Varför backar medicinmiljardären ”en idiot från Göteborg”?

Privatinvesteraren Niclas Holmgren tryckte in flera miljoner i läkemedelsbolaget OncoZenge. Ett år senare fick han oväntat styrelsen att avgå – med stöd av Linc.
"Jag har en konstig förmåga att lyckas lösa extremt komplexa situationer", säger han till Affärsvärlden.
Så här kunde en okänd göteborgare i 30-årsåldern med en förkärlek till Louis Vuitton och IPA övertyga medicinmiljardären Bengt Julanders investmentbolag att han var rätt häst att satsa på.
Varför backar medicinmiljardären ”en idiot från Göteborg”? - Kopia av Kopia av Tvåsplit
Bengt Julander och Niclas Holmgren. Ett omaka par.

Det är en varm dag i slutet av augusti 2023 när Niclas Holmgren vid lunchtid sätter sig ner på turisthaket TGI Fridays i Kungsträdgården i centrala Stockholm.

Bara någon timme tidigare har 31-åringen, som under sommaren livnärt sig på att “trejda turbowarranter”, skapat kaos under ett styrelsemöte i det börsnoterade läkemedelsbolaget OncoZenge, som utvecklar ett preparat för smärtlindring i munhålan.

Sippande på en stor stark ser han VD:n och styrelseordföranden hasta förbi uteserveringen och vidare under körsbärsträden.

“De ser ursinniga ut”, tänker Holmgren för sig själv.

Niclas Holmgren på Brunkebergs torg i Stockholm inför extrastämman i augusti 2023. Foto: Privat

Några timmar senare kommer pressmeddelandet om att de båda lämnat styrelsen.

Plötsligt står Niclas Holmgren, utan bakgrund inom finans eller medicin, investerad upp till öronen i ett företag utan vare sig VD och styrelse.

“Jag kände mig faktiskt energisk och ganska lyrisk över hela situationen”, minns han.

Hur hamnade en “idiot från Göteborg” här?

***

Niclas Holmgrens intresse för medicin har sin grund i flera familjetragedier. Han var bara fem år när hans lillasyster gick bort, två och ett halvt år gammal.

“Det blev startskottet på att försöka lära mig om mediciner”, säger han.

Morföräldrarna och mamman gick senare bort i cancer. För honom blev det en naturlig följd att snöa in på läkemedel. Med ett nyfunnet intresse för aktier hittade han fram till bolaget OncoZenge.

Åren dessförinnan hade göteborgaren främst “småsparat i tråkiga indexfonder”. Men efter en lyckad markaffär där han sålde delar av familjens mark till ett av Balders dotterbolag satt Holmgren plötsligt med runt tio miljoner på kontot.

“OncoZenge hade precis presenterat positiva resultat för en studie de gjort. Jag förstod tillräckligt för att bilda mig en uppfattning om hur produkten fungerar. Då beslutade jag mig för att ta en position i bolaget”, säger Holmgren.

Hösten 2022 tryckte den då 29-årige Holmgren in 6,5 Mkr i OncoZenge, runt 10% av bolagsvärdet. Nu var han plötsligt storägare.

Fas-studier

Kliniska prövningar som genomförs i flera steg för att utvärdera säkerhet och effekt av nya läkemedel eller behandlingar. De delas in i FAS 1, där en liten grupp friska frivilliga testar säkerheten, FAS 2, där effektivitet och biverkningar undersöks i en större patientgrupp, och FAS 3, där behandlingen jämförs med standardbehandlingar i en ännu större skala. Om resultaten är positiva kan läkemedlet godkännas.

Det måste ha funnits en oerhört stark övertygelse hos dig för att gå in med så pass mycket pengar?

“Jag tänkte att jag ju investerar i produkten och att ledningen är professionella och gör jobbet. När jag tror mig ha rätt om något har jag svårt att ge mig”, säger Holmgren.

Men det dröjde inte länge förrän han mötte hård FDA-motvind.

Våren 2023 får OncoZenge besked från den amerikanska myndigheten att fler studier krävs innan en fas III-studie kan påbörjas. Aktien rasade 30% på nyheten.

I juli och augusti kommer ytterligare två slag i bolagets solar plexus: Utvecklingen av produktkandidaten Bupizenge försenas för att sedan pausas. På börsen har aktien på ett par månader gått från drygt 9 till att stå i 1,6 kronor. Nu börjar Niclas Holmgren bli otålig.

Niclas Holmgren har lyckats lösa viss finansiering för OncoZenge via ett kinesiskt bolag. Foto: Privat

“Jag hade pratat med läkare, hur många människor som helst i fältet. Alla tyckte att det här var kanon och skulle funka. Det var en välkänd substans, så vad är problemet?”, minns göteborgaren att han frågade sig.

Något måste göras och ord blir till handling. Holmgren bestämmer sig för att ringa upp investmentbolaget Linc, som är storägare i OncoZenge. VD:n Karl Tobieson plockade upp luren.

“Jag presenterade mig och frågade vad han trodde om bolaget. Där började någon sorts bekantskap med dem. Udda, men jättekul”, säger Holmgren.

Det är också den kontakten Holmgren har i bakfickan när han, klädd i en Louis Vuittontracksuit, reser till Stockholm för att delta på OncoZenges extrastämma i augusti 2023.

En plan hade nämligen tagit form hos Niclas Holmgren. Det är han som ska få bolaget på rätt kurs igen.

Bupizenge

En smärtlindrande behandling som bygger på en speciell formulering av bupivakain. Behandlingen är utvecklad för att hjälpa patienter som lider av oral mukosit, en ofta smärtsam biverkning av cancerbehandlingar.

“Jag har en konstig förmåga att lyckas lösa extremt komplexa situationer”, säger han.

Göteborgaren hade innan stämman dessutom fått indikationer på att han hade backning av andra, mindre, ägare i bolaget. Samtidigt nåddes han av informationen att den befintliga styrelsen skulle hoppa av om han valdes in.

När dörrarna öppnades till styrelserummet var stämningen minst sagt speciell.

“Det hade varit perfekt i en film”, minns Holmgren.

Ingen trodde i sina vildaste fantasier att han skulle väljas in i styrelsen. Inte heller juristen som närvarade vid stämman. När Linc överraskande sa ja till göteborgaren upprepade juristen det som ett nej.

Felsägningen fick Lincs Karl Tobieson att snabbt ställa sig upp och korrigera juristen. Även den dåvarande VD:n Paul de Potocki uppfattade missen och rättade beslutet.

“Där insåg de rent krasst att de var körda”, säger Holmgren om det dramatiska skeendet.

Affärsvärlden har sökt den tidigare VD:n som inte vill uttala sig.

Linc

Ett svenskt investmentbolag som investerar i innovativa bolag inom medicinteknik och läkemedelssektorn. Bolaget grundades av Bengt Julander, som är dess största ägare med 57% av aktierna. Idag uppgår Lincs totala börsvärde till 4,2 mdr kr.

16:00 kommer pressmeddelandet: Tre styrelseledamöter och verkställande direktören i OncoZenge avgår.

“Du kan ju tänka dig utifrån deras perspektiv: Här kommer en idiot från Göteborg upp till Stockholm och får backning av det mest välrenommerade investmentbolaget inom life science i Sverige”, säger Holmgren.

För VD:n Karl Tobieson kom göteborgaren som en frisk fläkt när den tidigare ledningen hade “kört huvudet i väggen.”

“Vi tyckte att det var värt ett försök att ge honom en chans”, säger Tobieson till Afv.

Bengt Julander och Karl Tobieson är duon bakom investmentbolaget Linc. Foto: Linc

Alternativet var att avveckla bolaget helt. Men samtidigt fanns viss kassa kvar och en plats på börsen.

Dessutom väger OncoZenge lätt i Linc-väskan. Ynka 0,26% av substansvärdet går att spåra till bolaget.

Den initiala investeringen gjordes 2020 i samband med att bolaget delades ut från Moberg Pharma för att trygga upp ägarbilden. För Linc fanns potentialen i en produktlansering i USA.

“Men det var flera saker som gick snett. För vår del var det då inte längre samma potential i investeringen”, säger Tobieson.

OncoZenge

Kort efter Niclas Holmgren valdes in i OncoZenges styrelse tillsattes Stian Kildal som VD och Daniel Ehrenståle, med erfarenhet på Ericsson och McKinsey, som ordförande. Även Christoph Nowak, som tidigare arbetat som Chief Medical Officer på Diamyd Medical sitter numera i styrelsen.

Aktien handlas idag på 6,13 kronor, 147% högre än när Holmgren klev in i styrelsen.

Linc har inte heller gjort några ytterligare investeringar i OncoZenge sen dess. Men det betyder inte att dörren är stängd.

I slutet av januari meddelade bolaget att man ingått i ett investeringsavtal om 30 Mkr. Några veckor innan det offentliggjordes ett samarbete för en kommersialisering i Europa av sin produktkandidat.

Tatueringen syns bara om "han har Speedos på", säger Niclas Holmgren. Foto: Privat
Tatueringen syns bara om “han har Speedos på”, säger Niclas Holmgren. Foto: Privat

“Vår förhoppning är, givet att man nu har en europeisk plan på plats, att skifta fokus mot USA igen”, säger Tobieson.

Finns det någon anledning för er att ifrågasätta preparatet man vill ta fram?

“Substansen som sådan är välkänd, väletablerad och har använts i hur många år som helst. Om man då tror att det finns ett behov av att få fram alternativ till morfin och andra typer av opiater ligger det i linje med det”, säger Lincs VD.

Vad är best case scenario för er?

“Det vi jobbar på nu är att färdigställa och säkerställa den europeiska planen med en kommersiell partner och en tydlig regulatorisk väg till godkännande.”

Att ta upp det amerikanska spåret är steg två för Linc.

“Då hade det kunnat bli en mer betydande investering för oss”, säger Tobieson.

Mycket av bolagets potentiella framgång kokar ner till hur Niclas Holmgren kan balansera den soppa han nu befinner sig i.

“Även om han inte har någon erfarenhet av att utveckla läkemedel har han energi och vill se det här lyckas”, säger Tobieson.

“Allt kan hända”

Niclas Holmgren tog också under vintern sin tro på bolaget ett steg längre. På låret har han numera formeln för bupivakain tatuerad med texten OncoZenge gaddat under i svart bläck.

Skulle bolaget, likt många andra som varit i en liknande situation, hamna på FAS-kyrkogården är det bara att gå vidare. Svårare än så är det inte, resonerar göteborgaren.

“Allt kan hända i läkemedelsbranschen. Jag trodde inte att jag skulle behöva gå in och skaka runt i grytan så här mycket. Men det är ett sätt att leva, med kniven mot strupen. Om fem år vet vi hur det gick. Jag kan med gott samvete säga att jag gjorde mitt bästa”, säger Holmgren.

Läs också:

Linc om pressade innehavet: ”Ett case som kan få uppmärksamhet”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.