Vårens nya styrelserproffs

Elisabet Annell, Monica Caneman och Annette Brodin Rampe – det är näringslivets nya kvinnliga styrelseproffs. Hittills har dock vårens bolagsstämmor inte resulterat i några stora framsteg för kvinnorna i styrelserummen. ”Det är en ynkedom och ett underbetyg åt ägarna”, säger Monica Påhlsson, Styrelsegruppen i Göteborg.

Stämmosäsongen i de svenska börsbolagen går mot sitt slut, och en genomgång av de största börsbolagens styrelser visar inte på några större förbättringar vad gäller den kvinnliga representationen. Däremot kliver tre nya kvinnliga styrelseproffs fram som tronföljare till Antonia Ax:son Johnson, Peggy Bruzelius, Maria Lilja och Investors Ulla Litzén.

En av tronföljarna är Elisabet Annell, seniorkonsult och partner i SMG Consulting, som har styrelseuppdrag i TV4, Mandamus och även tidigare i Icon Medialab. Under våren har hon tagit plats i ytterligare två börsbolagsstyrelser, IBS och Sardus. ”Jag har fått alltfler förfrågningar de senaste åren, lite är det ju så att börjar man synas någonstans får folk upp ögonen för en. Att jag har tackat ja till så pass många som fyra uppdrag beror på att jag har ett jobb där det är möjligt, som konsult kan jag disponera tiden så att jag känner att jag hinner vara en bra ledamot”, säger hon.

Utvecklingen går åt rätt håll, säger hon, även om hon fortfarande är hyfsat ensam i styrelserummen. ”Vi lever fortfarande i en värld där agendan sätts av män, men vi vinner segrar stegvis. Alltfler inser att man får en bättre beslutsgrupp om man blandar könen”, säger Elisabet Annell.

Ytterligare ett blivande styrelseproffs är Monica Caneman, ställföreträdande koncernchef i SEB och chef för affärsområdet ”corporate & institutions”. Hon har länge betraktats som en av näringslivets mäktigaste kvinnor och har uppdrag i SEB (dock som suppleant), Scandic Hotels och hälsovårdsföretaget Vitea där hon även är styrelseordförande. För några veckor sedan valdes hon även in i styrelsen för Munksjö.

Förhållandevis nytt namn i styrelsesammanhang är också Annette Brodin Rampe, VD för Senea, som nyligen klivit in styrelsen för Vattenfall. Hon har sedan tidigare styrelseuppdrag i en annan statlig jätte, Posten, och dessutom i Senea och Peab.

Dessa tre till trots är dock andelen kvinnor i storföretagens styrelserum anmärkningsvärt låg. Av de totala styrelseledamöterna i börsbolagen är bara drygt 4 procent kvinnor.

”Det är ren ynkedom att vi inte ser några större förändringar i år heller. Dessutom är det ett underbetyg åt de svenska börsbolagens ägare, eftersom det ytterst är de som har makten över den här frågan”, säger Monica Påhlsson, grundare av företaget Styrelsegruppen som i samarbete med Västsvenska Handelskammaren jobbar aktivt för ökad kvinnorepresentation i styrelser.

”Fortfarande präglas nomineringarna av det heliga omvalet. Medvetenhet finns men på ett ganska ytligt plan. Jag möter många styrelseordföranden och företagsledare och de är mer tillmötesgående och intresserade än tidigare, men det tycks vara som om de glömmer det så fort man slutar diskutera”, säger Monica Påhlsson.

Risken att kvinnor tas in i styrelser för att agera ”mångfaldsalibin” ser hon fortfarande en fara i, liksom även att företag, som i Gambros och Skandias fall, slår två flugor i en smäll genom att även låta kvinnliga styrelseledamöter representera även den utländska kompetens som länge efterlysts i börsbolagen. ”Men riskerna är inte större än chanserna det innebär, och jag tror inte att någon tillsätter styrelseledamöter enbart på så ytliga skäl. Generellt sett är dock ’den obligatoriska kvinnan’ inget att stå efter. Att vara enda kvinnan i en styrelse är svårt eftersom man blir en udda företeelse som en del tycker är besvärande. Egentligen är det först när man är minst två kvinnor i en styrelsegrupp som man kan börja tala om att det kan innebära en praktisk förändring.”

I det avseendet överglänses de flesta börsbolag av Telia som i år valt in två nya kvinnor i sin styrelse; VD Marianne Nivert och journalisten Caroline Sundewall. Inklusive Birgitta Johansson-Hedberg, som redan är ledamot, utgör kvinnorna därmed 30 procent av styrelsen.

15 kvinnliga tillskott i storföretagsstyrelserna:

IBS Elisabet Annell Sardus Elisabet Annell Munksjö Monica Caneman, vice VD SEB Vattenfall Annette Brodin Rampe Telia Marianne Nivert, VD Telia Telia Caroline Sundewall, tidigare journalist på Finanstidningen Skandia Oonagh McDonald, brittisk managementkonsult Semcon Annemarie Gardshol, ”senior vice president” på Gambro med ansvar för affärsutveckling Gambro Sandra Austin Crayton, VD och koncernchef för Physerv LLC som är ett informationstjänsteföretag inom hälsovård. Salus Ansvar Pernilla Ström, VD Blockbid Nokia Marjorie Scardino, VD för brittiska mediekoncernen Pearson MSC Gunnel Linnertz, VD i Trygghetsrådet Oresa Ventures Margareta Nordenvall, tidigare VD för Sophiahemmet Svenska Brand Ann Sommer, chef för division Sak inom Länsförsäkringar (som tidigare i år förvärvade Svenska Brand)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.