Vänta med dyr högriskare
Marknaden för datorkretsar hör till de allra bästa konjunkturbarometrarna. I USA bevakas semiconductor-index SOX noggrant eftersom det har tämligen bra prognosvärde för tekniktunga Nasdaq. Halvledarföretagen befinner sig längst ner i näringskedjan och har typiskt sett höga utvecklingskostnader och låga marginaler. Det gör att resultaten svänger mer än för dator- och telekomtillverkarna som befinner sig högre upp i utvecklingskedjan.
Halvledarföretagen går väldigt starkt över hela världen just nu. Under senhösten tvärdog marknaden, men efterfrågan har kommit tillbaka och lagren har börjat tömmas.
I Sverige har vi under många decennier haft framstående forskning inom halvledarområdet. Vi har många uppstartsföretag, för att inte tala om Ericssons stora resurser inom området. Saliga i åminnelse är till exempel Switchcore och Strand Interconnect, för att nämna två som lyckades ta sig hela vägen till börsen innan projekten gick om intet.
Micronic är det svenska fristående företag i branschen som har kommit längst. Bolaget tillverkar inte halvledare men arbetar med ett väldigt närbesläktat område, nämligen med att tillverka maskiner som används i tillverkningen av bildskärmar och halvledare. Och Micronic håller precis på att introducera en ny generation maskiner för bildskärmsområdet, Prexision-10, som förhoppningsvis ska ersätta beståndet av Prexision-8 lasermaskiner.
För att bredda verksamheten utvecklar Micronic en ny produktgrupp på halvledarsidan, så kallad direktritning av halvledare, i stället för att gå omvägen via fotomasker. Bakom satsningen ligger uppenbarligen frustration från bolaget över att intäkterna är alldeles för binära och oförutsägbara i tiden.
Micronics aktiekurs pressades ner mer än halvledarbolagens under nedgången och har fått ett rejält uppsving under våren efter nya order som fyller upp den krympande orderboken (-33 procent). Rent tekniskt och momentummässigt ser aktien fantastiskt fin ut. Med den senaste tidens orderingång kan analytikerna dessutom behöva justera upp förväntningar och riktkurser. Och efter genomförda kostnadsbesparingar kan bolaget till och med överraska positivt för första kvartalet. Rapporten kommer den 21 april.
Men hur gärna vi än vill rekommendera Micronic på grund av deras fantastiska teknik och ett helt nytt affärsområde, behöver man bara titta i backspegeln för att komma fram till att intäkterna är alldeles för ryckiga. Det säljs bara ett fåtal maskiner för bildskärmsfotomasker per år. Och de potentiella kunderna är bara en handfull. Senareläggs en leverans ett kvartal, ser siffrorna omedelbart mycket sämre ut.
En blick på analytikernas prognoser visar problemet. För 2010 har sex analytiker lämnat vinstestimat till analysdatabasen IBES. Spannet sträcker sig från en förlust på 88 öre per aktie till en vinst på 4,71 kronor per aktie. Genomsnittet ligger på 1,78 kronor.
Vi räknar med nolltillväxt för försäljningen i år och därmed ytterligare ett förlustår. Nästa år borde förutsättningarna på marknaden förbättras, men med ett förväntat p/e-tal på 15 för 2010 känns risken för hög. Gärna fler avancerade företag som Micronic i Sverige. Men tillsvidare inte i aktieportföljen.
För den som vill ha exponering mot den här typen av extremt konjunkturkänsliga företag är det bättre att köpa Intel, Broadcom eller en ETF som följer SOX-index, till exempel SMH.
I det korta perspektivet talar det mesta för Micronic. I det längre perspektivet är den företagsspecifika risken alldeles för hög och vi väljer att avvakta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.