Vänta med reavinsterna

Vi svenskar kan sannolikt räkna med en sänkt reavinstbeskattning inom några år. Det gör det extra krångligt att utnyttja skattereglerna för kvittning.

Det drar ihop sig till ett nytt årsskifte. För många hushåll innebär det, förutom att ljusen ska stöpas, pepparkakorna bakas och klapparna köpas, att privatekonomin ska gås igenom innan det är för sent att påverka deklarationen.

Inte minst banker och försäkringsbolag trycker på, från dessa kommer uppmaningar om att göra engångsinbetalningar för att utnyttja full avdragsrätt (18.200 kronor) i det privata pensionssparandet.

Och det är hög tid för lite skatteplanering. Under höstens börsturbulens var det en del sparare som fick kalla fötter, klev ur sina placeringar och nu sitter med reaförluster som man gärna vill utnyttja. Och tvärtom om de sålde under vårens hausse. Kvittningsreglerna är inte helt lätta och det gäller att hålla tungan rätt i munnen (se tabell i den tryckta tidningen i nummer 48/1998, sidan 87) för att kunna utnyttja reglerna maximalt.

Men Affärsvärlden är av uppfattningen att reavinster i första hand bör sparas. Möjligen kan de plockas fram av sparare som har reaförluster att täcka. Sälj med andra ord inte aktier och fonder för att köpa julklappar, för den svenska reavinstskatten kommer sannolikt att sänkas inom ett par år. Och svenskarna har mycket reavinster att lyfta fram efter starka börsår i mitten av 1990-talet. Idag beskattas inkomster av kapital med 30 procent, men en sänkning till 20 procent eller mindre är ingen avancerad gissning (se “Snart sänks skatten”.

Detta eftersom det inom EU sedan ett par år pågår ett arbete att harmonisera medlemsländernas finansiella marknader för att undvika kapitalflykt. Enligt ett förslag får varje land välja mellan två alternativ. Antingen tar man ut en källskatt på 20 procent, eller så lämnar man uppgifter till de andra länderna om vilka räntor som betalats ut till deras skattepliktiga medborgare.

Förutom EU-påtryckningar finns det flera faktorer som talar för en sänkning inom några år. För det första är det många år kvar till nästa val, vilket gör frågan mindre känslig. För det andra vill nog politikerna passa på medan räntorna är låga, eftersom högbelånade villaägare då tål en sänkning av avdragsrätten för räntor lättare. Att avdragsrätten sänks parallellt med en sänkning av kapitalskatten gör dessutom att det är en förhållandevis billig skattesänkning för Sverige.

Regeringen har bjudit in alla partier till skatteöverläggningar i december och därefter kan spararna få en hint om enighet kan nås. Såväl socialdemokraterna som vänsterpartiet har sagt att det kan finnas anledning att ändra kapitlabeskattningen.

Realisera förluster

Det är därför troligen lönsamt att i år lyfta fram reaförluster, särskilt om man redan gjort reavinster. Förlusterna är i skattehänseende mer värda idag än i framtiden om man tror på en sänkt kapitalbeskattning. Om man vill kvitta gäller det emellertid att välja två tillgångsslag som är fullt kvittningsbara mot varandra (se tabell i den tryckta tidningen i nummer 48/1998, sidan 87). Vinst på marknadsnoterade aktier är fullt kvittningsbara mot förluster på noterade och onoterade aktier liksom privatobligationer, men inte onoterade aktierrelaterade tillgångar.

Den som säljer exempelvis aktier med förlust, men tror att aktien idag är köpvärd, kan givetvis köpa tillbaka aktierna igen. Man sänker då sina ingångsvärden och skjuter förhoppningsvis en större reavinst på framtiden, men skapar sig samtidigt en skattekredit. Spararen som sänker sina ingångsvärden på detta vis har mycket att vinna på en eventuell sänkning av kapitalbeskattningen framöver.

Kvitta inte förlust

För spararen som har reaförluster är det däremot mera osäkert om det är en god idé att sälja tillgångar med vinst för att utnyttja maximal avdragsrätt. Reaförlusten kommer, om den inte kvittas mot reavinst, att minska den totala skatten med 21 procent, av förlusten. En förlust på t.ex. 100.000 kronor som inte kvittas mot reavinst minskar alltså den totala skatten med 21.000 kronor.

Att realisera en vinst för att täcka en förlust blir därför en fråga om vad man tror kommer att hända med kapitalbeskattningen.Tror man att reavinstbeskattningen kommer att sjunka till 20 procent är det bättre att spara reavinsten tills sänkningen skett.

Övriga artiklar om skatteplanering

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase