Vänskap nyckeln till Kina
Tio månaders utbildning i kinesiska och en unik inblick i kinesiskt näringsliv – med lön. När Malin Ivarsson träffade en person som deltagit i METP-programmet och berättade om vad det gick ut på (se faktaruta) tyckte hon att det lät för bra för att vara sant.
– Vad är hållhaken, var säljer jag min själ? tänkte jag. Men jag hittade ingen hållhake så jag sökte, säger hon.
Malin Ivarsson valdes ut som enda svensk bland de 25 personer från olika EU-länder som går årets METP och fick tjänstledigt från jobbet på strategikonsultföretaget Bain & Co. I mars inleddes programmet med två veckors introduktion. Européerna, de flesta med jobb inom finans- eller industrisektorn, fick olika uppgifter att lösa tillsammans med de 45 kineser som skulle åka på motsvarande utbildning i Europa. Malin Ivarsson hade redan varit i Kina flera gånger, bland annat tre månader i Shanghai på Atlas Copco. Ändå blev hon lite överraskad över hur olika personer tänker i Kina respektive Europa, trots att de har samma typ av arbeten.
– Det finns vissa saker man bör tänka på för att ett affärsmöte ska bli så bra som möjligt. En svensk kanske känner sig maximalt effektiv genom att boka in så många möten som möjligt inför en resa ända till Kina. Ingen bra idé, tycker Malin Ivarsson.
– Ringer du en månad före din resa och vill boka ett möte så kan de tycka att det är konstigt. Ring när du kommer, säger de.
Den som bokar in flera möten efter varandra på samma dag riskerar att inget av dem blir lyckat.
– En timmes möte är inte okej. Det uppfattas som att man inte tycker att dem man träffar är särskilt viktiga. Man tar ut sina affärsbekanta på restaurang eller på fotmassage eller något annat som gör det möjligt att lära känna varandra. I Kina är det nog mer än i många andra länder så att man gör affärer mellan människor, inte mellan företag.
– Vid mötet är det bra att identifiera vem som är högste chef. Försök lägga märke till det innan du hälsar, för om du börjar med fel person så kan det uppfattas som en förolämpning mot chefen.
Det är också viktigt att rätt person i den egna gruppen börjar hälsa.
– Om någon annan än den högsta chefen hälsar så kan det uppfattas som ett tecken på bristande respekt.
Den omtalade kinesiska dryckeskulturen är ingen fördom, enligt Malin Ivarsson.
Första gången man träffas för att diskutera ett affärssamarbete är det mest för att lära känna varandra. Blir det ett andra möte så blir det ofta risbrännvinsgalopp.
En svensk kräftskiva är som ett barnkalas i jämförelse. Men det handlar om en högst affärsmässig berusning, med djupa, kulturella rötter.
– Jag uppfattar det som att de, speciellt i norra Kina, anser att man visar sin rätta sida när man är riktigt berusad. Först efter detta kan man lita på varandra och göra affärer ihop. Som tur är för mig så förväntas inte kvinnor dricka.
En del svenskar rynkar på näsan åt att det ofta tar längre tid i Kina att komma fram till ett avtal mellan två parter – eftersom man måste lära känna varandra först – och åt kinesernas respekt för rangordning.
– Den som tycker att det västerländska sättet att vara och tänka är rätt och det kinesiska fel gör nog klokast i att lägga det åt sidan. Kina är inte bara en växande ekonomi, utan det finns så mycket bakom tillväxten, så mycket kultur och traditioner, som man inte kan sätta sig in i helt som utlänning. Så det är bara att gilla läget och vara öppen och nyfiken, säger hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.