka 20 procent i avkastning sedan Affärsvärldens köprekommendation i april i fjol.

Historiskt har aktien handlats till runt p/e 10. Nuvarande kursnivå indikerar ett p/e-tal för 2010 om 17,1 som sjunker till dryga 13 under 2011. Aktien har således små förutsättningar att bli någon kurskomet under det kommande året. Givet marknadsförutsättningarna och att 2010 kommer vara ett svagt år för bolaget känns aktien rätt värderad på nuvarande nivå. Affärsvärlden tycker att det finns andra mer spännande alternativ i verkstadssektorn och sänker rekommendationen från köp till avvakta. Riktkursen på tolv månader justeras ned från 100 kronor till 85 kronor per aktie.

nyckeltal

Miljoner kronor 2009 2010p 2011p

Omsättning 7 019 6 540 7 612

Vinst/aktie, kr 0,45 4,10 5,30

Utdelning, kr 0 1,50 2,00

P/e, vid kurs 70 kr – 17,1 13,2

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.