Intervju Henrietta Theorell
Småbolagsförvaltaren har hittat potentiell tenbagger: ”Jätteroligt case”
Hon berättar också om:
✔ Synen på Loomis: "Då är aktien ordentligt undervärderad"
✔ Hur Inwido kan bli en vinnare när det blir fred: "Polska hantverkare kommer få bygga upp"
✔ Varför hon inte tror människor börjar springa till NK nu
När specialistläkemedelsbolaget Sobis marknadsvärde blev för stort för småbolagsfonden valde Henrietta Theorell att minska innehavet. För kapitalet införskaffades istället Dynavox.
“Det är en potentiell tenbagger-aktig aktie”, säger Henrietta Theorell om bolaget som utvecklar och säljer kommunikationshjälpmedel.
Dynavox är marknadsledande och bolaget har växt organiskt 19% i snitt senaste fyra åren.
Slutmonteringen står de själva för medan underleverantörer gör apparaturen.
“Det blir en ganska kapitallätt modell med väldigt hög räntabilitet. Räntabilitet på eget kapital är 42% vilket är väldigt högt. Detta ger bolaget potential att växa snabbt”, säger Henrietta Theorell.
Analytikerkåren tror att vinst per aktie ska växa med 20% till 2027.
“Om de tjänar 3,50 kr så är det P/E 20 för någonting som växer över 20%. Det tycker jag är för konservativt”, säger Henrietta Theorell och kallar det ett “jätteroligt case” om man inte tror på en värderotation på aktiemarknaden.
“Om du får en värderotation, då har du inte samma sufflé som ska pysa ur värderingsmultipeln. Jag tänker att aktien kan stå emot bättre för att den kommer från en bättre startpunkt värderingsmässigt.”
Aktien har stigit med över 70% på ett år.
Och om man ser till fonden har den presterat bättre än jämförelseindex på både 1 och 5 års sikt.
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A
Förvaltare: Henrietta Theorell och Anna Danfors
Förvaltat kapital: 29,3 mdr kr
Förvaltningsavgift: 1,25%
Fondens utveckling 1 år: 23,6%
Jämförelseindex 1 år: 19,5%
Fondens utveckling 3 år: 0,45%
Jämförelseindex utveckling 3 år: 3,49%
Fondens utveckling 5 år: 53%
Jämförelseindex utveckling 5 år: 49,27%
Aktien är ordentligt undervärderad
Småbolag är generellt sett tillväxtbolag då de växer snabbare än storbolag. Marknaden vi befinner oss i brukar snarare gynna värdebolag.
“När amerikanska långräntan är över 5%, då outperformar värdeaktier tillväxtaktier 49% av tiden. Och trenden är uppåt även om den rekylerat ned lite nyligen”, säger Henrietta Theorell.
Det gör att Theorell försöker gardera sig och leta lite extra efter värdecase till portföljen nu.
“Om man förvaltar en svensk småbolagsfond hör det till sakens natur att det aldrig kommer vara någon värdebaserad fond. Man får göra sitt bästa för att överleva när det kommer rotationer.”
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A, som hon förvaltar tillsammans med Anna Danfors, investerar bara i Sverige. Och här har vi inte långräntor nära 5% som i USA.
Samtidigt ser Henrietta Theorell att det finns en hel del småbolag som ser intressant värderade ut nu.
“Jag har ökat på de här valueaktiga småbolagsaktierna: Securitas, Loomis och Inwido.”
Förvaltaren behöver tänka länge innan hon kommer på när hon använde kontanter senast, men det spelar ingen roll. Det är inte det viktiga i caset Loomis.
“Det intressanta är the unbanked population i USA. Folk som inte har bankkonton eller inte får ett kreditkort för att de helt enkelt har för svag privatekonomi.”
I det tredje kvartalet stod USA för ungefär hälften av Loomis redovisade intäkter.
“Jag tror de kommer växa över 7% och då är aktien ordentligt undervärderad.”
Senaste året har aktien gått bra och är upp 29%, men på tre år sikt är den bara upp 33%. Securitas har gått ännu bättre senaste 12 månaderna, upp 40%. Men även det bolaget hade det tufft i spåren av pandemin och förvärvet av Stanley Security 2022. På tre års sikt är Securitas bara upp 20%.
“Jag tror helt enkelt att de blivit alldeles för billiga. Svenskarna har slängt ut dem för man tycker att de hör dåtiden till. Det är ingen SaaS-modell eller digital skalbar modell. Det är värdetransporter och väktare. Men jag tror att det är jättelång duration på hur länge de här affärerna kommer fortsätta.”
Tror på fönsterbolaget
Fönstertillverkaren Inwido är ett annat bolag i småbolagsportföljen. Även om konsumenterna får det bättre, är det inte självklart att byggkonjunkturen vänder. Henrietta Theorell tycker caset är attraktivt ändå för bolaget skulle kunna ta marknadsandelar i Europa om det blir fred i Ukraina.
“De har väldigt liten marknadsandel i Europa men är ändå väldigt stora jämförelsevis. Inwido har ett kontor i Polen och det är polska hantverkare som delvis kommer få bygga upp Ukraina och alla trasiga fönster när det blir fred.”
Donald Trump har nu svurits in som USA:s 47 president, men hans tidigare löften om en snabb fred i Ukraina har tonats ner.
“Så fort du har något fredsfördrag på pappret och så fort du har eldupphör kommer folk börja diskontera återuppbyggnad.”
“Intressant långsiktigt spel på svenska konsumenten”
Ett återkommande tema för Henrietta Theorell är att titta på bolag som har positiva eller pålitliga resultatrevideringar.
Största innehav
AAK
Lagerkrantz
Sweco
Wihlborgs Fastigheter
Mycronic
“Jag vill inte ha saker som har låga multiplar där vinstförväntningarna går rakt ner.”
Henrietta Theorell lyfter fram Clas Ohlson och Rusta som bolag med positiva vinstförväntningar och relativt låga multiplar.
“Om man antar att det inte händer något med vinstförväntningarna är Clas Ohlson korrekt värderad. Men jag tror att den svenska konsumenten mår ganska bra när man sänker räntan och skatterna. Privatkonsumtionen brukar börja stiga ungefär nio månader efter att boräntorna går ner, och då finns mer uppsida i Clas Ohlson.”
Samtidigt är konsumentens ekonomiska marginaler fortfarande små.
“Då är frågan om folk vips springer och börjar handla på NK för att de blir så glada för att de får bättre privatekonomi. Eller om de säger ‘nu ska jag bygga upp mina bankkonton igen’? Jag tror dock att människor kommer att fortsätta att handla på Willys, Clas Ohlson och Rusta, förmodligen för större kvitton, vilket bidrar till lite bättre intäkter.”
Rustas VD Göran Forsberg vittnade i senaste rapporten om att kunderna börjat handla mer: både snittkvitto och kundtrafiken ökade. Samtidigt redovisades både minskad lönsamhet och lägre marginaler.
“De har inte samma jättesnygga vinstrevideringstrend som Clas Ohlson. Men om man vill ha en värdeaktie som ett spel mot svenska konsumenten, då är Rusta också det”, säger Henrietta Theorell och fortsätter:
“Jag har en så stor fond så om jag hittar ett intressant tema då kan jag köpa flera bolag. Jag behöver inte välja bara en aktie inom ett investeringstema. Jag tycker Rusta är ett långsiktigt väldigt intressant spel på svenska konsumenten.”
Läs mer: Förvaltarna slår index med Lynch som ledstjärna: ”Letar underskattad kvalitet”
Läs mer: Förvaltarnas favoritaktier – flockas runt juristtjänster och Tobii-avknoppningen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.