Varför är alla spelbolag gröna?
Inte trodde jag den dag skulle komma då gamblingbolagens infantila reklamspottar lockade mig mer än direktsänd fotboll. Men i lördags, under EM-kvalfiaskot mot Ryssland, inföll den.
Spelreklamen, ja. Någon mer som förundras över hur den numera fyller varje speluppehåll i varje sportsändning, oavsett om det är OS-final på 100 meter eller SM i pärk? Vi föreslås betta på vem som gör nästa mål eller hur många hörnor bortalaget får. Men hur ska jag komma ihåg vilken sajt som erbjuder det ena eller det andra? Det finns ju så oändligt många och alla är gröna. (Varför finns inga blåa, gula eller röda bettingbolag?)
Nåväl, de som är roade av spel verkar veta vad de ska göra. Det finns knappast någon bransch på börsen som växer så snabbt som gambling. Den har gått fem gånger bättre än generalindex de senaste fem åren (se sid 28). Ändå nämns denna tillväxtindustri aldrig av ministrar som annars gärna delar ut exportpriser till musik- eller modeunder. I stället för att göra Sverige till en välskött och välreglerad hubb för gamblingbolag håller politikerna på att krama ihjäl monopolet Svenska Spel, som levererar stadigt sjunkande vinster till statskassan. Folkhälsoargumentet biter inte längre, nu när alla med en mobil kan spela dygnet runt på vad de vill.
Systembolaget kunde tyckas vara i en liknande situation – ett statligt monopol som inrättats för folkhälsan och som hotas av nätkonkurrens – men är det egentligen inte. Svenska folket tycks nöjda med såväl service och utbud som tillgänglighet (se sid 22) och då finns inte samma förändringstryck. Dessutom har Bolagetaldrig varit någon sedelpress och är därför ointressant ur ett statsfinansiellt perspektiv. Systembolaget kan gott vara kvar som det är. Svenska Spel, knappast.
Silkesvantar av
Flyktingkatastrofen kan bara stoppas på plats i Mellanöstern och då måste EU, USA och andra demokratier tillgripa vapenmakt mot Isis. Att man inte vet vad som kommer sedan är inte skäl nog att avstå. Det visste inte de som tog strid mot Miloševi? heller.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.